Кућа Добрих Вести

Login

Путно осигурање – да ли вам је потребно?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

osiguranjeeeeeБЕОГРАД - Ближи се лето, као и одмор који смо чекали целе године. Грчка, Шпанија, Турска, Египат или нека друга привлачна дестинација нам се нуде и ове године.

 

 

Кофери су већ скоро спаковани, шопинг обављен и само још да одбројите тих пар дана који су остали до поласка.


Једина ствар која нас дели од одласка на море јесте полиса путног осигурања. Без обзира на благодети лета, мора и морског ваздуха, често нам уживање прекину непланиране ситуације, као што је болест или нека повреда.


Уколико још нисте уплатили полису путног осигурања и размишљате да ли и колико вам је она заиста неопходна, истраживачи портал Kamatica.com саветују грађане да без одлагања то ураде.


Избор путног здравственог осигурања


Пре него што се одлучите за неку од осигуравајућих кућа, морамо споменути и наше званично државно здравствено осигурање. Наиме, и преко Републичког завода за здравствeно осигурање је могуће извадити потврду о осигурању која важи у иностранству.
Наравно, ово важи у идеалном случају, уколико не болујете од неке хроничне или акутне болести, као и ако имате времена да се данима шеткате од једне до друге локације да бисте прибавили потребну документацију како бисте добили потврду.
Дакле уколико сте хронични или акутни болесник,лекарска комисија ће вас одбити и нећете добити потврду, а они који уз пуно времена и среће добију потврду, треба да знају да је та потврда важећа само за хитну медицинску помоћ и то само у земљама са којима РЗЗО има потписан споразум.


Наравно уколико је дестинација вашег одмора земља која није на списку РЗЗО, у случају потребне медицинске услуге, исте ћете на лицу места морати платити, а по повратку у земљу поднети захтев за рефундирање средстава, који одобрава Лекарска комисија уколико установи оправданост хитног медицинског стања које је изискивало медицинске услуге!


Насупрот овоме, понуда осигуравајућих кућа на територији Србије је и више него задовољавајућа када је у питању путно здравствено осигурање.


Одласком у неку од осигуравајућих кућа, у старту бирате осигурану суму, територију покривености полисом (Нпр. Европа, Интерконтинентална полиса итд..), пакет покрића, сврху осигурања, као и да ли вам је потребно индивидуално, породично, групно или индивидуално са више улазака. Висина премије осигурања зависи од истих ових услова.


Колико смо заправо осигурани полисом путног здравственог осигурања


Покриће полисом осигурања зависи од изабраног пакета осигуравајуће куће. Код већине осигуравајућих кућа постоје два или три пакета путног здравственог осигурања, и то стандардни и вип, односно стандардни, средњи и вип пакет.

 

У случају потребе за медицинским услугама, морате се придржавати општих услова осигуравајуће куће, као и уговора о путном здравственом осигурању.


Шта је обавезно знати о путном осигурању


• Уговор о путном здравственом осигурању мора бити закључен пре одласка на путовање
• Осигурање траје искључиво за време трајања боравка у иностранству - повратком у земљу осигурање престаје да важи
• Приликом куповине полисе свакако се распитајте постоје ли минимално ограничења трошкова које бисте морали сами платити, односно постоје ли услуге које сами плаћате па вам осигуравајућа кућа рефундира трошкове по повратку у земљу
• Обавезно сачувајте оригиналну медицинску документацију и оригиналне рачуне ради рефундације трошкова по повратку у земљу Дакле, код свих осигуравајућих кућа то значи да одмах позовете Центар за помоћ назначен на полиси осигурања или уколико то нисте у могућности да урадите, доктору или особљу болнице покажите полису осигурања, који ће по правилу извршити пријаву осигураног случаја позивањем Центра за помоћ.


Уколико сами позовете Центар за помоћ, добићете инструкције у складу са врстом медицинске услуге која је потребна, ком доктору се јавити или у коју болницу отићи.


Истраживања показују да су осигураници који су имали потребе за медицинском помоћи задовољни овом услугом, јер је већина осигураника врло брзо и у складу са полисом осигурања добила потребну медицинску помоћ. Чак и код оних који су платили неку медицинску услугу покривену полисом, коментари су позитивни јер су им по повратку у земљу трошкови рефундирани.


Ризиковати да се одмор претвори у замор уз стрес да се повређени или болесни налазите у страној држави се заиста не исплати.

 

 

Сума од око 55 евра, колико у просеку кошта премија породичног осигурања (укључује 2 одраслих и 2 деце) за боравак у иностранству у трајању од 15 дана са осигураном сумом до 30.000 еур, вас може максимално заштити и олакшати иовако непријатне и болне ситуације.


Уколико сте већ у могућности да своју породицу обрадујете летовањем, будите одговорни према себи и члановима породице и за релативно малу суму новца, отпутујте безбрижно на жељену дестинацију.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 01 јул 2015 23:18
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија