Кућа Добрих Вести

Login

Ђердап – први гео парк у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

djerdapgolubacdfdfdfdfИзвршни савет Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу-УНЕСКО уписао је (10.07.2020.) подручје Ђердапске клисуре и њеног залеђа, делова планинских масива Кучај и Мироч, на листу једног од 15 нових Геопаркова у свету (Unesco Global Geoparks).

 

Овај први Геопарк у Србији, који је 1974.године проглашен за Национални парк, простире се на 1.330 км2, обухвата изванредне локалитете и феномене геолошког карактера, изузетно природно и културно наслеђе. Најпрепознатљивији део Геопарка је најдужа клисура у Европи (100км) – Ђердапска клисура, која се састоји од четири мање клисуре (Голубачка, Госпођин вир, Казанска и Сипска) и три котлине (Љупковска, Доњомилановачка и Оршавска).

 

Најатрактивнији споменици природе овде су прерасти у кањонима Вратне и Замне, као и Шупља стена, бигрена акумулација код манастира Тумане и Бели Изворац, као и Рајкова пећина. Старост кречњачких стена већа је од 160 милиона година. Овде је насељено 100 биљних врста, што је јединствено за Европу и свет. Свој печат оставиле су бројне цивилизације – Лепенски Вир, најстарији рудник у Европи Рудна Глава код Мајданпека, Трајанова табла, тврђаве Голубачки град и Фетислам, локалитет Диана.

                                                        tvrdjavakladovouiuiui

 

Са туристичке тачке гледишта улазак на листу Геопаркова у свету отвара подручју Ђердапа, и до сада најтраженијем туристичком производу Србије, још веће могућности у којима је активан одмор у природи главни део туристичке понуде. Бројне пешачке стазе које излазе на видиковце, воде кроз кањоне и до пећина, у шта се уверила и екипа Интернет Сербиа Травел Нењс-а, могућност обиласка парка теренским возилима, најава изградње приласка Трајановој табли са копна, промоција и продаја локалних производа, али и недостатак пристана за мале бродове који крстаре рекама, велика су шанса коју и на локалу, али и на нивоу Србије, треба паметно искористити. А то је, показало се, увек најтежи део посла.

 

Иначе, да подсетимо, у Србију су под заштитом УНЕСКО-а, још два резервата природе-биосфере: Бачко Подунавље и Голија која је, као комбинација културе и природе удружена са манастиром Студеница.

 

Извор: Istnews.com

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 13 август 2020 18:32

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија