Кућа Добрих Вести

Login

Трст - стазама писаца у култним кафанама са душом

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sanmarkrkrkrkroТу сам, упијам атмосферу прелепог града, централноевропске архитектуре, дома писаца и интелектуалаца, најбоље кафе на свету, дуге гастрономске традиције…

 

Шетајући Великим каналом, у новом делу града уређеном по замисли Марије Терезије, прелазим преко неколико љупких мостића: зеленим, црвеним и белим или на италијанском: Понте Верде (Pone Verde), Понте Росо (Ponto Rosso) и Понте Бјанко (Ponte Bianco). Овај кварт је изузетно шармантан, а допадљиве кафанице дају му боемски изглед. За разлику од карневалске атмосфере на Тргу уједињене Италије, овде је пријатно, мирно, без много туриста.

 

Пролазим поред портета уметника у бронзи, подигнутог у знак сећања на ирског писца Џејмса Џојса, који је обележио XX век и десетак година живео у Трсту. Поздрављам Џојса, гледа ме саосећајно, а ја шапућем да разумем оно што је написано на постаменту испод његовог споменика: Моја душа је у Трсту (Ла миа анима е а Триесте) и како се осећао када је написао својој вољеној жени Нори, која је остала у Даблину: Зашто ми је судбина наметнула да толико пута у животу са чежњом крећем поглед ка Трсту?

 

Посластичарница Пирона

 

Моја прва асоцијација на Трст су бомбоне, огромна паковања шарених, мирисних бомбона. Не могу вам описати колико сам се обрадовала када сам видела да посластичарница Пирона и дан-данас ради.

 

Ово царство слаткиша отворио је Алберто Пирона априла 1900. године. Оригинални намештај је остао исти, са дрвеним полицама препуним слаткиша и традиционалних тршћанских пецива.

 

Моје успомене из детињства оживеле су међу колачима, бомбонама и другим, слатким ђаконијама. Преплавила ме лавина осећања, док су розе, црвене, зелене, шарене бомбоне, карамеле, лепо упаковане, са машницом на врху, мамиле са дрвених полица.

                                           telstela2

Џојсов портрет ме подсетио да је ово била једна од његових омиљених радњи, у коју је радо свраћао током свог боравка у Трсту.

 

Посластичарница Замполи  

 

Зими не једем сладолед. Направила сам изузетак и уживала у слатко-леденом задовољству у Трсту, усред карневалског фебруара, у историјској посластичарници Замполи. Свежи сладоледи најразличитијих укуса, од воћа, чоколаде, лешника, страћателе до три врсте без имена (сенза номе 1,2,3). Чуо се и српски језик, а прочитах и да је Нењ Yорк Тимес овај сладолед прогласио најбољим на свету. Топла препорука.

 

Писци и уметници су баш хедонисти, боеми. Добро је што сам кренула тим стазама. Пратећи трагове славних писаца: Џојса, Сабе, Звеве, Томице, Рилкеа, Стендала… обилазила сам култне кафане са душом: Caffe San Marco, Antico Caffe Torinese, Tomasseo, Spechi degli specchi, Stela Polare, Caff Pasticceria Pirona, La bomboniera, Carducci caffe, Buffet da Pepi, Tratorria da Giovanni.… Наишла сам на дух боемије који не ишчезава.

 

Caffe San Marco - Кафе Сан Марко

 

Списак кафеа је дуг, но заносни кафе Сан Марко је највремешнији, најпоетичнији, најсентименталнији… Мој омиљени тршћански кафе. Ушушкан у мирном крају, у срцу града, у непосредној близини грандиозне синагоге и градског парка, одолева времену. И сан и носталгија и Италија из најбољих година.

 

Сан Марко није само прошлост, већ садашњост и будућност. Основан 1914. године и уништен па поново реновиран, увек је привлачио људе. Универзални језик културе, уметности, љубави, романтике… Оаза духовне гозбе, сучељавање са собом, размена мишљења и идеја…

 

Носи дах прошлих времена и носталгије. Скоро да могу да видим Џојса како се скрива испод шешира и пише писмо Нори. Придружује му се Звево. Мало даље, у библиотеци замишљам Томицу како истражује о својим јунацима.

 

Мада је затваран, па поново отваран, неколико пута, дизајн кафеа је скоро непромењен откако га је уредио оснивач Марк Ловриновић. Комбинација италијанске естетике и бечког ентеријера, рафиниран намештај, мермер и гипсани украси, необичне карикатуре, мноштво књига, историје, мудрости, знања…

 

Не чуди што је одувек био окупљалиште уметника и интелектуалаца. Та добра енергија присутна је и данас. У овом чаробном кутку Трста чува се дух боема. Чак је и конобар, типични Италијан, пљунути Марчело Мастројани из Фелинијевих филмова.

                                              telstela3

Време је аперитива, седим у Сан Марку. Грицкам маслине, сир, кикирики, пијуцкам лагано Аперол шприц. Нисам љубитељ коктела, ни алкохола генерално, али Аперол шприцу не могу да одолим. Што због те фине наранџасте боје, што због префињеног укуса. Аперол шприц је популарни коктел, припремљен од белог вина (просеко), соде и слатког ликера аперола.

 

Посматрам лица гостију: фин свет свих генерација, од студената који ту уче до пензионера који играју шах, интелектуалаца и уметника, који распредају полемике о културном животу Трста. Незаобилазан је Клаудио Магрис, који води главну реч за суседним столом.

 

Опуштена атмосфера, тиха, пријатна музика. Време тече успорено. Одише посебним шармом. Овде ми цитат Моме Капора добија смисао: Код нас је израз кафански човек готово погрдан. Међутим, бити кафански човек је врлина; то је човек који зна како се тамо понаша, зна све о тим кафанама и њихову историју, све о знаменитим гостима који су тамо седели пре њега…

 

Могла бих овде сатима, данима да седим, пијуцкам кафу или Аперол, грицкам нешто, читам, стварам. Схватам да је живот тако једноставан. Пролази лагано носећи са собом прегршт снова, надања, чежњи. Дај сваком дану шансу да буде најлепши у твом животу – Твен

     

Трст – град кафе

 

Трст је град светски познате кафе Иллy. Уживање уз магични црни напитак једна је од активности коју топло препоручујем. Коју год кафетерију да изаберете, биће то одличан избор.

 

Кафе Томмасео – Кафе Томазео

                                                      telsstela4

Неодољиви кафе Томазео налази се на тргу Томазео, поред Грчке цркве, у коју је Џојс врло радо свраћао. Основан је 1830. године, назван по власнику Томасу Маркату (Tommasy Marcaty) из Падове, а касније преименован у Томазео у част далматинског лингвисте, писца и патриоте. Прича се да је Маркато из Белгије донео вредна огледала, представио сладолед у Трсту и од 1845. створио тршћански систем гасног осветљења.

 

Овај локал стециште је уметника и надалеко чувено боемско место. Сав намештај у кафеу је аутентичан. У добром друштву све је лепше. Тако уз праву тршћанску кафу пробајте божанствени тирамису, који сервирају у чашама од провидног стакла. Празник за очи и за непца.

 

Цаффè дегли Спеццхи – Кафе дељи спеки – Кафе огледала

 

Екскулузивни Кафе дељи спеки или Кафе огледала, налази се на главном градском тргу, у приземљу зграде Страти, изграђене на остацима дворца Амарина из XИВ века. Основан је 1839. године захваљујући присуству грчке колоније у Трсту. Од 1846. године цела зграда постаје власништво осигуравајуће компаније Генерали. Цене су мало јаче, но очаравајући поглед који се пружа на Трг уједињене Италије, један од највећих тргова у Европи и плаветно Јадранско море, вредни су тога. Истинско уживање у сликовитом духу Трста.

 

Антицо Цаффè Торинесе – Антико кафе Торинезе

 

Дражестан кафе са пријатном атмосфером основан је 1915. године, у једној од главних улица, у Корзо Италија. Дизајнирао га је ентеријериста Дебели, познат по томе што је опремио путничке бродове попут Вулканије и Сатурние.

 

У рустичном амбијенту, уз намештај од дрвета и месинга, окружена локалцима, радујем се новом дану који започињем јутарњим еспресом и колачићима. Прија ми опуштена атмосфера, без гужве. Лагано се разбуђујем, ослушкујем разговоре, чује се мелодичан италијански, допиру звуци тихе музике.

 

На улици, тргу, бива све живље. Актуелне су викенд шопинг туре до Трста. Моји земљаци, али и они из бивше нам државе, пристижу. По навици и инерцији, улазе у Бату, у радњу на тргу Борса, па настављају даље по продавницама у прометној Корзо Италија… Време је да кренем даље.

 

Посластичарница Ла Бомбониера

 

Посластичарница Ла Бомбониера још је један култни угоститељски објекат, основан средином 19. века од мађарске породице Епингер. Овде се чува оригинална рерна, ретка врста у Италији, која још увек ради. Ентеријер је препознатљив по намештају и чашама у стилу Ноувеау или Либерти стилу. Овде поред италијанских слаткиша можете пробати типичне аустријске и мађарске торте и колаче: добош, сахер, ригојанчи…

 

Цаффè Стелла Поларе – Кафе Стела Поларе (Северна звезда)

 

Још један од омиљених кафеа Џејмса Џојса и Звеве, а међу покровитељима је био и италијански писац Саба и његова кћерка. Налази се у непосредној близини величанствене Цркве Светог Спиридона, смештен у гиздавој палати која је некада била у власништву богатог трговца и бродовласника Александра Вукасовића.

                                                               telstela5

 

Harry’s Grill

 

Своје почасно место заузима и неодољиви Harry’s Grill у хотелу Duchi d’Aosta, познатом по посетама славних личности и племства. Ово је био једини кафе који је остајао отворен целу ноћ. Након Другог светског рата хотел је добио име Гранд Хотел Duchi d’Аosta.

 

Crem caffè

 

Још један добро познати локал, посебно љубитељима кафе, налази се на Тргу Голдони, у центру града. Занимљивост је да се овај еспресо бар отвара у 6 ујутру и ради до 11. Сем што се можете окрепити првом јутарњом кафом, појести неки сендвич или сланиш, па засладити се овдашњим слаткишима, овде можете купити и праву тршћанску кафу. За поклон и ваше потребе.

 

Као што реклама каже: Јулиус Меинл – добро дефинисана мешавина састављена од најбољих арабика и азијских робуста зрна за захтевне познаваоце кафе.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 18 март 2021 12:22
Рада Севић

Ако би требало да опишем себе у две речи, онда би то било радосна и радна Рада, што и моје име говори. По струци сам дипломирани инжењер организационих наука – менаџмент. Ужа специјалност Људски ресурси: тренинг и професионална оријентација. Око 15 година радим са младим, паметним, образованим људима на заједничком препознавању потенцијала, подизању мотивације и самопоуздања у тражењу посла. Учимо једни од других, “заборављамо изговоре, тражимо начине да нешто урадимо, свесни да једини део свемира који можемо променити то смо ми сами”. Имам срећу да радим оно што волим, трудећи се да рад, учење, знање, стручност, позитиван став промовишем као вредности. Умрежавање, подршка, солидарност, ширење позитивног духа, задатак је свих нас који имамо привилегију да радимо са људима. Изузетно је важно младим људима, пуним ентузијазма и позитивне енергије, жељних знања представити неке дивне, племените људе који су својим радом, залагањем, стручношћу остварили успех у различитим областима. ,,Кућа добрих вести" место је где се промовишу праве вредности и част ми је и задовољство да сарађујем са Вама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија