A+ A A-

Отворена летња туристичка сезона у Скадарлији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

skadarlija2346565rererБЕОГРАД - Уз музику песле „Београде на ушћу двеју река“, коју је извео полицијски оркестар, протеклог викенда је у Скадарлији почела летња туритичка сезона.


Почетак сезоне означен је традиционалним подизањем скадарлијске заставе код чесме, и наступом ансамбла „Скадарлијски момци“, а прочитан је и „Кодекс о понашању у Скадарлији.“

 

Заставу је подигао познати глумац глумац Милорад Мандић Манда, који је истакао да су два преломна тренутка у животу те мале, а тако значајне улице. Први је 1869. када је отворено Народно позориште и када је гомила глумаца и уметн ика похрлила у Скадарску улицу да изнајме собе и станове, а други када је 1903. Срушена кафана „Дарданели“ која је била место њиховог окупљања, па су се преселили у Скадарлију.

 

skadarlijaaaaa232


Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић је рекао да Скадарлија није толико атрактивна улица по изгледу, колико је значајна за живот, књижевност и културу нашег народа. Читава наша историја налази се овде и у њу су долаили сви који нешто значе за ову земљу, казао је Поповић.


Испред куће Ђуре Јакшића, бројним посетиоцима обратио се глумац Милан Милосављевић у улози Бранислава Нушића, Милан Тубић као Ђура, а скадарлијске даме – глумице Љиљана Јакшић и Марчела Франческо су певале староградске песме.


Девојке и момци из културно-уметничког друштва „Талија“ одушевили су публику оригиналним извођењем народних кола.

 

Испред кафане „Два јелена“, наивни сликари из Ковачице су представили свој рад, а у доње, делу улице организован је базар са разним рукотворинама старих заната.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 09 мај 2016 17:51
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани