Кућа Добрих Вести

Login

Заједнички туристички производ земаља региона

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sajamturizmabigЗемље региона направиће јединствени туристички производ, заснован на посебностима сваке од земаља, атрактиван да привуче посетиоце из читавог света, најављено је на конференцији за новинаре у оквиру 35. Сајма туризма.

Србија, Република Српска, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Македонија и Хрватска удруженим снагама могу да буду још туристички атрактивније.

Привредне коморе земаља региона први пут су заједнички наступиле на сајму и то је први корак ка стварању и реализацији туристичког програма према трећим тржиштима, рекла је секретарка Удружења за туризам и угоститељство Привредне коморе Србије Драгана Шабић. Постоји заједничка жеља да се споје туристичке атракције земаља Балкана у јединствени производ, јер је то најбољи начин да се привуку туристи из Западне Европе, Русије и Далеког Истока, који би задовољио њихово интересовање, додала је Шабић.

Туристичку сезону у Србији протекле године карактерише два милиона долазака домаћих и страних туриста, што је више за 0,5 одсто у односу на 2011. Реализовано је око 6,3 милиона ноћења, што представља благи пад од 2,4 одсто. Забрињава пад у области домаћег туризма, али, са друге стране, радује повећање броја долазака и ноћења страних туриста, за око шест односно девет одсто у односу на претходну годину. Највећи пораст броја ноћења регистрован је код туриста са Исланда, затим из Кине, Јапана и Норвешке. Укупан доходак од туризма у 2012. години износио је око 700 милиона евра.

Хрватски туризам у 2012. години обележен је растом од четири одсто у броју ноћења, односно, 62,7 милиона ноћења, 11,8 милиона долазака, навела је директорка Сектора за туризам Хрватске господарске коморе Леила Крешић Јурић и прецизирала да више од 90 одсто долазака и ноћења у Хрватској остварују страни туристи. Приход од туризма у 2012. години очекује се око 7 милијарди евра, а удео туризма у БДП-у Хрватске је око 18 процената. Свега три одсто чине доласци ноћења туриста из земаља окружења, што показује да постоји потенцијал за унапредјење сарадње. У стратегији до 2020. наутички, здравствени и културни туризам биће приоритети, а у погледу начина представљања – тематизовање туристичке понуде.

Према њеним речима, након ступања Хрватске у Европску унију, 1. јула 2013. године, она ће бити само још снажнији партнер свим државама у региону на плану осмишљавања и реализације пројеката Европске уније.

У Црној Гори у 2012. години остварено је 1,439 милиона долазака туриста, што је за 4,9 одсто више него претходне, а 9,151 милиона ноћења више за 4,3 одсто у односу на 2011. годину. У структури ноћења, 28,9 одсто остварили су туристи из Србије, затим из Русије 24,4 одсто, БИХ 8,3 одсто и други, рекла је представница ПК Црне Горе, наводећи да је са земљама региона потребно припремати аранжмане од 10 и више дана, као и размену туриста, водећи рачуна о навикама и обичајима туриста. Црна Гора позиционирана је и као конгресно одредиште.

Председница Одбора за туризам и угоститељство ПК Македоније Снежана Јовановска –Трајковски сматра да је страним туристима потребан један нови, брендиран производ, а то је управо туристичка понуда земаља ЈИ Европе. Она је навела да је у Македонији у 2012. години број ноћења био 63 хиљаде, што је за око 1000 више него претходне, 2011. године. Око 25 одсто чине туристи из региона Балкана, а 36 одсто из Европе. Држава уводи субвенције и ради на смањењу пореских оптерећења у туризму и угоститељству.

Туристичку понуду и своје видјење удруживања у формирању заједничког туристичког производа представили су и представници привредних комора Реоублике Српске Винка Мићић и Босне и Херцеговине Иван Мандић. Бисер зимске туристичке понуде Републике Српске је Јахорина, за коју се везују бројни пројекти и улагања, такодје, рафтинг и кајакаштво и бањски туризам. Босна и Херцеговина туристима нуди културно-историјско наследје, спелеолошки и бањски туризам, као и једно од највећих католичких светилишта у овом делу Европе.

Заједничка туристичка понуда била би брендирана, уз подршку фондова Европске уније, а подробније детаље представници привредних комора размотрили су на Округлом столу „Југоисточни регион – европски корак“, који је организовала Привредна комора Србије.

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија