Кућа Добрих Вести

Login

Магични Напуљ

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pizza22Небо без облака, море без таласа, лађе без једрила…по врховима брешчића виде се баште са својим летњим палатама, виде се високе палме и по где који кипарис. Неизбројне лађе и пароброди љуљају се на мору. Све је то обавијено у неко чаробно плаветнило. Не можеш казати или је лепши увече кад га сунце оставља, или ујутру кад се први зраци сунчеви кроз дим Везува краду, или ноћу кад га месечина обасјава, пише о Напуљу Љуба П. Ненадовић.

 

Моје чежње и жеље одвеле су ме у срећну покрајину, прелепу италијанску регију Кампанију (Цампаниа Фелиџ на латинском) и магични Напуљ, пред чијом лепотом су остали занесени бројни славни писци и уметници.

 

Магични Напуљ никога не оставља равнодушним: или га воле или мрзе. Мене је опчиниоживописном атмосфером препуном мистерије, богатом историјом, раскошним културно-историјским споменицима и божанственом природом. Ла белла Наполи, град је са хиљаду контраста, боја, мириса, звукова. Аутентичан дух му дају срдачни, поносни људи вулканске енергије и чаробне наполитанске мелодије које се могу чути на сваком кораку.

 

Поџемни град са катакомбама, тунелима и пространим собама, само појачава мистичност града и даје повод за различите легенде и митове који се плету и распредају о најлепшем поднебљу веселих људи, са највише сунчаних дана у години, најбољом храном и песмама.

 

Разумем потпуно зашто је Гете, описујући Кампанију и Напуљ, написао: Ако узмем перо да пишем речи, мени пред очи излазе слике, слике плодних предела, слободнога мора, мирисних острва, димљивих брегова, и мени недостаје способности да све то изведем и представим.

 

И славни Бајрон је био одушевљен овим пејзажима - ти си још непрестано врт васионе, боравиште где се утркују улепшавајући се природа и уметности.

 

Предрасуде у коферу

 

Још у аутобусу, водичи нас прво обуче како да држимо торбе и упозоре у које квартове да не залазимо. Уобичајена доза опреза је потребна, као и у свим метрополама. Но, ако се сваки пут будете освртали за возачима на веспама или пролазницима, стискали торбу све време, пропустићете да упознате чари и дух града.

 

Послушала сам Милорада Павловића, предрасуде и стереотипе сам заборавила код куће и пружила Кампанији прилику. Нисам дозволила да ме поремете, да покваре оно ведро расположење које несумњиво могу да створе предели и људи, па и предмети око њих.

  

Мој доживљај Напуља и Кампаније свео би се на утисак Растка Петровића - нашла сам оно исто плавило неба које је на зениту сјајно као драги камен и затим све толико плавље да се ивица прозрачног мора потпуно у њему изгуби.

                                                    pizza1bbvbvb

Први сусрет са чудесном Кампанијом и Напуљем десио се на јединственом видиковцу Позилипу, у Вирџилијанском парку. Рано је септембарско јутро, сунце се стидљиво помаља изнад идиличног Каприја, правећи обрисе и будећи цео Напуљски залив од Сорента до Флегрејских поља, ватрене земље по којој су се разливале топле термалне воде које је загревао Везув.

 

Негде сам прочитала да се у подножју Позилипа налази Вергилијева пећина, као и Вергилијев и Леопардијев гроб. Легенда каже да је прокопан тунел у брду како би се из Напуља стигло у Поцуоли и до Флегрејских поља, за која се у древна времена веровало да представљају улаз у пакао.

 

Подигла сам поглед и угледала спектакуларан призор за који кажу да лечи од болова… Јасно плаветнило неба, шарени кровови, елегантне куполе цркава, литице од жутог наполитанског туфа. Све је одисало неким необичним миром, па и вода, чија боја се прелива из јасно зелене у магличасто плаву, патинасту па маринско плаву боју…све боје и нијансе.

 

Блиставо зеленило међу грањем кипариса, маслина и палми, изгледа као да се осмехује. У ваздуху и ноздрвама осећала се сланоћа мора помешана са мирисом боровине. Сунце је распршило своје зраке на немирно Тиренско море, на скровите увале и ушушкане плаже што га грле. Све се купа у златастој светлости. Предели у даљини изгледају тако близу, надохват руке. И све је обавијено велом недокучивости.

 

Напуљске шетње

 

Име Напуљ или Наполи на италијанском, потиче од грчке речи неаполис, што у преводу значи нови град, иако је град стар најмање 2.800 година.

 

На овом парчету неба што је пало на земљу (ун пеззо ди циело цадуто ин терра), граду богате гастрономије и још богатије историје још од античке, грчке колоније Партенопа, смењују се све епохе прошлости и сва раскош садашњице. Бисте и вазе, бронза и камеје, стубови и колонаде, катакомбе и акваријуми, ахатски рез и углачани корали, капеле и цркве, слике и фреске… (М. Павловић)

 

Оставили су своје трагове Грци (Велика Грчка - Магна Граециа), Етрурци, Римљани, Германи, Французи, Шпанци…

Мешавина југа и истока, севера и запада, раскоши и беде, природе и уметности, божанства и сујеверја. И све то плива и купа се у сунчевој светлости, и све лепо и ведро, весело и примамно изгледа: сура и штркљаста кућа са балконима и прозорима на којима су конопци затегнути, преко којих се суши старо, разнобојно, исцепано рубље, као и велики споменик Виторија Емануела…(М. Павловић)

 

Цео Напуљ, од Каподимонтеа до Позилипа, пружа невероватне призоре лепоте природе и несвакидашња уметничка блага. У прелепој катедрали Светог Ђенара, заштитника града, у питореској Цркви Свете Кјаре са позлаћеним статуама анђела, величанственој капели Сан Северо, манастиру Сан Мартино, особитој цркви Ђезу…

 

Историја Кампаније али и светских цивилизација чува се у раскошном Археолошком музеју са Тајним кабинетом, грчком Пестуму,античкојКапуи, у капиталнимархеолошким налазиштима заустављеним у времену - Помпеји и оближњем Херкуланеуму.

 

Уметничка блага чува очаравајући музеј Каподимонте са сликама вансеријских уметника: Каравађа, Рафаела, Тицијана, Мазача, Мазолина, Гоје…

 

Дух града осетићете на Дантеовом тргу међу књигама и антиквитетима, у дражесној Галерији Виторио Емануеле или Сан Карлу, најстаријем позоришту/опери у Европи, на тргу Сан Доменико Мађоре, у узаној улици деи Трибунали, у уметничком кварту Сан Грегорио Армено…

                                                        pizza3

Да се налазите у престоници једног краљевства, очигледно је на тргу Плебишито, којим доминира монументална Краљевска палата или палата Бурбона и прелепа Црква Светог Фрање Паолског са колонадама.

 

Фасцинантне сторије крију катакомбе, а невероватне приче праћене наполитанском музиком, звуком веспи, шкрипом гума или гласним разговорима, чућете на рибљој пијаци, у виа Толедо или у Спаканаполи, старогрчком центру града, препознатљивом по мотивима из филмова Софије Лорен.

 

На пуноћу живота и креативни хаос наилазите у спектакуларном метроу, прометној Гарибалди железничкој станици или код пристаништа Моло Беверело или Калата Порта ди Маса, на сликовитој Мерђелини и Кјаји, што повезује приморски део са центром града.

 

Уживаћете у опчињавајућем погледу али чути и интригантне митове и легенде, у Новом замку (Цастел Нуово), старом арагонском замку на мору, који је нов у односу на Замак јајета (Кастел дел'Ово), на тврђавиСант Елмо, у палати дона Ане, у рајском Позилипу…

 

У завичају пице и најбоље уличне хране на свету, грех је не пробати праву, оригиналну напуљску пицу у некој од историјских пицерија, као што су Бранди, Сан Микеле, Порт'Алба, Сорбило, Ди Матео, Белини…

 

Не пропустите еспресо Код професора и божанствене колаче, сфољателе - лиснато тесто у облику шкољке пуњено рикотом и сушеном кором наранџеили бабà -укусне колаче са румом у славном Гамбринусу.

 

Божије панораме чекају путника на сликовитом Каприју, шареној Прочиди, живописној Искији, у спектакуларном Соренту, на чаробној Амафи обали, у граду по мери човека - Салерну, на величанственом Везуву, симболу Кампаније, у парку природе, Ћилентинској обали…

 

Свако место задивљује својом лепотом и ти осећаш да су то остаци једне велике епохе чија душа непрекидно живи у свим стварима. Разумећете изреку Види Напуљ и умри, овде се умире од лепоте!

Неаполитанци

 

Црњански каже:Волим Неаполитанце, тако ваља живети. У Напуљским шетњама Милорад Павловић казује: Народ који се рађа на обали мора, који на њему проводи свој век и с њим се сроди чудно заволи ово водено безмерје, и он му је свом душом одан; он за њега има сузе и песме, има гатке и бајке, љубав и тугу, жељу и чежњу. Зато су дивне наполитанске песме толико пуне емоција и истовремено проткане меланхолијом.

 

Напуљ је весео, помало луцкаст, самозадовољан, живахан, лакомислен и сав у покрету, сав у вртлогу, као у гротлу Везува. Све се дешава на отвореном, на улици, живи се животом садашњице, животом тренутка. Овај прекрасни град препун је бројних контраста. Напуљ је царство паганства иако у њему постоји 448 цркава. Већина ових богомоља споља изгледа неугледно, а унутра крију невероватна богатства.

 

Наполитанци верују да њихов град од Везува чува сам Бог и Свети Ђенаро, заштитник града, чија се крв као реликвија чува у прекрасној катедрали. Свечева крв се прекапа прве суботе у мају, затим 19. септембра и једном у децембру. Крв је стално текућа, уколико није, страхује се да ће се нешто десити Напуљу. Године 1944, када крв Светог Ђенара није потекла, Везув је прорадио. Док крв тече, Напуљ је миран!

 

У Напуљу ћете доћи у додир са најапсурднијим предметима и људима, доживети немогућности и невероватности, и све то примити као посве појмљиво и природно… Овде се све нације и све расе врте и мешају, али се не стапају, јер све бива тренутно и на кратко време, пише Милорад Павловић у сјајној књизи Напуљске шетње, коју најсрдачније препоручујем.

 

Ништа није онако како на први поглед изгледа. Треба стати, разгледати, пружити шансу себи да упознамо овај предивни, митски град који је историја поразила.

 

О духу Наполитанаца пуно говори и једна анегдота. Када је Фудбалски клуб "Напуљ" освојио првенство 1987. године, предвођен Дијегом Марадоном, на гробљу се појавио велики транспарент с натписом: Мртви, не знате шта сте пропустили! Свој став према политичарима показује и сувенир, тоалет папир са ликовима италијанских и светских политичара. Оригинално, нема шта!

 

Поздрав мору

 

Чувена мафијашка организација Камора и њене активности за путнике и туристе су невидљиви. Чак ни ђубрета није било на улицама. Напуљ се баш потрудио да ми се представи у најлепшем светлу!

 

Док смо опуштено чекале да пристане трајект са Каприја, пажњу сам поклонила мору.

 

Под сјајем канделабра, по осветљеном тамноплавом огледалу клизе успаване барке, огромни бљештећи крузери, препуни трајекти, што нестају тамо негде за хоризонтом. А иза тога далеког видика је опет вода, пучина, море. А тамо иза ње у недогледу, обала рајског Каприја, шарене Прочиде и сликовите Искије.

 

Трепере звезде, месец као сребрни лук изнад на небу, све изгледа нејасније у овој љупкој светлости и ноћној мистериозности. Не знам да ли ми се учинило, да ми је једна звезда намигнула и казала: Вратићеш се поново! Ово је Напуљ, овде се верује у чуда!

 

О невиђеним чудима, шареноликости боја Кампаније, о мелодичним звуцима, импресивним утисцима и још којечему, читајте у наредним путописима…

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 05 фебруар 2021 20:49
Рада Севић

Ако би требало да опишем себе у две речи, онда би то било радосна и радна Рада, што и моје име говори. По струци сам дипломирани инжењер организационих наука – менаџмент. Ужа специјалност Људски ресурси: тренинг и професионална оријентација. Око 15 година радим са младим, паметним, образованим људима на заједничком препознавању потенцијала, подизању мотивације и самопоуздања у тражењу посла. Учимо једни од других, “заборављамо изговоре, тражимо начине да нешто урадимо, свесни да једини део свемира који можемо променити то смо ми сами”. Имам срећу да радим оно што волим, трудећи се да рад, учење, знање, стручност, позитиван став промовишем као вредности. Умрежавање, подршка, солидарност, ширење позитивног духа, задатак је свих нас који имамо привилегију да радимо са људима. Изузетно је важно младим људима, пуним ентузијазма и позитивне енергије, жељних знања представити неке дивне, племените људе који су својим радом, залагањем, стручношћу остварили успех у различитим областима. ,,Кућа добрих вести" место је где се промовишу праве вредности и част ми је и задовољство да сарађујем са Вама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија