Кућа Добрих Вести

Login

Од фебруара електронске визе за Индију

Оцените овај чланак
(1 Глас)

indain88888БЕОГРАД - Држављани Србије могу од 26. фебруара да добијају електронске туристичке визе ( еТВ ) за туристичка путовања у Индију, одлучила је владе те државе, а пренела амбасаде Индије у Београду.


ЕТВ је осмишљена како би био поједностављен процес добијања визе за особе које посећују Индију на краћи временски рок. Поступак је веома погодан, јер омогућава подносиоцима захтева за визу да обаве цео процес добијања тог документа у виртуелном окружењу. Формулар за визу и пропратна документа подносе се преко интернета, плаћа се електронски и решавање захтева се саопштава онлајн.


Важност еТВ је 30 дана, са једним уласком, од момента приспећа путника у Индију. ЕТВ се не може продужавати, преиначавати у други тип визе, и не важи за посете заштићеним/ограниченим областима и подручјима размештаја војске.
Погодност коришћења еТВ постоји на 16 главних аеродрома у Индији. Излаз из Индије за носиоце еТВ је могућ преко било ког надлежног имиграционог контролног пункта.


Погодност добијања еТВ може се искористити за максимум две посете током календарске године.
еТВ је додатак на постојећи визни сервис који пружа Амбасада Индије.


Од подносиоца се захтева да се улогују на вебсајт како би приступили прописаном онлајн виза обрасцу. Апликанти могу да прате статус свог захтева кликом на опцију виза статус.


Цена еТВ која се примењује за држављане Србије је 48 америчких долара уз додатно плаћање банкарске провизије од 2,5 одсто за трансакцију.


Механизам Е-визе покренут 2014. тренутно је доступан држављанима преко 115 земаља и очекује се да ће помоћи Индији да привуче већи број страних туриста.


Успешан старт туристичке индустрије Индије у 2016.


Туристичка индустрија Индије успешно је почела ову годину. Према подацима које је недавно објавило Министарство туризма Индије, укупно 844.000 иностраних гостију посетило је ту земљу у јануару, повећање од 6,8 одсто у односу на 791.000 из јануара 2015. Индија је остварила приход од туризма од око 2,03 милијарде долара у јануару 2016, за 13 одсто више у односу на исти период претходне године.


Прошле године је Индију посетило укупно 8,02 милиона иностраних туриста, за 4,4 одсто више него 2014. Девизна зарада од 21,03 милијарде долара у периоду од јануара до децембра 2015, је повећање од 2,3 одсто у доларској вредности у односу на исти период 2014.


У периоду од јануара до децембра 2015. укупно 445.000 туриста је у Индију дошло са е-визама док је у истом периоду 2014. укупан број туриста који је дошао са е-визама изнео 39.046. То је повећање од 1040,4 одсто.
Број туриста из Србије који су посетили Индију током 2015. године повећан је за 17 одсто, а тај тренд ће, вероватно, бити настављен, наведено је из Амбасаде.


Успешан наступ Индије на Сајму туризма у Београду


У Амбасади иначе оцењују да је представљање Индије на 38. Међународном сајму туризма од 18. до 21. фебруара у Београду било “веома успешно“ јер је привучен велики број посетилаца, будућих потенцијалних туриста у ту земљу на Југу Азије.
Туристичке потенцијале „Невероватне Индије” (””Incredible India“) су представили амбасада Индије у Србији и Туристички биро владе Индије из Франкфурта, у Немачкој. „Посетиоци су информисани и саветовани о туристичким одредиштима у Индији што им је обогатило знања о земљи,“ наведено је у посебном саопштењу из Амбасаде.


Ово је трећа година заредом како амбасада Индије промовише туризам те земље на Београдском сајму, а овог пута је тема била ајурведски туризам. Амбасада Индије је на штанду организовала бесплатне консултације на тему Ајурведе у сарадњи са лекарима из Удружења за Ајурведу Србије.


Ајурведа је најстарији, свеобухватни систем заштите здравља који се и данас користи широм света. У Индији ајурведа и даље има предност над алопатском медицином и изучава се на државним школама и универзитетима. Светска здравствена организација (СЗО) је на конгресу у Алма Ати 1977. званично признала ајурведу и препоручила њену примену и популаризацију.
„Иницијатива јер била велики успех пошто су многи посетиоци искористили ту прилику. Испуњен је и циљ Амбасаде, да допре до широке публике и пружи информације о предностима усвајања система ајурведске медицине као холистичког здравственог система,“ наведено је у саопштењу.


У знак признања за напоре Амбасаде, Ајурведско удружење Србије је доделило Плакету признања aмбасадорки Индије Нариндер Чохан за промовисање тог медицинског система у Србији.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 01 март 2016 19:46
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија