Кућа Добрих Вести

Login

Добре вести из српског туризма

Оцените овај чланак
(4 гласова)

turizammmmmБЕОГРАД – Од јануара до маја ове године у Србији је боравило 894.630 туриста што је 14 одсто више у односу на исти период прошле године.

 

Према подацима Републичког завода за статистику домаћих гостију је било 514.078, што представља удео од 60 одсто у укупном броју туриста и тај број већи је 15 одсто у односу на исти период прошле године.

 

Удео иностраних гостију у укупном броју туриста је 40 одсто а у апсолутном износу 380.552, што представља повећање од 13 одсто у односу на период јануар-мај 2014.

 

У истом периоду ове године остварено је укупно 2.405.597 ноћења, што је осам одсто више у односу на 2014.

 

Домаћи гости остварили су 1.572.204 ноћења, што чини 65 одсто од укупног броја остварених ноћења и представља повећање од шест процената.

 

Страни гости остварили су 833.393 ноћења, што је удео од 35 одсто у односу на укупан број ноћења и представља повећање од 14 процената у односу на исти период прошле године.

 

Домаћи гости, њих 44 одсто, највише су боравили у планинским местима а за планинама следе бање са 28 процената.

 

Нешто више од половине иностраних гостију који су у том периоду посетили нашу земљу боравило је у Београду, саопштила је Туристичка организација Србије.

 

Домаћи туристи највише су боравили на Копаонику, Златибору, Врњачкој Бањи, Београду.

 

Инострани гости у највећем броју су боравили у Београду, Новом Саду, Копаонику, Златибору.

 

Највећи број ноћења у периоду јануар-мај 2015. остварили су туристи из БиХ, а следе гости из Црне Горе, Русије, Хрватске.

 

Успешно представљање туризма Србије у Паризу

 

Туристичка организација Србије (ТОС) крајем јуна је представила туризам Србије и своју промотивну кампању за 2015. годину "Моја Србија" у оквиру Дана Србије и српске културе у Паризу.

 

У оквиру промотивне кампање "Моја Србија", ТОС је 26. јуна, у сарадњи са Савезом Срба Француске и Асоцијацијом Балкан Омнибус, организовао промотивни догађај намењен нашим сународницима који живе и раде у Француској, као и француским пријатељима Србије, новинарима и туроператерима.

 

Промоција је организована у Резиденцији Амбасадора Републике Србије. Пред више од 300 званица, изведен је мултиколажни програм који је укључио наступ више реномираних музичара пореклом из Србије који живе и раде у Француској (солисткиња опере Сандра Ст.Мила, пијанисткиња Ана Радиновћ, Петар Гојковић и Срђан Грујичић орцхестра), укључујући и нашег прослављеног виолинисту Немању Радуловића.

 

Амбасадор Републике Србије у Француској је у поздравном говору истакао значајне туристичке потенцијале Србије, док је представница ТОС-а је презентовала кампању "Моја Србија" и позвала их да се и као туристи упознају са атракцијама и лепотама Србије и значајним локалитетима наше историје и културе, да проведу активни одмор у заштићеним природним областима и националним парковима, да се забаве на разноврсним манифестацијама и уживају у богатој гастрономској и винској понуди. Представници дијаспоре су позвани да буду амбасадори туризма земље из које потичу, и да о Србији као земљи и о њеном туризму причају својим француским пријатељима и колегама и инспиришу их и мотивишу да посете Србију.

 

На крају програма приређена је модна ревија етно-модела у организацији фолклорног удружења Младост из Француске.

 

У башти Резиденције одржана је презентација старих заната: технике ткања, косовског веза, калиграфије, опанчарског заната, украшавања славског колача.

 

Скијалишта Србије одобравају попуст од 20 одсто

 

Скијалишта Србије подржала су акцију Владе Србије за развој домаћег туризма и доносиоцима ваучера одобраваће попуст од 20 одсто на цене карата за своје летње садржаје.

 

Акција Скијалишта почиње од 1. августа и трајаће до 20. новембра.

 

Скијалишта Србије активно учествују у промовисању домаћих туристичких дестинација и део су кампање "Моја Србија“, која траје у бројним градовима широм земље, саопштено је из тог предузећа.

 

"Скијалишта Србије у жељи да додатно дају свој допринос развоју домаћег тржишта, доносиоцима ваучера добијених на основу владине Уредбе одобриће попуст у износу од 20 одсто на цене карата за летње садржаје у неком од планинских центара Скијалишта", прецизира се у саопштењу.

 

То предузеће указало је на значај ове кампање и подршке Владе Србије за подстицај и развој туризма као значајне шансе Србије за повећање прихода и броја запослених у туризму.

 

Летња сезона на Копаонику и Торнику на Златибору почела је прошле недеље, а за посетиоце ових планина ради жичара за панорамске вожње, пешачке туре, стазе за mountain bike и mountain cart.

 

Такође су на располагању и адреналинске атракције попут боба на шинама, зип лајна и тјубинг стазе.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 02 јул 2015 21:21
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија