Кућа Добрих Вести

Login

То су људи поред нас

Оцените овај чланак
(3 гласова)

beskucniciiiiАко мислите да је довољно лоше бити сиромашан, замислите како је кад поред тога што сте гладни и хладно вам је – немате кров над главом.


Поводом 10. октобра, светског дана људи са искуством бескућништва, Европска мрежа против сиромаштва – Србија, на иницијативу Хаусинг Центра, подсећа јавност да је бескућништво један од најесктремнијих облика сиромаштва и социјалне искључености.


У оквиру Стратегије Европа 2020 Европска Унија је поставила циљ да 20 милиона људи широм континента избави из сиромаштва и стања социјалне искључености до 2020. Борба против сиромаштва представља један од основних политичких приоритета земаља чланица ЕУ, чему би требало да теже и земље кандидати, као што је Србија.


Бескућништво је у свим европским државама у порасту. Из тог разлога се улажу посебни напори да се овај феномен прати и да се искорени.

Обезбеђивање средстава за социјално становање, развој нових облика социјалне заштите али и подршка запошљавању кључни су начини да се људима са искуством бескућништва обезбеди достојанствен живот.


Србија, као земља кандидат, треба да дели заједничке вредности и солидарност са ЕУ. Европска мрежа против сиромаштва - Србија апелује на:
Владу Србије да борбу против бескућништва постави међу своје највише приоритете. Укључивање бескућиштва у постојећи стратешки оквир представља добар почетак, али није довољно – неопходна је политичка одлучност да ниједан грађанин Србије више не сме да спава на улици или остаје у склоништу за ургентни смештај дуже него што је неопходно.

Потребна је решеност да се свим грађанима који живе у неадекватним условима учине доступним системска решења за унапређење становања. Политичку вољу мора пратити и одвајање буџетских средстава за ове циљеве.


Државне институције да проблему бескућништва приступе уважавајући његову мултидимензионалност и осигурају мултисекторску сарадњу у решавању проблема – бескућништво се не може решавати само у домену социјалне заштите, његова елиминација подразумева активно укључивање институција из области социјалног становања, здравства, запошљавања, просвете, као и цивилног сектора у оквиру ког постоје значајни ресурси за борбу против бескућништва.


Напослетку, Мрежа подсећа грађане Србије да бескућништво није резултат свесног одабира бескућника и да државну политику искорењивања бескућништва мора пратити веће разумевање и широка подршка јавности.


Сваком се може десити да постане бескућник. То није избор, то је резултат суровог сплета околности.
О Европској мрежи сиромаштва


Европска мрежа сиромашатва – Србија окупља 20 чланица, удружења грађана из целе Србије. ЕАПНС се залаже за вредности равноправности, толеранције, солидарности и одговорне државе. ЕАПНС је од 2011. Чланица ЕАПН – European Anti-poverty Network, заједно са националним мрежама из још 28 земаља ЕУ и Европе.


Хаусинг Центар је непрофитна, невладина организација из Београда чији је циљ унапређење услова становања социјално угрожених група и пружање подршке њиховој социјалној интеграцији и аутономији.


Више о бескућништву у Србији можете пронаћи на:


http://www.housingcenter.org.rs/download/Istrazivanje-beskucnistva-u-Srbiji.pdf a можете се обратити и Хаусинг Центру на 011/33-47-331 и 064/22-019-08

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија