Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан туризма 2020

Оцените овај чланак
(2 гласова)

wolrdtorusmdaydfdfdfdfДанас је Светски дан туризма и он се ове године обележава темом “Туризам и рурални развој” затиче цео свет у тренутку кризе без преседана.

 

Све земље света, укључујући и Србију, дочекују га са великим економским губицима, насталим као последица пандемије која је зауставила путовања готово у потпуности.

 

Управо због тога је обележавање Светског дана туризма у његовој 40 година дугој традицији ове године важније него икада, јер истиче значај туризма за светску економију и скреће пажњу на милионе радних места која су угрожена. Такође, ставља у први план значај туризма за руралне средине, обзиром на то да је управо у тим срединама туризам главни покретач за развој и очување културног и природног богатства и покретач за интеграцију људи из руралних средина на првом месту младих људи и жена у циљу њиховог материјалног оснаживања.

 

Криза изазвана Ковид-19 је зауставила међународни туристички промет, и тиме изазвала озбиљне економске последице, али је показала и значај домаћег туризма нарочито у руралним срединама. Овај тренд се може видети и у Србији, јер су домаћи туристи тражили одмор у природи и најчешће се одлучивали за боравак у руралним подручјима, планинама, бањама, околини језера или река.

 

Према прелиминарним резултатима, после вишемесечног пада туристичког промета, у августу се бележи раст од преко 25% у доласцима домаћих туриста у Србији. У већини туристичких дестинација ван градова, тражио се кревет више, док су туристички локалитети забележили значајан пораст броја улазница у односу на август претходне године. Овакав резултат показује да одмор у руралним срединама, боравак и активности у природи постају све траженији вид одмора и у нашој земљи.

 

Туристичка организација Србије се ове године, због актуелне епидемиолошке ситуације, одлучила да Светски дан туризма обележи на другачији начин, тако што ће на свом сајту www.srbija.travel објавити анкету под називом “Коју сте Ви авантуру изабрали овог лета?” Циљ ове анкете је да прикупимо утиске домаћих туриста о дестинацијама у Србији и уважимо њихове сугестије ради даљег унапређења туристичке понуде.

 

Према подацима Светске туристичке организације само у првих шест месеци, туризам је претрпео штету од преко 450 милијарди долара. То је, глобално гледано, пет пута вец́и губитак него 2009. године усред светске економске и финансијске кризе.

 

Повратак туризма на ниво из 2019. у погледу долазака туриста трајаће, процењују у светској туристичкој организацији, између 2,5 и 4 године. Европа је била друга најтеже погођена регија, од свих глобалних региона, са падом долазака туриста од 66 одсто у првој половини 2020.

 

Страдале су и Америка (-55 одсто), Африка и Блиски Исток (обе -57 одсто). Међутим, Азија и Пацифик, прва регија која је осетила утицај ковид 19 на туризам, биле су најтеже погођене, са падом броја туриста од 72 одсто у шестомесечном периоду.

 

Корона нас је научила да треба да негујемо и развијамо домаћи туризам. Научила нас је да је Србија лепа. Многи су тек сада открили своју земљу, што се може издвојити као позитивно у овој ситуацији.

 

Стара планина, Врњачка Бања, Златибор, Соко Бања, Фрушка Гора....неке дестинације, етно насеља и сеоски туризам доживели су бум. Почели смо да боље упознајемо своју земљу.

 

Како глобална ограничења путовања почињу да се ублажавају, одредишта широм света фокусирају се на растући домаћи туризам и подстицање сопствених грађана ваучерима или на неки други начин да истражују и проводе одморе у својој земљи.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 27 септембар 2020 13:37

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија