Кућа Добрих Вести

Login

ТРАДИЦИЈА КОЈА ОПСТАЈЕ: Косидба на Рајцу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

KOS3333У сточарским крајевима један од најважнијих послова је косидба. У стара времена летина се прикупљала уз помоћ моба, када би се косачи окупљали једни код других и заједнички обављли важан и тежак посао.

 

Колики је значај косидба имала говори и то да се почетак, а посебно крај претварао у праву светковину. Најпознатија и најстарија је, свакако, Косидба на Рајцу.

 

Прво такмичење косача на Рајцу се одржало када и први народни вашар, далеке 1892. године. Тек много касније 1965. и 1967. јавља се идеја и Косидба на Рајцу постаје туристичка манифестација.

 

У овим крајевима обичај је био да се косидба на мобу завршава до Петровдана 12. јула, а Косидба на Рајцу, која представља симболичан и свечан завршетак, одржава се увек прве недеље после Петровдана.

 

Стари обичај косидбе и такмичење најбољих кочача на планинским ливадама Рајца, уз традиционални културно-уметнички програм, народно прело и изложбу пољопривредне механизације, окупљају сваке године десетине хиљада посетилаца.

 

Косидба није само пуко такмичење косача, већ приказ традиције, почев од окупљања косача, трубача, здравичара, водоноша, одласка на косидбу, косацког ручка на трави.

 

Овакав скуп није представљао само завршетак једног важног посла, већ и прилику да се сретну угледни домаћини, уговоре послови. Младе девојке и момци су имали прилику да буду виђени, ашикују, па и свадбу уговоре.

                                               KOSIDBAKOM

 

Најмлађима је био излет за памћење.

 

Смотра има међународни карактер, а до сада су учествовали косци из Велике Британије, Исланда, Румуније, Русије, Холандије, Мађарске, Норвешке… Сваке године учествују најбољи косци из Словеније, Републике Српске и Црне Горе. Изворне играчке и певачке групе из околних села су у народним ношњама, а ручак од традиционалних јела се служи на ћилимима и белим чаршафима.

 

У оквиру манифестације је изложба пољопривредне механизације.

 

Косидба на Рајцу је међународна туристичка манифестација која симболично представља мобу и свечан завршетак кошења планинских ливада. Одржава се традиционално, у јулу, прве недеље након Петровдана, у организацији Туристичке организације Љиг и подршку Општине Љиг.

 

До сада на смотри су учествовали косци из Велике Британије, Исланда, Румуније, Русије, Холандије, Мађарске, Норвешке, као и најбољи косци из Словеније, Републике Српске и Црне Горе

.

Косидба није само такмичење косача, већ приказ традиције, почев од окупљања косача, трубача, здравичара, водоноша, одласка на косидбу, косачког ручка на трави. Изворне играчке и певачке групе из околних села су у народним ношњама, а ручак од традиционалних јела се служи на ћилимима и белим чаршафима.

 

Пошто манифестација има и такмичарски карактер, сама косидба се одвија по већ утврђеним правилима, где косачи долазе на кошење са потребном опремом и обавезном косачком ношњом која подразумева белу вежену кошуљу, појас, беле панталоне вежене чарапе и опанке. Победник ревијалног дела такмичења добија титулу Ђидије, а понеће је косач који најбоље коси, најбољу ношњу носи, најбоље пева...

 

Право учествовања на такмичењу за Златну косу имају косачи, такмичари победници претходних манифестација Косидба на Рајцу, победници осталих Косидби у Србији и такмичари из иностранства.

 

Оцењивање сваког косача врши се:

 

             по броју откоса,

             по ширини првог откоса,

             по брзини покошене парцеле,

             по квалитету покошене парцеле.

 

 

Поред главног програма у коме се такмиче косачи у кошењу, кроз пратећи садржај одржавају се спортска такмичења, дефиле фолклорних ансамбала, косача, ручконоша, водоноша… и културно-уметнички програм у коме учествују фолклорни ансамбли, трубачи и певачи.

                                                           KOSIDBANRAJAC

Министарка на косидби

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, отворила је 51. ”Косидбу на Рајцу”, апсолутно највећу манифестацију овог типа на свету и по броју косача и по броју посетилаца, која је поред локалног, и манифестација међународног карактера.

 

Косидба на Рајцу се ове године одржавала од 16. до 18. јула.

 

”Треба да будемо поносни на нашу традицију. Овакви догађаји заправо чине наш идентитет аутентичним и по чему нас препознају у свету, а посећеност Косидбе на Рајцу то данас потврђује. Данашњи туристи желе аутентичан доживљај и посебну вредност, коју ми можемо да им понудимо”, рекла је Матић.

 

Министарка Матић је свим учесницима пожелела меку траву и добар откос и поручила да ће ресорно министарство наставити да подржава овакве манифестације.

 

У периоду од 2015-2021. године Министарство трговине, туризма и телекомуникација је за пројекте развоја туризма у општини Љиг укупно определило 10.200.000 динара, а за манифестацију ,,Косидба на Рајцу" је у том периоду опредељено укупно 7.800.000 динара.

 

Овогодишњу косидбу посетило је преко 20,000 људи из целог региона, али и из удаљених крајева, попут Канаде.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Википедија


Последњи пут измењено понедељак, 19 јул 2021 10:48

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија