Кућа Добрих Вести

Login

Бање Србије на Сајму туризма

Оцените овај чланак
(0 гласова)

banjaaaaaБЕОГРАД - Један од најатрактивнијих сегнемата у богатој понуди Сајма туризма традиционално су фирст минут понуде свих излагача присутних на Сајму.

 

Туристичке агенције, организације, туроператори, хотели, планински центри, бање, језера, градови, регије и земље са свих континената ће посетиоцима понудити аранжмане за предстојећу туристичку сезону по ексклузивним сајамским ценама, такозване фирст минуте понуде.

 

Попусти се крећу од 5 до 50 посто, у зависности од агенције и дестинације, што је значајна уштеда за буџет уколико се на време одлучимо где ћемо путовати у предстојећој летњој сезони, најавио је Београдски сајам.

 

Бање и климатска места у Србији имају дугу традицију и одувек су била омиљена места за одмор. Већина бања налази се у подножју планина, окружене су шумом, заштићене од јаких ветрова, имају благу климу и представљају еколошки чисте средине.


Србија је веома богата термоминералним изворима чије воде по хемијском саставу, температури и другим својствима омогућавају лећење скоро свих болести за које се бање препоручују.


На преко 53 термална локалитета, у чијим благодетима су уживали још и стари Римљани, бањске терапије прилагођене су лечењу широког спектра здравствених сметњи или обољења. Здравље добијате у различитим облицима: из цаше, путем купки и ваздухом.


Међутим, у бање се не долази само из терапеутских разлога. Било да сте тамо само одмора ради или због рекреације или тренинга, приватно или службено, у бањама Србије вас чека мноштво могућности за спортске активности и одмор, како у затвореним просторима, тако и на отвореном: џогинг, вожња бициклом, пливање, мини-голф, тенис, рукомет, кошарка, одбојка и фудбал. Ако сте расположени за шетњу, уживаћете у природним лепотама и богатству лековитог биља, печурака и шумског воћа.


Бање су одлицно опремљене за организовање конгреса, семинара, других великих скупова, као и за кондиционе припреме спортских екипа.


У околини бања моћи ћете да обиђете средњевековне манастире Студеницу, Сопоћане, Жичу или Манасију и њихове познате фреске.


Уз то, разноврсне манифестације традиционалне и модерне уметности и богата понуда традиционалне кухиње, допринеће да, за кратко време, успоставите психофизичку равнотежу.

 

 

Бање за кичму и кости

 

 

Од болова у кичми пати око 80 % популације, а болови у леђима се појављују најчешће у раздобљу од 20 до 55 године. С обзиром на тип болести свака бања би умирујуће и благотворно утицала на оног који има проблем са кичмом, али ипак могу се и треба издвојити бање Србије у којима се специјализовано лече болести кичменог стуба.

 

На северу Србије терапије третирања болести кичме изводе се у Бањи Кањижи, Бањи Јунаковић, Бањи Врдник и Бањи Русанди.


У централној Србији лечењем болести кичменог стуба баве се Паланачки Кисељак, Селтерс Бања, Рибарска Бања, Јошаничка Бања и Овчар Бања.


Западна Србија не може се похвалити великим бројем бања као што то на пример могу централна и јужна Србија, али када су у питању болести кичме Бања Ковиљача нуди терапије за широк спектар обољења које погађају кичмени стуб. На истоку Србије лечење обољења кичме спроводе се у Гамзиградској бањи и Сокобањи, мада ни у једној ни у другој бањи лечење болести кичме није на првом месту у медицинској понуди. На југу Србије више бања нуди медицински програм за оне са обољењима кичменог стуба. То су Бујановачка Бања, Врањска Бања, Новопазарска Бања, Сијаринска Бања, Луковска Бања и Нишка Бања.

 

 

Бање за реуму

 

 

Према истраживањима три четвртине Срба болује од неког облика реуматизма, што ову болест чини најраспрострањенијом у Србији. Реуматизам није излечив, али се терапијама тегобе могу умањити. Када дође до терапија, на сцену ступају бање, које у свом медицинском програму готово увек имају специјалистичке терапије посвећене третирању реуматских болести.


Реуматска обољења лече се у готово свим бањама Србије. Србија је богата минералним, термалним и термоминералним водама, као и лековитим гасом и блатом-пелоидом, што су све чиниоци вековима старе и толико дуго и унапређиване балнеотерапије (балнео-купати се, лат.). Балнеотерапија користи природне факторе, а ефекти лечења њом заснивају се на минералном саставу састојака и њиховој апсорпцији.


Војвођанске бање погодне су за лечење реуматских обољења. Бања Кањижа са веома топлом термоминералном водом (72 ˚Ц) и лековитим блатом, лечи већи број реуматских обољења. У Бањи Јунаковић, која се налази на северозападу Србије, третирају се разне врсте хроничног реуматизма, а терапеутски блок је модерно опремљен, па се у бањи изводе најразноврсније врсте терапија.


Од Суботице удаљена 8 км, Бања Палић специјализована је за лечење различитих болести реуматског типа. Вода Палићког језера је богата минералима, а стронцијум као састојак минералног муља помаже код срастања костију.


Бања Врдник, налази се у подножју јужне стране Фрушке Горе, а у њој се лече сви типови реуматских обољења. Због високог садржаја озона у ваздуху, Бања Врдник се сврстава у ред ваздушних бања, а извори термоминералне воде су хипотерме са широким спектром благотворног деловања на људски организам. Фрушка Гора гостима нуди богат природни и културно-историјски садржај.

 

 

Готово све бање централне Србије медицински третирају реуматска обољења. То су Паланачки Кисељак, Селтерс Бања, Рибарска Бања, Врњачка Бања, Богутовачка Бања, Матарушка Бања, Јошаничка Бања, Горња Трепча, Бања Врњци.


У источној Србији бање које се баве лечењем реуматских обољења су Сокобања, Звоначка Бања, Брестовачка Бања и Гамзградска бања. Реуматска обољења у јужној Србији третирају Луковска, Бујановачка, Врањска, Новопазарска, Куршимлијска и пролом Бања.

 


Ваздушне бање

 

 

Оно што ваздушне бање разликује од осталих бања је додатак још једног лековитог фактора ( уз термоминералне воде, лековито блато и гас), а то је ваздух изразито благотворан за респираторне путеве. Сусретање различитих ваздушних клима, велика годишња инсолација, изостанак аерозагађивача, висока концентрација јона и озона у ваздуху, мало падавина и магле, блага лета и зиме, одлике су ваздушних бања и климатских места Србије.

 

 

Балнеоклиматолошки институт Србије је неколико бања прогласио ваздушним, узимајући у обзир њихова изузетна климатска и ваздушна својства. Овим статусом у Србији се могу похвалити Бања Ивањица, Златар, Златибор, Дивчибаре, Сокобања, Бања Врдник и планина Рудник.

 

 

Као и предходних година, Сајам туризма обиловаће понудом бањског и здравственог туризма. Овај сегмент туристичке понуде интересантан је домаћим туристима али и странцима и дијаспори, нарочито због примамљивих цена И боравка амбијенту традиционалног гостопримства.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено недеља, 15 фебруар 2015 13:06
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија