Кућа Добрих Вести

Login

Индијска Е-Виза све популарнија у Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

indsutrisamaВлада Индије је променила номенклатуру постојеће „електронске туристичке визе” држављанима Србије која је од 1. априла преиначена у „електронску визу“.

 

 

Проширен је и опсег “електронске визе” на три подкатегорије, тј. „е-Туристичка виза“, „е-Пословна виза“ и „е-Медицинска виза“, саопштено је из амбасаде Индије у Београду.

 

Погодност е-Визе постоји на 24 главна аеродрома у Индији. Излаз из Индије је, пак, могућ преко било ког надлежног имиграционог контролног пункта (ICP) у Индији.


Е-Виза се може извадити највише два пута у календарској години и представља придодатак на постојећи визни сервис који пружа Амбасада Индије у Србији. У начелу, е-Виза се не може преиначити у било који други тип визе.


Период важења е-Туристичке и е-Пословне визе је 120 дана са два уласка почевши од дана приспећа у Индију. Максимална дозвољена дужина боравка је 60 дана и не може бити продужена.


Период важења е-Медицинске визе је 120 дана са три уласка, почевши од дана приспећа у Индију, а максимална дозвољена дужина боравка је 60 дана. Продужење трајања визе до шест месеци је могуће добијањем одобрења у Бироу за странце у коме решавају сваки појединачни захтев.

                                          populari

 

Ради приступања прописаном онлајн виза обрасцу подносиоци захтева треба да се улогују на OВУ интернет страницу. 


За евентуална даља упутства, подносиоци се саветују да се обрате званичном е-Виза вебсајту, или позову Амбасаду Индије у Београду на број 00381-11-2667990, односно пошаљу електронску поруку на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .


Амбасадорка Индије у Србији Нариндер Чохан је недавно казала да је индијска е-туристичка виза све популарнија међу српским посетиоцима, као и да је у 2016. за 26 одсто повећан број туриста из Србије који су посетили ту земљу. Амбасадорка сматра како у ситуацији где је туризам један од покретача светске привреде, а у тој индустрији на глобалном плану влада жестока конкуренција, Индија и Србија треба да сарађују ради промоције и маркетинга властитих туристичких капацитета.


Индија од 2013. учествује на београдском међународном сајму туризма, а билатерални Споразум о ваздушном саобраћају је у 2016. прилагођен ради бољег повезивања две земље. Добродошао је и недавни сусрет премијера Александра Вучића са представницима највећег тур оператера у Индији, SOTC Group, оценила је амбасадорка Чохан.


Значајан напредак туристичке индустрије Индије


Према Индексу путничке и туристичке конкурентности (TTCI) који саставља Светски економски форум (SEF), Индија је напредовала за 12 места и сада је 40. међу 136 земаља широм света на TTCI. Ово је највећи скок који је остварила нека земља међу првих 50 и тиме је Индија, са својим богатим и разноликим културним наслеђем и природним богатствима, постала први кандидат да предводи такозвани Азијски век путовања и туризма, наводе медији у тој земљи.


SEF саставља TTCI после процене виталних компоненти кало што је успостављање еколошке, путничке и туристичке (Т&Т) политике и омогућавање услова, туристичке инфраструктуре, природних и културних садржаја одредишта. На TTCI за 2017. је укупан скор Индије био 4,18.


Побољшана позиција Индије може бити приписана њеној отвореној политици у туризму као што је издавање виза по доласку, е-Визе и унапређења копнене путне инфраструктуре, стоји у извештају. „Потребна су додатна унапређења у овим областима, но Индија прави мале, али важне кораке у правом смеру“, навели су из SEF.


У извештају су похваљене огромне могућности Индије у култури (девето место) и природном околишу (24.) и предност конкурентних цена (10.). „Индија наставља да обогаћује своје културне ресурсе, штитећи у већој мери културне локалитете и нематријална добра на листама светске баштине УНЕСКО, као и већим дигиталним присуством,“ стоји у TTCI.

                                             sunceindija
Индија је остварила напредак за 14 позиција када је реч о међународној отворености (55.) путем снажног режима е-Виза. Т&Т сектор је такође профитирао од побољшања копнене путне инфраструктуре у земљи (29.). Индија јесте побољшала позиције у погледу здравствених услова (114.) и људских ресурса (87.), али су ове компоненте и даље слабе, наведено је у извештају.


Постојан раст броја иностраних туриста у Индији


У Индији је број долазака иностраних путника је на узлазној путањи од почетка 2000-тих. Према подацима Министарства туризма, Индија је прошле године угостила 8,89 милиона путника, у поређењу са само 2,65 милиона страних посетилаца у 2000.


Индијски медији примећују да је та земља прошле године остварила најбољи пласман, али је и даље далеко од Француске која предводио земље са највећим бројем туристичких долазака, 84,5 милиона посетилаца. Сједињене Америчке Државе су друге (са 77,5 милиона), а следе Шпанија (68,2 милиона), Народна Република Кина (56,9 милиона) и Италија (50,7 милиона).


Индија је у 2016. остварила од међународних туриста приход већи од 23 милијарде долара, значајан пораст уодносу на 3,5 милијарде САД долара остварен 2000. И док је укупан приход од туриста у Индији мањи због мањег броја посетилаца, просечна приход је висок. На пример, док просечан туриста потроши приликом посете САД око 2.639 долара, у Индији је то 2.610 долара и око 2.005 у НР Кини. У Француској, (а ово генерално важи и за остале европске земље), износ пада на 543 долара по туристи.


Објашњење је да велики број туриста у европским земљама потичу из Шенгенске зоне који се одлучују на краћа путовања преко границе, током којих не троше увек пуно пара. Када Европљани, пак, путују у Индију онда се ради о дужим и добро планираним путовањима која су и скупља. Даље, велики број пословних људи из иностранства (који су очекивано велике трошаџије) долазе у Индију у поређењу са туристима који долазе наодмор.


Тренутно, највећи број туриста у Индију стиже из САД, а следи суседни Бангладеш. Регионално, из Западне Европе и Северне Африке долази велики део иностраних туриста – 23,42 посто и 18,62 посто у 2015. Јужна Азија се налази на врху листе са 24,25 посто али то је било очекивано с обзиром да су у суседству Индије. На Источну Европу одлази 4,1 посто страних гостију.

                                            incredibileindia

 

Допринос сектора туризма привреди Индије


Т&Т сектор Индије седми је у свету када је реч о доприносу укупном домаћем производу (БДП) земље, стоји у најновијем извештају Светског путничког и туристичког савета (WTTC). Приход тог сектора је 208,9 милијарди долара у 2016. и раван је 9,6 посто БДП Индије.


Поред тога, сектор је створио 40,3 милиона радних места у 2016, због чега се Индија нашла на другом месту у свету по питању укупне створене запослености у Т&Т. У том сектору је 9,3 посто од укупног броја радних места у земљи. Т&Т сектор Индије, такође, је најбрже растући међу земљама чланицама Групе 20 (Г20) најзначајнијих привреда света, са оствареном стопом од 8,5 посто у 2016. Даљих 6,7 посто раста је прогнозирано за 2017.


У WTTC су изјавили да су бројке које је остварила Индија претежно настале у домаћем туризму, који је у 2016. чинио 88 посто доприноса тог сектора БДП земље. Приходи од иностраних туриста, представља само 12 посто зараде у сектору. Ти приходи чине само 5,5 посто укупног извоза земље, у поређењу са глобалним просеком од 6,6 посто.


Међутим, у Индији постоји велики потенцијал за повећање прихода од иностраних туриста. У неколико последњих месеци Индија је већ успела да смањује поменуту разлику са глобалним просеком и направила је значајне измене у режиму издавања виза, што ће помоћи у порасту броја долазака из иностранства. Подаци WTTC указују да ће приходи од иностраних туриста порасти за 5,4 посто у 2017.


Мере владе Индије за развој туризма


Влада је недавно одобрила различите мере за либерализацију, поједностављење и рационализацију визног режима у Индији како би подстакла привредни раст и повећање прихода од извоза услуга попут туризма. Очекује се да ће Либерализација визног режима значајно олакшати улазак странаца који у Индију долазе због туризма, бизниса и лечења.


Следствено треба да уследи знатан раст доласка странаца у Индију у наредним годинама. Ово ће, заузврат, подстаћи туристички, медицински и пословни сектор и у њима значајно повећати директно и индиректно запошљавање.


Премијер Нарендра Моди је изјавио да скок Индије од 12 места на глобалној листи SEF одражава важност коју влада придаје Т&Т сектору. „Током последње четири године забележен је укупан скок од 25 места на светској листи путничких и туристичког индекса,“ навео је премијер Моди.


Министар туризам и културу др. Махеш Шарма је рекао да је у периоду између 2013. и 2017. Индија значајно побољшала позиције на TTCI, што је доказ усредсређене интервенције владе у том сектору. Министар Шарма је нагласио значајан раст параметара безбедности и сигурности захваљујући корацима које је предузела влада.


Шарма је представљајући најновије податке у Делхију, навео да је влада поред осталих иницијатива, одобрила механизам е-Виза за грађане 161 земље, механизам издавања е-Виза у медицинске сврхе, успоставила мулти-језичку линију за помоћ, унапредила инфраструктуру, чистоћу. Покренула је, поред осталог, шеме Свадеш (тематски туристички обиласци), те Прасад (ходочасничке и спиритуалне туре).


Министар је рекао је да је индијски туризам успео да надмаши светски просек (3,9 посто) по питању раста броја међународних туриста прошле године са остварених 10,7 посто. Шарма је навео да Индија бележи преко осам посто просечне годишње стопе раста (CAGR) доласка страних туриста у време када је CAGR у свету између четири и пет посто. Шарма је такође изразио уверење да ће Индија повећати удео у броју туристичких долазака у свету са садашњих нешто мање од један на два посто.

 

                                         udaraljke

 

Туризам у региону Азије и Пацифика највише расте у свету


У Азијско–пацифичком региону се, према TTCI, налазе земље које су у последње време оствариле експанзију. „Пет од 15 земаља са највећим напретком на листи су Јапан (четврти), Кореја (19.), Индија (40.), Вијетнам (67.) и Бутан (78.),“ наведено је у извештају.
Индија је напретком од 12 места остварила највећи скок међу земљама региона. После Индије је Република Кореја побољшала позицију за 10 места и нашла се на 19. месту на TTCI.


Према истраживању WTTC, у периду између 2016 и 2026, Индија ће се наћи на челу листе десет дестинација са најбржим растом за потрошњу у рекреационом туризму. На листи ће је следити Ангола, Уганда, Брунеј, Тајланд, NR Кина, Мјанмар, Оман, Мозамбик и Вијетнам.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 19 април 2017 18:48
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија