Кућа Добрих Вести

Login

Винарија Звонко Богдан отворена за туристе

Оцените овај чланак
(13 гласова)

vinarijajedanСУБОТИЦА - Са источне стране језера Палић, љубитељи вина, али и знатижељни пролазници имају прилику да посете винарију Звонко Богдан, која је отворена и за туристичке посете, дегустације и обиласке.

Менаџер винарије Златко Живановић, рекао је новинарима током обиласка, да више стотина странаца, али и домаћих туриста годишње посети винарију.
“Доста људи се интересује за посету винарији, а дешавало се да нас посете у пролазу, или бораве на Палићу па дођу до нас. Винарија је отворена за туристичке посете петком, суботом и недељом, при чему се посете могу заказати и путем интернета, а у винарији имамо особу која је задужена за обиласке. Поред самог винограда, посетиоци могу да погледају производни погон винарије”, предочио је Живановић.
Он је навео да се у винарији производи неколико врста вина, међу којима су Sauvignon blanc, Sauvignon blanc barrique, Cuvée Život teče, Cuvée No.1.

 

 

У оквиру Винарије и салаш и музеј Звонка Богдана

“Винарија је окружена са 17 хектара винограда, а додатних девет хектара налази се на обали суседног језера Лудаш. Укупна површина винограда заузима површину од 56 хектара. Цела идеја око винограда започета је 2000. године, након чега су испитивања трајала пуне две године и 2003. смо кренули са садњом”, објаснио је Живановић.
Током обиласка винарије, која је саграђена у војвођанском стилу, пуна антиквитета, књига, слика познатих аутора, новинари су имали прилике да чују који су даљи планови Винарије Звонко Богдан.
“У оквиру винарије налази се Салаш Звонка Богдана, а у плану је да се тамо изгради и Музеј Звонка Богдана у којем ће се налазити све награде нашег великог аутора, као и нешто попут традиционалног музеја у којем ће бити изложени предмети карактеристични за салаше у Војводини”, најавио је менаџер винарије.

Извоз вина и еколошка производња

Из Винарије Звонко Богдан, чија су вина и током ове године награђивана на најпрестижнијим винским такмичењима - од Француске, преко Брисела до Јапана, око седам одсто вина извози се у Хрватску, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Аустрију и Данску.
“Надамо се да ће се тај проценат повећати. Годишње произведемо око 120.000 боца вина, што није довољно ни за домаће тржиште, али се може рећи да смо тек на почетку”, додао је Живановић.
Интересантан податак који смо чули током обиласка јесте и то да је ова винарија, једна од четири највеће у Србији, која се међу првима оријентисала на еколошки начин производње.
“Трудимо се да што мање користимо материјале и предмете који загађују земљиште, а међу њима су и трактори због издувних гасова. Средства која користимо за производњу налазе се на зеленој листи Европске Уније”, објаснио је Живановић.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 01 септембар 2013 14:47
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија