Logo
Одштампајте ову страницу

Рецептивном туризму потребна већа подршка

Оцените овај чланак
(1 Глас)

komoraБЕОГРАД - У буџету Србије за подршку рецептивном туристичком производу и едукацији у овој години предвиђено је 137 милиона динара или око милион евра што је апсолутно недовљно, оцењено је на састанку одржаном ове седмице у Привредној комори Београда.


Подршка привлачењу већег броја иностраних туриста, односно већем девизном приливу јер се овај вид туризма може сматрати извозом услуга могућа је пре свега изменама прописа, али и преко конкретних мера као што су пореске олакшице или боља организованост на туристичком тржишту, речено на стручном скупу о унапређењу рецептивног туризма у Србији.

 

Учесници скупа навели су да је потребно увођење регистра туристичких предузећа и агенција, као и умрежавање туристичких и угиоститељских капацитета уз стално праћење броја туриста и ноћења, објавила је Привредна комора Београда


Прилика да се учине први помаци је Нацрт измена и допуна Закона о туризму који ће бити на јавној расправи у наредних месец дана, казала је Ната Ћирић из Министaрства за трговину, туризам и телекоминуникације. Она је напоменула да ове измене неће бити довољне што се тиче правне регулативе јер се многа питања из области туризма налазе и у другим законима, а надлежности појединих ресора преплићу.


Извршни директор Привредне коморе Београда, Светозар Крстић оценио је да је туристички производ сложен и да нема једноставних решења. Он је најавио заједничке активности Привредне коморе Београда, Туристичког савеза Србије и Туристичког савеза Београда на развоју туризма у главном граду, а пре вега заустављању пада домаћих туриста који је забележен прошле године.


Према подацима Републичког завода за статистику у периоду од јануара до новембра 2014. године у Србији је боравило укупно 2.033.000 туриста од чега 662.991 у Београду. Укупан број туриста у Београду повећан је за 4 одсто, број страних туриста за 11 одсто, али је број домаћих туриста мањи за чак 16 процената.

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 29 јануар 2015 21:01
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015