Кућа Добрих Вести

Login

Књижевно вече посвећено Николи Витасу, писцу љубави

Оцените овај чланак
(15 гласова)

nikolavitasБЕОГРАД - Комеморативно књижевно вече посвећено Николи Витасу, књижевнику који је, пре свега, волео људе, а љубав му била у жижи стваралаштва, одржано је вечерас у библиотеци „Мома Димић“ у београдском насељу Миријево (општина Звездара) у организацији књижевног клуба „Мала птица“, чији је Витас био један од оснивача.

Управо љубав коју је Витас, како су истакли његови пријатељи, ширио у огромној количини из срца према својој породици, пријатељима, друштву, као и у свом књижевном делу, могла је да се осети и на самој комеморативној вечери.

На почетку ове, као и претходних књижевних вечери које клуб организује сваког првог и трећег уторка у месецу у истом простору, увек са почетком у 18 часова и на које је улаз слободан за све заинтересоване (оне који пишу или воле писану реч), прочитано је нешто из широког опуса чувеног српског књижевника Моме Димића, познатог Миријевца по чијем имену је библиотека добила назив, а по његовом роману „Мала птица“ и сам клуб.

Овога пута је књижевница Богданка Анђелковић, један од оснивача и секретар клуба, прочитала Димићеву песму „На гробљу“.

Минутом ћутања су присутни пријатељи и чланови родбине одали пошту преминулом Витасу.

Књижевник Миодраг Костић-Коле, председник клуба „Мала птица“, је као Витасов пријатељ рекао да су се они упознали још 1976. године у књижевном клубу „Ђуро Салај“. Он је предочио да је Витас био топла искрена душа, ненаметљив, природан, искрен песник и писац, да је био веома талентован, као и да је он прочитао све књиге Витаса са којим је #увек водио корисне разговоре, никада испразне”.

Љубав је тема Витасових прича

Богданка је потом истакла ведрину коју је Витас са собом носио, као и његову љубав према деци, а навела је и да је љубав тема његових прича, да је она у жижи његовог стваралаштва, јер је Витас, пре свега, био човек који је волео људе. Истакнуто је и да Витасове приче личе на њега и да имају велику историјску вредност. Пријатељи су наставили да на веома топао и дирљив начин износе своја сећања на Витаса кога су окарактерисали као човека који је био и изузетан родитељ и себе несебично давао друштву, породици, пријатељима, да је био веома вредан, волео путовања и организовао их по Србији, манастирима. Тих путовања, током којих се у аутобусу и читала поезија, његови пријатељи се радо сећају.

Два пријатеља су прочитала своје песме посвећене Витасу, једна је названа „Зидање града“, а друга „Јутарња роса ће лице да му умије“. Све је било проткано и читањем приповедака из Витасове последње књиге приповедака „А возови пролазе“.

Од Пролећа до “возова који пролази”

Почело се са приповетком „Пролеће“, потом се наставило приповетком „А возови пролазе“, по којој је и књига добила назив, а где се осликава живот који пролази баш као возови. Прочитана је потом и приповетка „Ветар и балерина“ и на крају приповетка „Жорж“ са веома актуелном темом – подвођења младих жена од стране старијих мушкараца и њихово одвођење у бело робље.

На крају ове веома емотивне вечери закључено је да је Витас својим животом и радом показао како се за живота треба трудити да се добро поступа, да се за собом оставе добра дела која ће остати у сећању других људи, јер се тако живот наставља на овом свету.

Никола Витас је рођен 28. јуна 1938. у Београду, завршио је VI београдску гимназију и ванредно студирао на факултету Политичких наука у Београду.

Писао је поезију, прозу, приказе, есеје и рецензије, а радове је објављивао у часописима, зборницима и антологијама. Био је члан КК Бранко Ћопић, Ђуро Салај, УПС-а, УСКОР-а, СКОР-а,и Свесловенског књижевног друштва. Живео је и радио у Београду и добитник је више награда за своје књижевно стваралаштво.

Аутор је више од 70 прича, 800 песама и четири романа, међу којима су познати: "Убиство под липом" и "Виртуелни двојник".

Његова најновија књига "А возови пролазе", објављена ове године, су приповетке које за живота аутора још нису имале промоцију у Малој Птици, “јер нас је Никола Витас изненада напустио, после краће болести#, кажу у овом књижевном клубу, чији је Никола Витас био један од оснивача.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 18 децембар 2013 00:49
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија