Кућа Добрих Вести

Login

Индија - земља коју сви желе да посете

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Pictureeeeee“Земља коју сви људи желе да посете, И пошто је макар И за трен виде, не би обратили пажњу осталим призорима у свету узетим заједно,” написао је за Индију пре 150 година амерички писац Марк Твен (1835-1910).

 


Реч која може да карактерише Индију јесте мноштво. То је земља коју странци доживљавају као пространу и разнолику. Другу најмногољудију земљу на свету (1,25 милијарди становника) и седму по пространству (3,5 милиона квадратних километара), творе јединственом мешавина етничких група, 17 главних језика и 22.000 дијалеката, те различите топографија и клима.


Индија се издваја од остатка Азије по својим планинама и морима који је чине посебном географском целином. Оивичена великим Хималајима на северу, земља се простире на југу до Повратника Рака где додирује Индијски океан између Бенгалског залива на истоку и Арабијског мора на западу.

 

                                           bajka

 

Богата историја Индије и њена културна разноликост се огледају и у обиљу религија и споменицима који су очувани током хиљада година, да би данас, у глобализованом свету, фасцинирали многе госте из иностранства. Индија је земља са највећим бројем научника на свету, али и различитим нивоима привредног развоја.


Званичници индијског туризма као неке од вредности тог сектора у њиховој земљи истичу да је Организација за науку, образовање И културу при Уједињеним нацијама (УНЕСКО) признала 32 места светске културне баштине (од тога 25 културних И седам природних). На туристичким одредиштима није велика гужва. Атракције су старе и егзотичне цултуре, док је истовремено модерна Индија у настајању.

 

 

                                               bajka3

 

Туристичка радионица


Све то чини да је пут у Индију изузетан догађај за туристе. То је дочарала и недавна туристичка радионица о “Невероватној Индији,” коју су Амбасада Индије у Београду у сарадњи са индијском туристичком организацијом "Incredible India" и Туристичком организацијом Србије (ТОС) организовала је туристичку радионицу у Београду. Радионица је имала за циљ повезивање туристичких организација, туроператера, медија и стручњака ради јачања сарадње у туризму између две традиционално пријатељске земље.
Радионица је организована у оквиру Меморандума о разумевању у области туризма и примене споразума постигнутих средином октобра ове године у Београду између потпредседника Владе Србије и министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића и Др. Јитендре Синга, индијског Државног министра из кабинета индијског премијера Нарендре Модија.


Туристичкој промоцији је присуствовало око 100 званица, укључујући туроператаре, представнике Владе, авио компаније, медије, итд. Амбасадорка Индије Нариндер Чохан представила је услугу електронске туристичке визе коју је искористило 250 српских туриста, пошто је та врста услуге одобрена Србији у фебруару ове године. Амбасадорка Чохан је обавестила да је број српских туриста који посећују Индију порастао на годишњем новоу за чак 20 одсто.


Јитендра Јадхав помоћник директора представништва индијске туристичке организације са седиштем у Франкфурту представио је Индију као туристичку дестинацију и приказао њене туристичке могућности. Индија је атрактивно туристичко одредиште током целе године, Зими су доступне авантуре и скијање; истраживање места биодиверзитета је могуће током пролећа; током лета је популарно планинарење; а различити облици одмора, разоноде и културних активности су доступни у јесен.


Помоћник директора Јаглав је посебно указао на услуге здравственог туризма, авантуристичке дестинације, обилазак пустиња, морске плаже, духовни туризам, обилазак тврђава и палата… Он је посебно указао на посету планинском ланцу Хималаја, чијих 73 одсто лежи у Индији. Отуда је покренута и кампања “Невероватни индијски Хималаји”.

 

                                      bajkaaaa                    


Рената Пинџо помоћница министра трговине, туризма и телекомуникације поменула је блиску сарадњу у области туризма. Директорка ТОС Марија Лабовић је изразила интерес за јачање и продубљивање сарадње између туристичких организација две земље.

 


Мере које Индија предузима на билатералном плану за овдашњу промоцију свог туризма укључују: одобрену услугу електронске туристичке визе грађанима Србије; ревизију Споразума о ваздушном саобраћају; учешће на Међународном сајму туризма у Београду; промоцију индијског туризма кроз брендирања аутобуса јавног превоза и на билбордима; организовање радионице за туроператере заједно са фирмом Етихад Ервејз (2014.); учешће српског туроператера фирме Fly Fly Travel на семинару GET-INDIA 2015.
Током радионице је фирма "TAL Aviation " представила пословне активности индијске авио компаније "Јет Airways". Она нуди дестинације широм Индије у сарадњи са партнерском авио компанијом "Етихад Ервејз".


Индијска индустрија туризма


Према извештајима у индијским медијима, та земља је у периоду јануар-октобар ове године зарадила од иностраних туриста преко 19,1 милијарду долара, повећање од 14,7 одсто у поређењу са истим периодом 2015. У 2015, је пак тај приход увећан за 9,6 одсто у односу на претходну годину, што говори да је Индија при врху земаља по стопи расту зарада у том сегменту.
Иначе је за првих осам месеци ове године у Индију стигло 5,59 милиона туриста, 10 одсто више туриста него у одговарајућем периоду 2015. Највише страних гостију је било из суседног Бангладеша, Сједињених Америчких Држава и Велике Британије, за којима следе Шри Ланка, Малезија и Народна Република Кина.


Индија последњих година бележи и велико повећање броја домаћих туриста. Током 2014. је регистровано милијарду и 145 милиона посета домаћих туриста.


Повећање броја долазака страних гостију и следствено прихода, делом може да буде објашњено све већом популарношћу електронских туристичких виза. Е-туристичке визе су сада на располању туристима из 150 земља на 16 главних аеродрома у Индији.

                                               obalalalla

 

Све веће интересовање за медицинске услуге у Индији


Порастао је, такође, број иностраних путника који долазе у Индију ради медицинских услуга. Од јануара до јуна је издато 98.856 медицинских виза.


Како истичу званичници Индијског туризма, медицинске услуге по правилу пружају акредитоване болнице и обучени доктори. Странци, нарочито они заинтересовани за стоматолошке услуге, козметичке третмане итд. имају истовремено прилику да посете стара и нова туристичка одредишта. Имућнији пацијенти који траже технички напредне третмане недоступне у другим земљама, могу да их остваре у Индији.


Даље, у Индији истичу како су у тој земљи ниске цене медицинских процедура које добијају људи који “обилазе свет” у потрази за медицинским третаманима. Тако је, према подацима из 2013, ради операција бајпаса срца у САД коштала 101.017 долара, а у Индији 6.258; замена срчаног залиска у САД 143.033, а у Индији 8.493; замена кука 38.440, односно 6.275; замена колена 35.758, тј. 8.224 долара.

                                                           srite


Могућности и будућност индијског труризма


Да сектор путовања и туризма Индије има изузетан потенцијал сматра и Давид Сковсил, председник и извршни директор Светског савета за путовања и туризам (WTTC). “Путовања и туризам остварују раст у Индији, али са ниске стартне позиције у поређењу са другим земљама Азије. Са прогнозирним растом домаћег и међународног туризма, налазимо се на прекретници. Сада је време за Индију да ‘полети’ и оствари своје могућности”, додао је Сковсил, у говору на недавном Индијском хотелијерском инвестиционом форуму у Мумбају.


У 2015, су путовања и туризам вредели близу 130 милијарди долара (12. по величини у свету). Учестовали су са 6,3 одсто у укупном домаћем производу (БДП) Индије, по чему је она на 142. месту међу 184 испитане земље у свету.


То је по Сковсилу далеко испод глобалног просека од 10 посто. Поред тога, доласци из иностранства су значајно нижи у односу на друге земље. У НР Кину пристиже 57 милиона посетилаца годишње, у Тајланд 30 милиона, подсетио је челник WTTC.


WTTC иначе, прогнозира раст од 7,3 посто у 2016, други највиши у свету. До 2026. би индустрија путовања и туризма у Индији требало да расте по просечној стопи од 7,5 одсто, која би била трећа највиша у свету. Та индустрија би онда вредела више од 18 трилиона индијских рупија (више од 306 милијарди долара) и представљала 7,2 одсто БДП.


У 2015, укупан допринос запослености укључујући радна места која су индиректно повезана са овом индустријом, износио је 8,7 посто (37.315.000 радних места) свих запослених у Индији. Очекује се да ће бити остварен раст од три посто у 2016. на 38.441.000 радних места. Уз просечан раст од 1,9 посто би 2026. та индустрија би пружала 46.422.000 радних места или девет посто укупног броја запослених у Индији.


Приходи од страних туриста донели су преко 21 милијарду долара (4,2 посто укупног девизног прихода) у 2015. Прогнозиран је раст од 5,3 посто у 2016. и раст од 7,2 посто у наредних 10 година на 43,7 милијарди долара у 2026. (3.8 одсто укупног девизног прихода).


Инвестиције


Инвестиције у сектор путовања и туризма у 2015. су износиле близу 38 милијарди долара, или шест посто укупних у Индији. У 2016. се очекује раст од 4,8 посто, а у наредних десет година просечан раст од 6,3 посто па би у 2026. улагања достигла преко 70 милијарди долара (шест посто од укупних).
У туристички и угоститељски сектор у Индији је уложено 2,1 милијарди долара страних инвестиција. Будући да се ради о великом тржишту, тај сектор је у великој мери неискоришћен, сматрају индијски званичници.

 

                                himaljai

 

Као погодности за инвестирање се наводе:


- циљ је 12 посто раста у сектору смештаја;
- у наредних пет година је потребно 190.000 класификованих соба;
- дозвољено је 100 посто иностаних директних инвестиција у сектору туризма.
- усвојене су инвестије повезане са пореским подстицајима за нове пројекте у хотелијерству.
- влада је формирала Одбор за подстицање и промоцију хотелијерства.
У Индији раде и на унапређивању даље повезаности те земље са спољним светом, нарочито када се ради о ваздушном саобраћају. Већ сада је та земља најбрже растуће домаће авио тржиште у свету, а са обимом од око 16 милијарди долара је глобално међу 10 највећих. Амбиција те земље је да до 2020. постане треће највеће авио тржиште и зато Аеродромска управа Индије планира изградњу 200 мањих и јефтинијих аеродрома који ће повезивати градове који су према попису из 2001. имали највише 100.000 становника.


Уопште, политика владе премијера Нарендре Модија јесте да “Невероватна Индија” буде дестинација која “мора бити виђена и поново посећена”


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 27 децембар 2016 18:48
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија