Кућа Добрих Вести

Login

Планинарски клуб Балкан организје успоне на Памир и Мон Блан

Оцените овај чланак
(0 гласова)

dikic-arsic-ciric-uvodnaПланинарски клуб Балкан из Београда уз велику помоћ Секретаријата за спорт и омладину Београда, као и Министарства омладине и спорта Србије и фирме
Цветекс, организоваће две експедиције –успон на врх Лењин (7.134 метара) на Памир на Хималајима и на Мон Блан највиши врх Алпа (4.809 метара).

- Секретаријат за спорт и омладну Београда помагао је и помагаће планинаре у оваквим акцијама које доприносе не само популаризацији планарства и алпинизма у Србији него и афирмације Београда и наше државе у свету – истакао је на конференцији за медије Драган Ћирић из Секретаријата за спорт и омладину београда.

- Обе акције имају своје посебности – на Мон Блан ће кренути велики број жена планинара и почетника што сигурно помаже омасовљењу у развоју овог дивног спорта међу младима, а на Памир, који је изузетно захтеван успон, ће покушати да први пут изнесу заставу Београда четворица алпиниста.

Миланка Арсић, председник Планинарског друштва Балкан се захвалила Граду Београду и Минстарству омладине и спорта Србије на помоћи нагласивши да ће успон на Мон Блан пасти тачно на трећи рођендан овог полетног београдског клуба:

- Основан је 1. августа а ми очекујемо да освојимо Мон Блан 2. или 3. августа. Експедиција је у складу са именом нашег клуба – балканска јер од укупно 23
планинара, 13 су из Србрије а остали из Македоније, БиХ и Бугарске. Алпиниста Данир Лукшић биће мој помоћник на успону. Као припрема за освајање Мон Блана послужиће нам успони на Пиз Бое на 3.144 метара и Мармоладу 3.343 метра у Доломитима. Поваратак у Београд је 8. августа.

У експедицији на врх Лењин у Памиру су Бранко Дикић и Владо Гачић из БК Балкан, Нанад Стоиљковић (Мосор, Ниш) и Дражен Мандић из београдске Победе.

Вођа експедиције која полази из Београда 1. августа је Бранко Дикић, који је војно лице и уједно један од најмлађих начелника планинарских клубова у Србији.

- Планирамо да у базни логор на 3.500 метраа дођемо 1. августа – рекао је Дикић.

- Ова експедиција је специфична јер ћемо сву опрему сами да носимо без помоћи шерпаса. Завршни успон на Лењин предвиђен је 17. августа а повратак у
Београд 23. августа. Колико је мени познато, био је само један неуспео покушај пењања на Лењин алпиниста из Србије. Надам се да ће овај наш бити успешан. Владо Гачић, који је са 26 година најмлађи у нашој малој експедицији је и мој помоћник. На врх Лењин српски алпинсти ће се попети стазом „Виа нормале“ која је мање захтевна али са доста глечера. Највећи противник алпинистима су изузетно ниске температуре у просеку око минус 30.

- Ми смо се добро припремали, иза нас су успони на Елбрус, Аконгаву, Мон Блан ...-додао је Дикић.

- Али, Памир је нешто друго то је лепа али и сурова планина која је без даха оставила и путописца Марка Пола који га је у 13. веку на путу ка Кини први видео и описао.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 30 јул 2012 11:36
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија