Logo
Одштампајте ову страницу

Сланинијада и Винаријада у фебруару

Оцените овај чланак
(2 гласова)

slaninaaaaaaaaБЕОГРАД - Традиционална привредно-туристичка манифестација "Сланинијада" у Качареву, на којој се очекује учешће око 300 излагача, биће одржана од 12. до 15. фебруара.

Организатори су најавили да ће на манифестацији учествовати домаћи, занатски и индустријски произвођачи, а процењује се да ће ове године Сланинијаду у Качареву посетити између 75.000 и 80.000 гостију.

 

Сланинијада у Качареву има ефекте и на повећање това свиња, али и на развој етно туризма тог краја. На Сланинијади се излаже пре свега домаћа сланина, прављена на стари домаћи начин без адитива, објављено је на порталу slaninijada.com.

 

На манифестацији, која се у Качареву одржава од 1988. године, биће додељена награда "Златни победник Сланинијаде".

 

 

Добродошли у најмасније село на планети

 

Качаревци кажу да је сланина и ветар и живот, оно што мирише и што се осећа у венама. Сланина се топи када се мора, а једе увек. Сланина је као здравље. Кажу да је качаревачка сланина најбоља на земљиној кугли, као што је банатски хлеб најмекши на свету. Сланина је за Банаћане одувек била антибиотик, сапуњаром су се лечили, кожуром подмазивали ђермове. У Банату кажу постоји сланина сапуњара, барена сланина, са црвеном паприком, сланина са прљеном кожицом, сланина од гројника, сланина поребруша, адидаска и ко зна каква све не? У сланинарској републици у Качареву највише кажу воле сапуњару.

 

„Код нас се сланина сапуњара воли као девојка у селу“ кажу Качаревци. Сланинијада је манифестација заснована на производима од меса која репрезентује традиционалне гастрономске обичаје и кухињу становништва Јужног Баната. Качарево је место сусрета двеју традиција – староседелачке традиције, и оне дођошке колонистичке, и ту је створена нова, измешана верзија спремања сувомеснатих производа. Качаревци су вешто узели од лала све што је добро, па томе додали и понешто своје, а нарочито оног такмичарског, а и по мало инаџиског. Онда се немојте чудити одакле сланинијада баш у Качареву, ово је место чији су житељи дошли са 18 страна света.

 

"Винаријада" у Долову

 

Представници Удружења винара свети Трифун из Долова најавили су да ће у Долову бити одржана манифестација "Винаријада".

 

Манифестација има за циљ да промовише виноградарство и винарство, а организатори најављују низ стручних предавања као и оцењивање узорака младих вина тог краја.

 

Завршно вече је 14. фебруара, када је Свети Трифун - слава заштитника виноградара, и тада ће бити уприличен богат културно-уметнички програм и свечана вечера, кажу у том удружењу.

  

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 06 фебруар 2015 10:50
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015