Кућа Добрих Вести

Login

Данас отварeн Сајам туризма

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sajamgfgrgrБЕОГРАД - Међународни сајам туризма „Уживајте на време“ отворен је данас на Београдском сајму.

 

 

Премијер Србије Александар Вучић је присуствовао на свечаном отварању.

 

Уз добродошлицу учесницима, гостима и посетиоцима, пре него што је прогласио отвореним 39. Међународни сајам туризма, премијер Србије Александар Вучић честитао је Београдском сајму и Министарству туризма на свим рекордима оствареним у организовању ове манифестације и доприносу развоју туризма.

 

"За разлику од Црне Горе која има предивно море, планине, Скадарско језеро и све оно што једну земљу чини туристичком дестинацијом, у Србији туризам није приоритетна привредна грана, али је ипак у претходној години од ње зарадила милијарду и 42 милиона евра, што је 200 милиона евра више од прихода остварених у Црној Гори. То само говори да нисмо били свесни потенцијала, да смо сада почели да их користимо, а да још већи успех очекујемо од заједничког наступа. Наш најважнији циљ је да поред сарадње са Црном Гором, покушамо да и са Босном и Херцеговином, Македонијом, па и Мађарском направимо што више заједничких понуда", рекао је Александар Вучић.

 

Према његовим речима, циљ Србије је да за пет година приход од туризма премаши две милијарде евра, али да се то не може постићи појединачним наступима, већ само унапређењем сарадње у региону. Неке бројке иду у прилог оваквом размишљању – док у свету број туриста годишње расте четири одсто, у Европи два одсто, прошле године је у Србији број гостију повећан 13 одсто, а број ноћења скоро 14 одсто. Премијер је нагласио да од туризма остаје све више новца, али да се туристи са далеких дестинација могу привући само регионалним удруживањем.

 

"Кинези највише троше на путовања, али у последњих неколико година они су већ много пута били у Паризу, Бечу и осталима европским градовима, а сада је ред на овај регион и ту је наша велика шанса, рекао је Вучић. -У понуди морамо да се фокусирамо на тих наших 18 издвојених туристичких тачака, на природне лепоте које имамо и Београд који постаје једна од најважнијих „city break" дестинација.

 

У име Црне Горе, која је овогодишња „земља партнер“, на церемонији свечаног отварања 39. Међународног сајма туризма говорио је Павле Радуловић, министар одрживог развоја и туризма.

 

"Црна Гора је први пут у новијој историји „земља партнер“ на београдском Сајму туризма, што говори да су односи добри. То није новост, већ чињеница, а односи у овој области требало би да буду пример сарадње и у свим осталим сегментима. На посебном статусу желим да се захвалим у име своје државе – Владе, привреде и туристичких организација".

 

"Поред тога, црногорски туризам одликује конкурентност, избалансирана понуда – за свкога се нађе по нешто, поједностављени административни системи за улазак, блиски родбинско-пријатељски односи измеду два народа. Ове године из Србије очекујемо више од 400 хиљада гостију, а наш посебан изазов је да покушамо да „продужимо“ туристичку сезону, односно да развијамо целогодишњи туризам. Наставићемо да развијамо регионалну сарадњу због привлачења туриста са далеких дестинација и сви већ вредно радимо на томе. Хиљаду је разлога због којих треба посетити Црну Гору, а који су то разлози – проверите на нашем штанду", закључио је министар Радуловић.

 

О овогодишњој рекордној манифестацији говорио је и Расим Љајић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација у Влади Србије. Он је рекао да близу 1.200 излагача долази из 56 земаља, а да први пут своју понуду представљају Кина и Русија:

-Ово је и врло посећена манифестација, коју је прошле године обишло више посетилаца него сајмове туризма у Софији, Солуну и Темишвару заједно, а број посетилаца био је пет пута већи него на Сајму туризма у Загребу, односно било је седам пута више посетила у односу на Сајам у Љубљани. Пре три, четири године наш туризам је изашао из неке врсте илегале, био је као забава а сада му је дат посебан значај – постао је важна привредна грана са великим утицајем на економију целе земље. Туризам већ има континуитет и иде узлазном линијом, рекао је Расим Љајић на отварању 39. Међународног сајма туризма на Београдском сајму.


Поред тога што ће се у нареним данима захваљујући туризму на Београдском сајму чути сви светски језици, у истом термину одржавају се још три сродне манифестације – 13. Међународни сајам хотелско-угоститељске опреме ХОРЕЦА, 8. Међународни сајам вина БЕОWИНЕ и 13. Сајам сувенира „Посетите Србију“.


На сајму туризма ће се представити 1.100 излагача из 56 земаља. На манифестацији која ће трајати до 26. фебруара представиће се најзначајније туристичке агенције, савези и организације, туристички центри, хотели, планине, бање, језера, градови, регије, ваздухопловне компаније, као и међународни тур оператори.

 

Богата понуда

 

Под слоганом „Уживајте на време“ у шест изложбених хала окупиће се најзначајније туристичке агенције, савези и организације, хотели, туристички центри, ваздухопловне компаније, међународни тур оператори са свих континената и посетиоцима премијерно понудити аранжмане за предстојећу туристичку сезону.

 

Земља партнер овогодишњег Сајма туризма је Црна Гора, дестинација која захваљујући географском положају и раскошној природи, мору и обали, језерима, кањонима и планинама, представља изазов за туристе.

 

Србија, као земља домаћин Сајма туризма представиће своје туристичке адуте и природне лепоте, уз разноврсне садржаје за одмор, забаву, здравствени опоравак, спорт, рекреацију, авантуру...

                                  truzist

 

Изузетан мултимедијални пратећи програм на Сајму туризма донеће посетиоцима незабораван сајамски туристички доживљај. На атрактиван начин биће промовисани бројни фестивали, манифестације и важни догађаји, а презентације, промоције и дегустације уз космополитски дух и присуство великог броја нација, сајам чине подједнако провлачним за пословне посетиоце али и најширу публику.

 

Једна од најуспешнијих манифестација у земљи и региону обједињује и промовише све гране туристичке привреде, организујући истовремено и 8. Међународни сајам вина Beowine и 13. Међународни сајам хотелско угоститељске опреме HORECA – опрема.

 

Радно време манифестација: у четвртак, 23. фебруара од 10 до 18 часова, петак 24. и суботу 25. фебруара од 10 до 19 часова и недељу, 26. фебруара од 10 до 17 часова.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 23 фебруар 2017 20:57
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија