Кућа Добрих Вести

Login

Земун из мог угла

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zemunizmogugladfdffdfЗемун је препун лепе историје, која због модерног света полако нестаје. Ја се трудим да неке ствари о Земуну сачувам И поделим са људима.

 

Тако почиње моја шетња Земуом кроз улицу Тошин Бунар, наиме, ко је тај Тоше уопште, И где је бунар?

 

Тоша Апостоловић пореклом Грк (Теодор Апостолос) био је трговац И један од имућнијих Земунаца тог доба. Имао је проблем са очима, те је губио вид повремено. Једне ноћи сањао је сан у којем му се предсказало да треба да се попне на врх Бежаније (која је у то време била део Земуна) И одатле закотрља буре, И да гледа где ће да стане. Тамо где стане буре налазио се извор ,дубоко под земљом И ту би требао да ископа бунар. Када се буде умио водом са тог бунара, његове муке ће нестати. Вредни Тоша је урадио тачно како му је у сну речено И након умивања вид му се вратио. После другог светског рата бунар је затрпан и ту му се губи сваки траг.

 

Пут ме воид поред Калварије и чувених степеница Калварица, које су дело вредних И добрих Земунаца, које овим путем поздрављам И захваљујем на дивном делу. Калварија има поџемне тунеле које су користили Аустријанци ,они су данас доступни само стручним лицима због ризика од урушавања земље.

 

Лагуми су присутни на падинама сва три брда (Ћуковац, Гардош, Калварија) у Земуну , неки су видљиви са улице ,неки су у склопу кућа, а неки затрпани. Не саветујем вам да својевољно улазите у њих јер може бити опасно. Лагуми су се користили као природни фрижидер јер је у њему температура иста. Што значи да лети хлади , а зими греје.

 

Идемо даље, кроз Земунски парк, у којем постоји посебна локација на коју ретко ко обраћа пажњу.

 

Сигуран сам да сте пролазили поред бисте Бранка Радичевића и поред видели два велика камена, подсећају на некакву камену канту за смеће зар не?

 

Е па, управо пролазите поред саркофага из Римског доба!

 

Још 2013. године обећано је да ће се то место очистити И уредити како би људи знали поред чега пролазе И шта гледају. Све до ове године он је био у ужасном стању, служећи као канта за смеће или место да пси врше нужду. Пре месец дана он је обновљен И сада га можете видети у потпуној лепоти. Као доказ да је из римског доба постоји само још један мали детаљ у виду главе при врху, који указује јасно на то да је римски. Стари Земунци су ми причали да је тај саркофаг донет са Гардоша, што ја искрено И верујем да је истина. Па хајде да скокнемо брзо до Гардоша.

 

 

Као највећа атракција Гардоша је чувена Миленијумска кула. Неки је зову Гардош кула, кула Сибињанин Јанка, мада ја лично волим да је зовем правим именом. Гардош је брдо пре свега, тако да честе су расправе око овог имена , МИленијумска кула је званични назив. Мада је многи сматрају И кулом Сибињанин Јанка, принца, витеза који је протерао Турке из тих делова, мада многи се не слажу са тим, већ остају верни називу Гардош кула. Јанко Сибињанин , јунак који је опеван у нашим песмама има улицу одмах уз кулу И од недавно споменик на Земунском кеју. Кулу су саградили Угари у част хиљадите године од насељавања у Панонију. Неки кажу да их је било четири , симболично на четири стране света. Међутим постоје приче да их је било седам. Ја свакако не знам са сигурношћу колико их је било јер су данас само две остале читаве, ова у Земуну И Мађарској једна.

 

Улазак у кулу И пењање до врха буди заиста огромно поштовање И дивљење , јер степенице иду спирално И уске су јако, па се тако треба лагано пењати, како вам се не би завртело у глави.

 

А на врху куле ЧУДО! Поглед од 360 степени, прелеп поглед на Београд И Земун, на Дунав, Земунске кровове И у даљини на Авалу. Међутим кратко сам уживао у том погледу јер ми је нешто друго привукло пажњу. На циглама на кули налазе се разна имена, исписана латиницом И ћирилицом И то све са датумом. Датуми датирају од првог до другог светског рата, а верујем да има И после тога. Мене су лично привукла имена из прошлих времена. Помишљао сам , можда су ови људи овде на стражи били, или су многе приче овде уписане само именима И датумом. У мени су пробудили јаку машту И верујем да свако име има своју причу, а има их много, много.

 

Земун је препун чуда, која треба бити испричана И сачувана. Ја причам нека своја која сам лично видео И о којима сам трагао. Дакле, сви који су били пре И који су сада овде, воле Земун, јер то је град са душом И људи у Земуну су другачији од осталих. То су људи са поносом И ватром у срцу које ја много волим. А вала И имају на шта да буду поносни. Па следећи пут када будете на врху Миленијумске куле, погледајте цигле И маштајте о неким давним временима И људима. Волите Земун сваким даном све више.

 

 

Извор: Блоготрес


Последњи пут измењено недеља, 17 јануар 2021 18:10

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија