Кућа Добрих Вести

Login

Каква ће бити интересовања путника у будућности?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fotokopaonikkjkjkjkjkПутовања након 2020. године и пандемије изгледаће сасвим другачије.

 

Корона вирус је променио све, а путовања су била прва на удару. Међутим, жеља за путовањима не престаје, само се дестинације мењају, али и начин путовања. Сигурно је да више ништа неће бити исто.

 

Како ће изгледати путник сутрашњице? На ово питање од милион долара Euronews има одговор. Дакле, портал је представио очекивања будућих путовања, а будући путник ће желети пре свега да живи као мештанин и да се што више стопи у различите културе и обичаје.

 

Овај путник, који генерички обихвата и женски род, желеће да побегне далеко од градова и градске гужве и да оде у мања и рурална подручја, од чега ће локалне заједнице имати вишеструку корист.

 

“Како ће туризам изгледати у нашој новој стварности?”, питају се аутори у истоименој анализи која истиче шест трендова путовања након 2020. године, која је на измаку.

 

Туризам у дивљини: Под отвореним небом

 

Након што су месецима боравили закључани у сопственим домовима, јавила се глад за боравком у природи. Аутори наводе као пример Сједињене Америчке Државе у којима су национални паркови доживели невероватан број посетилаца након периода затварања. Сматра се да ће се овај тренд наставити јер је време проведено у дивљини противотров за савремени урбани живот и све што он носи.

 

Потрага за тишином ће бити врхунски приоритет, као и бег из буке градова, непрестаног читања вести и боравка на друштвеним мрежама на шта су многи приморани седећи у кући.

 

Екотуризам: Култивација

 

Екотуризам је “одговорно путовање у природна подручја која чувају околину, одржавају добробит локалног становништва и укључују образовање”, бар судећи према дефиницији Међународног екотуристичког друштва.

 

Када се стиша или прође пандемија вируса короне, туристи ће пажљивије размишљати о начину путовања и тражити хотеле и компаније које чине све како би смањиле свој утицај на планету. Будући путници ће тражити и својеврсну акредитацију, односно потврду да је тамо где се упућују легитимни “екотуризам” као и цертификате о “негативним емисијама угљен-диоксида”.

 

Ово ће бити веома занимљиво што се Србије тиче, судећи по нивоу загађења, али и тренда уништавања природе и планина пре свега.

 

Номадски туризам: Камперска путовања

 

Номадство, дигитално или не, растући је тренд у свету и пре пандемије. Међутим, путовања “у покрету” доживеће ренесансу. Препоставља се да ће овај тренд највише захватити тзв. Генерацију-З, односно неке од њих са слободним духом, професионалце из разних области и пензионере који више не морају бити везани за једно место.

 

Здравље је свима на првом месту, а бег од места где се окупља велики број људи, као што су позната туристичка места, императив је за ову врсту путовања. Из овог разлога претпоставља се и да ће бити појачана потражња за куповином аутомобила ради сопственог превоза и као замене за јавни превоз, али и возила кампера.

 

Иако постоји брига за животну средину, ипак ће самостална путовања сопственим превозом процветати, кажу.

 

Аутентични туризам: Потрага за стварним

 

Инстаграм нам даје лажну слику о некој дестинацији. На њему је углавном све лажно, а људи који промовишу туризам на овој друштвеној мрежи су углавном банални колико и улепшане фотографије које постављају. Међутим, аутентичност у времену истости је оно што ће се тражити у будућности путовања. Путници више неће желети да посећују стандардна туристичка места и одмаралишта која су углавном стерилна и изграђена само у ту сврху.

 

Путници ће желети да уроне у дестинације и да осете нешто “стварно”, а ту ће бити од важности сарадња са локалним заједницама на сигуран и поштен начин, односно спрам људи који желе да уче и стварају праве људске везе.

 

У извештају се наводи и да ће путници желети да оставе неки позитиван траг на оваквим путовањима, односно да локалним заједницама нешто врате да ли кроз плаћање или волонтирање.

 

Велнес туризам: Бање за здравље и имунитет

 

Бање ће бити прави хит, кажу аутори извештаја. Вероватно се под појом њеллнесс не подразумева спа центар са водом из градског водовода, какво је мноштво у Србији, већ права бањска вода која лечи. Побољшање здравља и јачање имунитета биће снажан мотив за путовања у 2021. години.

 

Да ли ће излежавање на плажи заменити излежавање у топлој бањској води, остаје да се види. Аутори наводе да чак и уколико посетиоци не буду тражили путовање у коме ће чистити организам од малигана, пожелеће да резервишу путовања након којих ће се осећати боље при провратку кући.

 

Исто тако, претпоставља се да ће многи будући путници отићи у крајност, односно да ће се излагати тешким напорима зарад чишћења организма и појачавања општег здравственог стања и имунитета.

 

Пажљиви туризам: Јача свест и сарадња

 

Ако се миндфул може превести као пажљивост, назовимо овај тренд тако. Аутори подразумевају, пре свега, стварање дубљих веза са местима које ће људи посећивати. То значи да ће се избегавати “топ листе” места која се морају посетити.

 

Листа жеља за посету многих дестинација, иако ствар друштвеног престижа, неће бити од толике важности у будућем периоду. Аутори истичу да ће путовања гледајући их кроз потрошаку призму пасти у немилост истих тих “потрошача”, те да ће свесни путници тражити скромнија путовања на мање гламурозна места.

 

Извор: Туристички свет

 


Последњи пут измењено субота, 21 новембар 2020 17:11

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија