Кућа Добрих Вести

Login

НОВА ТУРИСТИЧКА РУТА: Пут сира и меда

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sirmeddfdfdfdУ циљу упознавања са туристичком понудом дестинације (насеља Жабаљ, Чуруг, Ђурђево и Госпођинци), смештене у срцу Војводине, око 90 км удаљене од Београда и 20 км од Новог Сада, Туристичка организација општине Жабаљ осмислила је руту “ПУТ СИРА И МЕДА” на коју су кренули (26.05.2021.) туристички новинари, међу којима и екипа Internet Serbia Travel News-a.

 

Урађена по узору на сличне пројекте у неким европским земљама рута “ПУТ СИРА И МЕДА” обухвата двадесетак домаћинстава која су отворила врата туристима. За Интернет Сербиа Травел Нењс Марија Чупић, директорка Туристичке организације општине Жабаљ, каже “Производња сира и меда у Жабљу има дугу традицију. То је домаћа здрава и квалитетна храна са старим и новим укусима, која туристима помаже у откривању културе, обичаја, традиције, природних лепота и атракција.

 

Пут је замишљен као траса од тридесетак километара кроз 4 места општине. Може се путовати аутомобилом, аутобусом или бициклом, и не мора све ођедампут да се обиђе већ свако креира пут према свом интересовању и жељеном времену задржавања”.          

                                

“Сладак” део дана наставља посетом Занатској радњи породице Миливојев “Бомбоница” у Чуругу, у којој се традиција израде свилених бомбона негује дуже од једног века. Уз старе рецепте, технологију и модле за бомбоне, пратили смо процес производње и уживали у заборављеним укусима.

 

После сира на ред долази вино и то у чурушкој винарији Ботић где нас је, уз дегустацију белог Позета, розе Чинги Линги, црвеног Гавроша и десертног вина, домаћин Гавра Ботић упознао са традицијом узгоја винове лозе у његовој породици.

 

Пут којим смо ми кренули почео је од “слатког” дела руте и најпре смо посетили Пчеларство Владисављевић у Госпођинцима. Са традицијом дугом 60 година ово домаћинство поседује 200 кошница, производи багремов, липов и ливадски мед, прополис и пчелињи восак, бави се апитерапијом и едукацијом, посетиоцима организује и вожњу кочијама по селу, јахање понија за децу, а у будућности планира и отварање школе јахања.

                                                             vinakucedfdfdf                           

 

На сир смо прешли у Пољопривредном газдинству "Радишић" у Чуругу које је прво омогућило туристима да код њих обиђу фарму крава и пробају сиреве које производе под брендом “Фармер” – млади, роловани, качкаваљ и гауду.

 

Парк природе СТАРА ТИСА

 

Парк природе “Стара Тиса” код Бисерног острва (плажа, веслачке стазе, кеј, викенд насеље), који обухвата три општине: Бечеј, Нови Бечеј и Жабаљ, црква Вазнесења Господњег из 19. века, трећа по величини у Србији, чувена по свом звонику и иконостасу, као и Музеј Рација 1942.године, употпуњују туристичку понуду Чуруга.

 

На путу за Жабаљ најпре се заустављамо у Парку природе Јегричка који се налази на листи Међународно значајних станишта за птице (198 регистрованих врста) и има статус Међународно значајног ботаничког подручја. Део парка намењен је спортском риболову (20 врста риба). Место је приступачно и особама са инвалидитетом.

 

Туристичку туру заокружујемо посетом изузетној туристичкој атракцији – Голф центру који се протеже непосредно уз магистрални пут Нови Сад–Зрењанин, у општини Жабаљ, 100 км удаљен од Београда и 30 км од Новог Сада, наслоњен на десну обалу Тисе, надомак Царске баре. Овај Голф терен израђен је по светским стандардима са 9 поља (у изградњи је још 9) и простире се на површини од 38 хектара.

 

Туристичка рута “ПУТ СИРА И МЕДА” налази се на сајту Туристичке организације општине Жабаљ и може се договорити не само са Туристичком организацијом већ и са домаћинствима директно. Марија Чупић наглашава да постоји и могућност смештаја у неком од категорисаних домаћинстава која се баве издавањем лежајева и у којима се цене по особи крећу од 10 до 15 еура. У Београд се враћамо са осмехом на лицу и очима пуним лепоте, испуњени утисцима, сазнањима и укусима од свега што смо пробали.

 

“Шлаг на торту” чини вечера у чарди “Дебели лад”, познатој по својој хладовини и аутентичној војвођанској кухињи која подразумева све врсте печења, сачеве, супе, сосове, роштиљ, рибу, штрудле, резаце са маком и друге специјалитете, домаћа вина и ракије.

 

 

Извор: ISTNews/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 13 септембар 2021 22:06

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија