Кућа Добрих Вести

Login

Туризам је наша шанса

Оцените овај чланак
(4 гласова)

komoraaaaaБЕОГРАД – И поред економске кризе и рецесије туризам је једна од ретких привредних грана која у свету бележи раст и то у просеку око пет одсто годишње.

Због тога би развој туризма требало да буде један од главних приоритета Србије и самим тим да добије одговарајућу подршку државе, као и засебно министарство, како то раде и друге развијене земље, на пример, Шпанија, указали су данас учесници трибине "Србија у Европској унији - где је туризам Србије".

Србија је у прошлој години остварила пораст броја страних туриста за око 14 одсто у односу на претходну годину, и по том основу приходовала више од милијарду америчких долара, указао је у уводном излагању, почасни гост-говорник на данашњем скупу професор др Слободан Унковић.

Према његовим речима учешће туризма у БДП-у Србије креће се између пет и седам процената, што указује да би држава у оквиру мера економске политике требало да дефинише шта туризам значи за привредни и друштвени развој наше земље, и на основу тога покрене озбиљнији рад и улагања у ту област.

Раст ове гране до четири одсто у 2014

Туризам се не може стихијски развијати, а искуство земаља које су створиле велики раст у овој области говори да успех у туризму није случајан већ мора бити добро осмишљен, навео је професор Унковић говорећи на тему "Туризам - фактор економског и друштвеног развоја".

Он је предочио да је последњих година, туристичка привреда у свету била у паду само 2009. године, док је у свим осталим годинама забележен константан раст.

Према подацима Светске туристичке организације (WТО) прошле године у свету је забележено 52 милиона нових учесника у туризму и остварена потрошња од 1.350 милијарди америчких долара.

Сваки 15. запослени у свету везан је за туристичку привреду, а предвиђања WТО за 2014. су да ће туризам забележити раст од два до четири процента.

Председник "Клуба сениора YУТА" Драгомир Попов је говорећи о "Функцији државе у туризму Србије у процесу придруживања ЕУ", нагласио да би надлежни у држави требало да схвате важност ове привредне гране, коју многе туристички и привредно развијене земље не случајно зову туристичка индустрија, а за коју су везане многе делатности.

Председник Привредне коморе Београда Милан Јанковић указао је, између осталог, да је место директора Туристичке организације Србије врло важно, јер би управо та институција требало да буде на првом месту, када је ова делатност у питању. А туризам би требало да буде, према мишљењу председника ове асоцијације привредника, један од развојних приоритета наше државе.

Ову прву у низу туристичких трибина, организовали су "Клуб сениора YUТА" у сарадњи са Удружењем угоститељства и туризма Привредне коморе Београда и Националне асоцијације туристичких агенција YUТА.

На данашњем скупу окупили су се најеминентнији представници туристичке привреде наше земље, указујући тиме и залажући се да ова грана добије заслужено место у државној подршци.

О "Организационој структури туризма Србије" говорио је Радисав Станковић, а о "Туристичком производу Србије и његовом пласману на тржишту"  Добривоје Пантовић, обојица чланови председништва Клуба сениора YUTA, док је директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић говорио на тему "Београд на туристичкој мапи".

Секретар Удружења угоститељства и туризма Привредне коморе Београда Горан Јанковић указао је на "Улогу привредних комора у развоју туризма", док је директор асоцијације туристичких агенција YUTA Александар Сеничић говорио о улози асоцијација туристичке привреде на тржишту Србије".

Гост из Словеније Миро Хрибар, из Туристичке агенције ИНТОУРС Љубљана учеснике трибине је обавестио о искуствима туристичког тржишта Словеније после пријема у ЕУ".

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 12 фебруар 2014 00:19
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија