Кућа Добрих Вести

Login

Плаћате летовање преко туристичке агенције – ево корисних савета

Оцените овај чланак
(2 гласова)

novčanikkkkk45454БЕОГРАД - Почетак годишњих одмора је многе наше суграђане повео пут туристичких агенција. Они који су своја летовања резервисали раније па сад плаћају остатак аранжмана, а има и оних који су сачекали „Last Minute" понуде па сад трагају за најповољнијим агенцијама.

 

Банке зарађују и на плаћању туристичких аранжмана.

 

Колико год да пресудну улогу у одабиру туристичке агенције игра цена аранжмана у периоду у ком желимо да идемо на одмор толико је и важно обратити пажњу на цену аранжмана тј. колико ће аранжман да нас кошта приликом агенцијског плаћања.

 

Приликом одабира аранжмана већина нас не обраћа пажњу на уговор и једну битну ставку у истом, а то је која банка стоји иза туристичке агенције и који курс ћемо плаћати приликом резервације пута.

 

Туристичка агенција није финансијска установа тако да сама не може да одређује курс, већ користи курс банке у којој има отворен рачун. Плаћање се врши по продајном курсу на дан уплате који је увек већи од средњег или куповног курса, мало је оних који знају да се не обрачунава продајни курс, већ ефективни продајни курс.

 

Ефективни продајни курс је курс који се плаћа приликом плаћања ка иностранству. Лаички речено, ми агенцији плаћамо у динарима, а агенција динаре претвара у евре и плаћа наше аранжмане. Пошто се плаћање врши у иностраној валути, агенција мора од динара да претвори у евре, а ту куповину обавља по ефективном курсу матичне банке. Разлика између та два курса је у томе што је продајни ефективни курс увек већи од продајног курса и он може бити већи и до 10 посто у односу на продајни курс.

 

 

Зарада на мењачким пословима

 

У овом случају банке зарађују на мењачким пословима, а агенције се само штите од губитка тако што разлику у курсу приликом плаћања аранжмана пребацују на клијенте.

 

Приликом одласка у агенцију и плаћања аранжмана распитајте се који је курс и код које банке агенција има отворен рачун, како не бисте плаћали летовање скупље само зато што је агенција везана за банку која има много виши курс у односу на остале.

 

Поставља се питање зашто туристичке агенције не исказују цене својих аранжмана у динарима?

 

„Недостатак регулативе омогућава овакав хаос на тржишту па су туристичке агенције љуте на банку, путници на агенције, и свако на свакога јер не постоји воља државе да једном за свагда реши проблем код производа чија се цена исказује у другим валутама, ово би лако могло да се реши забраном исказивања цене у другим валутама па би у случају туристичких агенција цене свих аранжмана биле исказане у динарима, шта би поједноставило односе између агенција и клијената“, каже Душан Узелац директор финанасијског портала Каматица.

 

Извор: Каматица/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 20 јул 2016 20:40
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија