Кућа Добрих Вести

Login

Додељен „Туристички цвет 2017“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

tvctrБЕОГРАД - На Светски дан туризма, 27. септембра, Туристичка организација Србије (ТОС) традиционално је доделила награде „Туристички цвет 2017“, највеће национално признање за допринос развоју, унапређењу и промоцији туризма Србије. Додела награда је ове године одржана на Белом двору, у дому краљевске породице Карађорђевић.

 

У присуству Расима Љајића, потпредседника Владе Републике Србије, и министра трговине, туризма и телекомуникација, Њ.К.В. престолонаследника Александра II Карађорђевића, као и представника струковних удружења, локалних туристичких организација, образовних институција за едукацију кадрова за потребе туризма, као и многобројних новинара, директорка ТОС-а, Марија Лабовић, уручила је добитницима признања.

 

Живи којем је председавао проф. др Јован Попеску, редовни професор Универзитета Сингидунум, чинили су Наташа Павловић, директор Туричке организације Војводине, Живорад Николић, уредник и новинар Радио-телевизије Србије, Љиљана Черовић, шеф одсека за управљање и развој туристичких производа ТОС и Александра Долапчев, саветник у ТОС-у, донела је одлуку о добитницима туристичког цвета.

 

Добитници „Туристичког цвета 2017“ су: Организација за туризам и културу Сокобања, у категорији Туристичка организација, манифестација „Дани лудаје“ у Кикинди, у категорији Туристичка манифестација, компанија „Sabra Travel“ из Београда, у категорији Рецептивна туристичка агенција, која је претходне године склопила више од 100 уговора и довела више од 135 хиљада посетилаца, међу којима је највише било из Азије. Туристички цвет у категорији Угоститељски објекат за смештај добили су  Хотел „Фалкенштајнер“ из Београда у поткатегорији хотел, и Етно село Врхпоље код Љубовије, у поткатегорији остали објекти. Аеодром Никола Тесла је добио награду у категорији Организација за допринос унапређењу туризма и подизању квалитета туристичких услуга. Новинарка Вечерњих новости, Александра Миката, добила је признање у категорији за Допринос унапређењу туризма и подизању квалитета туристичких услуга. Специјална награда, за промоцију Србије као атрактивне дестинације, припала је кинеској књижевници Ćen Danyan, чији су текстови о Србији довели велики броја туриста у нашу земљу. Ćen Danyan се захвалила на признању и нагласила да је посебно фасцинирана нашим фрескама, кулинарским производима, али пре свега срдачношћу и гостопримством нашег народа.

 

Потпредседник Владе и министар Љајић изјавио је, поводом доделе ове важне награде, да ће ова, 2017. година, бити рекордна у туризму. Истакао је да се приближавамо девизном приливу од 1,2 милијарди евра, док се за две године планира остварење девизног прилива од 1,5 милијарди евра. Такође, додао је да ће се повећати домаће и стране инвестиције, како би унапредили туристичку понуду и квалитет услуга, и најавио сет мера подршке развоју туризма у Србији.

 

Директор ТОС-а Марија Лабовић указала је на то да туризам припада у три извозне гране које остварују највише прихода, истичући да је број посета и ноћења повећан захваљујући кампањама и промоцијама које водимо. Исто тако, у првих седам месеци ове године имамо чак 13 процената повећање девизног прилива у туризму, а очекиваних милијарду и 200 хиљада евра од страних туриста показује значај туризма. Али, напомиње, међутим, да у ову област мора много да се улаже.

 

У свету, 27. септембра се  прославља  „Светски дан туризма“. На трећој седници Светске туристичке организације (UNWTO) у Торемолиносу, у Шпанији 1979. године, одлучено је да се сваке године обележи дан када је 1970. године донет Статут UNWTO, а овај дан је одабран и као званичан завршетак туристичке сезоне на северној хемисфери и почетак туристичке сезоне на јужној. Основна идеја обележавања овог дана је да се укаже на значај туризма као привредног, културног и социолошког феномена, као и јединственог начина упознавања различитих култура. Према подацима којима Светска туристичка организација располаже, број туриста у свету, који годишње прелазе међународне границе достигао је 1,2 милијарди. Прослава „Светског дана туризма” увек се одржава на посебно одабраном месту и посвећена је другој теми, коју одређују Генерална скупштина Уједињених Нација, на препоруку Извршног савета UNWTO, уз препоруку генералног секретара, др Талеба Рифаиа.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 30 септембар 2017 00:26
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија