Кућа Добрих Вести

Login

Пост-КОВИД комуникација туристичких дестинација: Како наставити после пандемије?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

STREETPIXABEYDFDFDFDFDПоследице пандемије коронавируса на туризам, осетиле су готово све земље света, нарочито оне чија се економија озбиљно ослања на туризам. Изостанак готово целе једне туристичке сезоне проузроковао је не само финансијску штету, већ и све остале штете у ланцу услуга, која ће се дуго осећати и сигурно тешко надокнадити.

 

Једна од последица била је и мање-више престанак комуникације између држава, туристичких дестинација и градова. Шта се то десило, зашто се заћутало, какве би маркетинг активности требало предузети у туризму током и нарочито након пандемије, открива, између осталог, за Туристички Свет Мариана Беде - стручњак за брендирање градова и туристички маркетинг.

 

Буђење туристичких дестинација

 

“Занимљиво је да је комуникација између држава, туристичких дестинација и градова, која би у кризним ситуацијама требало да буде појачана, напросто стала. Као да су сви чекали од некога знак: “Сад можете да наставите”! Међутим, тај знак као да већина њих није добила”, каже наша саговорница Марина Беде. - Средином и крајем сезоне неке земље и туристичке дестинације су се мало пробудиле и започеле, боље речено наставиле с комуникацијом и маркетинг активностима. Могли смо видети симпатичне видео-клипове на друштвеним мрежама и на телевизији, којима су неке државе слале поруку да су после малог предаха, након пандемије поново спремне и да чекају туристе. Континуирана комуникација у овој ситуацији била је веома значајна због будућности, јер туризам мора да живи и након пандемије. Ако туристички субјекти не шаљу никакву информацију о себи, праве велику грешку, јер конкуренција шаље… А није ништа ни лакше ни брже, него заборавити једну дестинацију и прећи на другу.

 

 

 

 

Како ће, по вашем мишљењу, пандемија утицати у будућности на маркетиншке активности у туризму?

 

"Тренутно, у читавој се привреди, а нарочито у туризму, ради на краћењу трошкова како би се преживело. Када се ради о смањењу трошкова, маркетинг је, нажалост, увек међу првим ставкама у буџету која се скраћује, што је с једне стране разумљиво. Међутим, управо сада не сме да се престаје са комуникацијом! Повећао се значај мањих, локалних туристичких атракција и дестинација. Они треба да се оглашавају више него икада! Иако људи немају могућности за путовање у иностранство, жељни су активног провођења слободног времена. Вредност мањих и већих туристичких дестинација у близини и унутар држава, сада је много већа него пре пандемије! Ако паметно искористе овај период и активно се промовишу и оглашавају, они могу бити највећа покретачка сила која ће вратити туризам у свој ток.

 

Обрт у комуникацији: од масовног ка индивидуалном

 

Шта им препоручујете? Коју врсту маркетинг активности?

 

Већ током пандемије је примећено да се комуникација много мењала. У свим сегментима привреде су полако прешли са “купите одмах”, “акција траје само до…” на једну другу врсту комуникације у којој људске вредности, друштвена одговорност и природа имају много већи значај.

 

Што се тиче туризма, Грчка је направила један леп пример пост KОВИД комуникације - Греек суммер. Порука је: „Уживајте у грчком лету где год да сте на свету“. Видео је умирујући и кад га погледате, готово сигурно ћете помислити: „Да, следећег лета сигурно идем у Грчку“…

 

Наше локалне дестинације и туристички субјекти требало би да шаљу сличну слику о себи. „Уживајте у чарима Србије, у нашим локалним производима, у лепој природи“… су кључне поруке. Данас никоме не треба маса људи, није то ни у складу са превентивним мерама. И ту настаје обрт у комуникацији: пре пандемије, дестинације су увек правиле кеy висуалс, фото и видео записе на којима се види маса људи, да покажу колико је популарна та дестинација. Сада туристи желе мир, мањи број људи, боравак у природи - а све то можемо да им нудимо унутар наше државе.

 

Искористити све потенцијале онлајна

 

Долази зимска сезона, шта ће бити са скијалиштима?

 

- Не можемо знати унапред шта ће се дешавати у свету, да ли ће се вирус појачати с доласком зиме, хоће ли се и како мењати превентивне мере итд.? Свима препоручујем да, ако још нису почели, убрзају израду маркетинг стратегије за наредну сезону и да се припреме да комуницирају и да дочекују госте у складу са прописима. Треба се припремити на више сценарија. Победиће они који ће бити спремнији и моћи брже да се прилагоде различитим ситуацијама. Менеџмент треба да припреми креативна решења превенције, попут цовид коридора за туристе или да уместо попуста нуде плаћање ПЦР теста својим гостима... Туристички субјекти на дестинацијама треба тесно да сарађују и да нуде заједничке пакете гостима. Како је комуникација углавном постала онлајн, треба искористити све могућности оглашавања на онлине каналима.

 

Да је за здрав живот неопходан одмор, свеж ваздух, сунце и рекреација – наши преци су знали и без Гоогле-а. Дајте могућност људима да остану здрави и комуницирајте с њима.

 

Извор: Туристички свет

 


Последњи пут измењено понедељак, 05 октобар 2020 10:17

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија