A+ A A-

Позив на празник Мимозе

Оцените овај чланак
(4 гласова)
Извор: Кућа добрих вести

praznik mimoze herceg novi 2012 012ХЕРЦЕГ НОВИ - Празник Мимозе, који се одржава 43. пут у Херцег Новом, траје читав фебруар и за све оне који још нису били на овој чувеној фешти моја искрена је да дођу и да осјете љепоту Боке Которске, забаве се на бројним манифестацијама, као и дегустацији бокешке кужине, позива херцегновљанка Сандра Трипковић, пријатељ и сарадник "Куће добрих вести" (у оснивању).

Позивају вас и чекају отвореног срца сви Херцегновљани који вриједно раде у припреми свих музичких и других културних дешавања, а све ради Вашег задовољства, а позива вас и ваша херцегновљанка.



Ова традиционална туристичка манифестација већ првих дана успијела је да окупи велики број познатих личности из свијета умјетности политике, приватних предузетника и све љубитеље мимозе, мора, пјесме, морских делиција (специјалитета) и доброг дружења, како из региона тако и из других европских земаља.


Фешта је почела 3. фебруара свечаним отварањем Међународне изложбе цвијећа у спортској дворани у Игалу, након тога услиједило је славље на главном градском тргу, уз Градску музику тромбоњере и поздравним говором предсједника општине, господина Дејана Мандића. Новљани су успјели да опет потврде своје гостопримство и умјеће како да промовишу љепоте свога града на прави начин и да пруже госту оно најбоље.

Наредног дана одржана је чувена берба мимозе на подручју Херцегновске ривјере у малим приморским мјестима Ђеновић и Баошићи, што је један од централних догађаја празника мимозе, уз дефиле Градске музике и тромбоњера. Традиција налаже да се гости тога дана дочекају уз сарделе и вино, којих увијек има у изобиљу, као и уз домаће приганице које вриједне домаћице почињу припремати већ од ране зоре.

Све то протиче уз дјељење букета прелијепог њежног цвијета мимозе, који цвијета у овим хладним фебруарским данима и пружа обиље радости, како гостима тако и домаћинима.
Управо је овај прелијепи жути цвијет и био инспирација да се утемељи ова чувена манифестација која не губи сјај, већ чак сваке године вјешти туристички предузетници из Херцег Новог обогаћују њен садрзај.

Тиме пружају бројним гостима прилику да уживају у љепотама овог дијела Боке Которске и да се забаве на бројним манифестацијама - чувеним  маскенбалима, Карневалским поворкама, на концертима познатих музичких извођача, медитеранској клапској музици, уз писану ријеч и сликарске изложбе. Све то обогаћено је и многобројним пропратним спортским манифестацијама, међу којима су и такмичење у једриличарству, пецању, боћању, стрељаштву, фудбалу, боксу, пливању и рукомету.

У наредним данима очекује са обиље забавних и културних догађаја, за све узрасте што и јесте један од циљева ове манифестације, јер и сами мјештани овај празник доживљавају као манифестацију у којој ужива читава фамилија.

Према програму Туристичке организације, за малишане је био предвиђен тематски маскенбал и забавни шоу са играма намјењеним деци, а под називом "На сцени је Њ.Величанство Кловн", као и Велики дјечији маскенбал, уз позоришну представу "Ромео и Јулија", која је одржана у дворани "Парк".

Предвиђена је и позоришна представа Градског позоришта из Подгорице "Лукреција илити Ждеро", редитеља Јагоша Марковића, затим комедија "Господска крв", редитеља Петра Божовића, а гост фестивала ће бити и овогодишњи  добитник НИН-ове награде Слободан Тишма за роман "Бернардијева соба". Битно је поменути и велики број сликарских изложби у оквиру Херцегновског зимског салона, као и гостовање умјетника Изабеле Матош у приватној галерији "Суе Рyдер".

По традицији чувене феште, за крај је предвиђена велика Карневалска светковина у оквиру које се одржава такозвано суђење карневалу, уз забавни програм и присуство мажореткиња, градске музике и тромбоњера, на самој обали мора.
Симболика је да се лутка, (коју маштовито израђују спретне руке мјештана неколико мјесеци прије почетка самог празника), окриви за све што је било лоше у периоду између два празника, и затим се отисне на море, како би сви проблеми отпловили далеко од града и његових мјештана.

Истог дана, 25. фебруара, најављено је и одржавање концерта чувене хрватске пјевачице Јосипе Лисац у дворани „Парк“.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 01 октобар 2012 12:02
Сандра Трипковић

Рођена једног љетњег Дубровачког јутра, живи пар километара даље у граду који се налази на самом уласку у Боко Которски залив  - лијепом Херцег Новом. Интересовања и активности : писана ријеч, конверзација, медицина, туризам, кулинарство, традиција, историја, упознавање других култура и народа и начини како да боље спознамо  друге и да покажемо ко смо. Оно што волим највише - море, музика, Медитеран, бити човијек, хуманост. Ја у двије ријечи - море и музика, не сјећам се тачно да ли сам прво научила да пливам па да ходам. Међу мојим омиљеним реченицама - Море пријатељ који увијек осјети сваки наш немир и неспокој - и музика, та чудесна умјетност која допире чак и тамо гдје ријеч не може.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани