A+ A A-

Конференција: Изградња мостова између туристичког образовања и праксе

Оцените овај чланак
(8 гласова)

vtsБЕОГРАД - Научно сазнање и његов пренос ка пракси је основ за развој туризма у чему процес континуираног образовања има кључну улогу, закључак је стручне и научне јавности на управо завршеној Београдској међународној туристичкој конференцији (BITCO2016) у организацији Високе туристичке школе (ВТШ) из Београда.


На трећој по реду Конференцији у Београду 18. и 19. марта су учествовала 83 аутора и коаутора из 13 земаља који су расправљали на тему “Едукација у туризму у XXI веку: политика, пракса, интернационализација”.


Директор ВТШ др. Милан Скакун је поздрављајући учеснике указао да су институције специјализоване за образовање и обуку стручњака у туризму веома заступљене током последњих деценија. “Овај процесс је несумњиво последица глобалног развоја и укупног утицаја туризма који је постао веома примамљив за млађе људе који желе да постигну обећавајућу каријеру”, оценио је директор Скакун.


Међу кључним говорницима из иностранства били су професори из Велике Британије, Крис Купер са Оксфорд Брукс Универзитета, сарадник низа међународних агенција за истраживање и образовање у сектору туризма и Дејвид Ејри са Универзитета Сареј, који је више година радио у Британском министарству туризма и Европској комисији, Дијана Дреџ, професорка из Аустралије која предаје на Универзитету Алборг у Данској и Ирена Атељевић, професорка са Универзитета Вагенинген из Холандије и научни сарадник Института за туризам из Загреба.

 

ats2

 

“Навике корисника се мењају и живећемо у прошлости уколико се не прилагодимо,” поручио је професор Купер. По њему, “између академског знања и истраживања са једне стране и туристичке праксе са друге постоји озбиљан раскорак, не разговарамо довољно, па се као приоритет поставља изградња мостова који ће уклонити препреке комуникацији и превазићи тај проблем”.


Овај проблем посебно долази до изражаја данас, када се пред туризмом налазе многа отворена питања, попут климатских промена, тероризма, мигрантске кризе и одрживог развоја, сматра Купер. Упозоравање на те опасности по будућност туристичке индустрије у свету био и један од закључака Конференције.


Професорка Атељевић, сматра да је одрживи развој једно од кључних питања туризма који се не сме посматрати само кроз бројеве, иако су они важни са аспекта економије, већ и кроз очување природних и културних ресурса. “Ово је процес који треба да почне од локалних заједница које морају да сачувају своје ресурсе како би живеле квалитетно, а затим их поделиле и са својим гостима”, указала је она.


Дајан Дреџ сматра да је за будућност туризма веома важно да студенти схвате да то није само индустрија, већ много више. “Туризам је начин живота за многе људе, као и начин на који размишљају и схватају различите људе и културе” истакла је професорка из Аустралије која тренутно предаје у Данској. По њој кроз процесе едукације, пре свега добре примере из праксе, студенте треба научити како да реагују на промене које се дешавају у савременом туризму.
Професор Ејри је навео да човечанство у коме данас живимо није оно од пре 20 година, називајући га, “супер комплексни свет”. Кључни задатак савременог образовања јесте да припреми студенте на овакав свет, кроз подстицање на размишљање и развијање критичке мисли, истакао је Ејри.
На Конференцији је наведено да је број институција које су специјализоване за образовање и обуку туристичких стручњака експоненцијално порастао током последњих деценија, што је последица глобалног развоја и укупног утицаја туризма, пре свега на младе.

  

Образовање за потребе туризма се све више ослања на процес интернационализације, који подразумева мобилност студената, професора и истраживача који своје матичне образовне установе, на одређени временски период, мењају кроз тзв. процесе размене.

 

BITCO2016 је био прилика да академски стручњаци и туристички посленици размене знања и искуства у образовању и обуци у туристичком сектору, као и примере добре праксе и успешне међународне сарадње. Ову, као и претходне конференције 2012. и 2014. је међународна академска јавност оценила као веома успешне.

 

Организатор конференције ВТШ је једна од најстаријих образовних институција у области туризма у региону, а идуће године треба да обележи пола века од оснивања.

 

Коаутор текста: Борислав Коркоделовић


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 28 март 2016 14:00
Владимир Павковић

Рођен 1974. године у Београду. После основних академских студија из области

туризма на Факултету организационих наука Универзитета у Београду завршава

мастер и специјалистичке академске студије из области маркетинга и односа с

јавношћу. Тренутно је студент докторских студија на истом факултету. Запослен је

на Високој туристичкој школи где држи наставу из неколико предмета на основним

и специјалистичким студијама. У овој установи је и део тима Центра за односе с

јавношћу и међународну сарадњу. Аутор је више научних радова и новинарских

текстова. Посебна област интересовања су му односи с јавношћу, медијске

комуникације, медији, новинарство и туризам.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани