Кућа Добрих Вести

Login

Витешки однос према животној средини: "Зелени хотели"

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zelenihotelidfdfdfdfСваке године суочавамо се са све озбиљнијим последицама климатских промена и глобално постајемо све више свесни да нам време које имамо на располагању да реагујемо и променимо смер ка боље, брзо истиче.

 

Зато, чак и током ових изазовних времена које је обележила пандемија, не смемо да заборавимо одговорност према нашој планети и животној средини.

 

Међутим, да бисмо успешно превазишли кризу у којој се тренутно налазимо, не можемо да наставимо да живимо и послујемо као некада.

 

Одрживост, еколошке и “зелене” праксе, више нису само додатна предност једне компаније - у погледу туризма, убрзаним темпом постаје обавезно да сви хотели усвоје одрживији начин пословања. Добра вест је да та транзиција може бити једноставна, а у исто време донети бројне предности самом пословању.

 

Када је хотел еколошки одржив?

 

По дефиницији, одрживи хотели, односно, еколошки, “зелени” хотели - су они који доминантно улажу напоре у смањење свог утицаја на животну средину смањењем потрошње воде, смањењем отпада, уштедом енергије и / или коришћењем обновљивих извора енергије.

 

Истовремено, они су, такође, усредсређени на социјалну укљученост и вредности, поштену конкурентност на тржишту, подршку локалним предузец́има и заједници и обезбеђивање добрих услова за рад.

 

Ако желите да промовишете свој хотел као еколошки одржив хотел, морате испунити одређене праксе и стандарде да бисте могли да добијете званични сертификат који вас сврстава у ту категорију.

 

Мој циљ није да вас убедим да преко ноћи постанете званични зелени хотел и потпуно реорганизујете своје пословање, већ да вас подстакнем да започнете са увођењем одрживих пракси које ће допринети смањењу негативног утицаја на животну средину. Такође, неке од ових пракси могу допринети и знатном смањењу трошкова хотела.

 

Како се све може смањити негативни утицај на животну средину?

 

Рециклажа и смањење отпада

 

Један од веома популарних трендова смањења отпада је уклањање пластичних сламки из хотела. Иако је то сјајно, многи су почели да стављају знак једнакости између одрживости и избацивања пластичних сламки из употребе.

 

Међутим, то је заиста само врх леденог брега. Наравно, не потцењујем позитиван утицај тога и охрабрујем вас да то учините, поготово што сада постоји толико вишекратних опција, на пример сламки од метала или бамбуса.

 

Али, постоје и многе друге праксе које не треба игнорисати, попут рециклаже и смањење отпада.

 

Рециклажа данас постаје обавезна у све већем броју држава. Иако још увек није обавезна у Србији, то не би требало да буде изговор - на крају, ако сте једини хотел који рециклира у граду, то може да буде велика маркетиншка предност на тржишту. Еколошки свесни путници, којих је све више, ће изабрати и препоручивати ваш хотел, а не конкурентски.

 

Обавезно оперите све предмете пре него што их одложите за рециклажу и, наравно, правилно их одвојите по категоријама. Идите корак даље и подстакните своје госте да рециклирају тако што ћете у собама обезбедити одвојене канте за комунално смеће и канте за смеће по категоријама које се могу рециклирати - пластика, метал, картон.

 

Кад је реч о отпаду од хране, почните са компостирањем или, ако за то немате услова, удружите се са локалним пољопривредницима - ви ћете смањити отпад а они ће добити компост за земљиште - и сви су на добитку.

 

Ако је могуће, уклоните мини бар из соба и охрабрите људе да уместо тога попију пиће у вашем бару или ресторану. Замените пластичне боце са водом за стаклене боце и чаше за вишекратну употребу. Уместо чајних врећица, користите чајеве у ринфузи.

 

На крају, једна од главних ствари које заврше у смећу неискоришћене су пластичне бочице шампона и сапуна. Замените их дозерима који се могу пунити. На тај начин нећете умањити луксуз вашег хотела, а истовремено ни нанети штету животној средини.

 

Смањење потрошње воде и енергије

 

Прелазак на потпуно одрживе изворе енергије подразумева одређени ниво улагања. Али постоје други начини да се смањи потрошња воде и енергије који подразумевају мања или никаква додатна улагања.

 

За почетак, можете променити политику чишћења соба и замене постељине и пешкира.

 

Само чишћење сваког другог дана може донети разлику али најбоље решење је да се уведе чишћење према захтеву гостију.

 

Многи хотели користе ову ситуацију да буду креативни и награђују госте који не траже чишћење собе одређено време бесплатним пићима или вечером у ресторану, купонима за спа третмане и слично.

 

Исто важи и за постељину и пешкире. Ако почнете да их мењате по захтеву гостију уместо сваки дан, брзо ћете схватити да је свакодневно прање пешкира и постељине било непотребно.

 

Ако је могуће, инвестирајте у еколошке машине за веш, “паметне” славине са временским ограничењима за проток воде, аутоматско искључивање електричних уређаја када гост изађе из собе. Све су то инвестиције које ће допринети смањењу потрошње енергије, а самим тим и смањењу трошкова.

 

Едукујте свој тим

 

Најбоље идеје и напредак долази када група људи заједно ради на постизању истог циља. Подстакните свој тим да размишља еколошки и мотивишите их да изнесу идеје о новим “зеленим” праксама које можете једноставно да имплементирате.

 

Чувајте све документе у електронском облику, смањујући непотребну употребу папира. Када запошљавате нове чланове, дајте предност кандидатима који су еколошки свесни и који су заговорници заштите животне средине, како бисте могли ефикасно да негујете такав начин размишљања у свом тиму.

 

Подржите локална предузећа

 

Често не схватамо колику моћ имамо као потрошачи. Ако стварамо потражњу за одређеним производом и / или услугом, тако директно подржавамо одређена предузећа и њихове праксе.

 

Ако смо против неетичког пословања неке компаније, али и даље редовно купујемо њихове производе или користимо њихове услуге, ми директно доприносимо њиховом успеху. Зато морамо бити свесни као потрошачи и пазити какве куповне одлуке доносимо.

 

Хотели могу на много начина да подрже локална мала предузећа, пре свега ако највећи део своје набавке преусмере ка локалним добављачима. “Купуј домаће” никада неће изаћи из тренда.

 

Такође, можете на разне, креативне начине да остварите сарадњу са локалним туристичким водичима, ресторанима, баровима, спа центрима, и сличним предузећима која употпуњују вашу понуду и на тај начин подржите локалне предузетнике.

 

Остало

 

Уз рент-а-кар додајте и опцију рент-а-бајк како би дали својим гостима могућност да изаберу здравију опцију транспорта. Направите брошуру са најлепшим пешачким рутама у вашем граду. Људи данас цене свеж ваздух и природу много више него пре.

 

На крају, поносно покажите ваше еколошке праксе и напоре које улажете у очување планете. Забринутост за животну средину расте сваким даном све више, те ће вас предузимање позитивних мера за побољшање ситуације на позитиван начин издвојити од конкуренције. Ваши гости ће мирне савести боравити у вашем хотелу, знајући да подржавају хотел који се брине о животној средини и активно ради на њеној заштити.

 

Не заборавите да ниједан напор није премали нити бесмислен. Све што чинимо има одређени ефекат и, кад се сабере - прави велику разлику.

 

Извор: Туристички свет


Последњи пут измењено петак, 12 фебруар 2021 12:30

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија