Кућа Добрих Вести

Login

У себи имамо све потребно да би били срећни

Оцените овај чланак
(6 гласова)

predrag-damnjanovic-uvodnaНИШ - Установили смо да је битно окружити себе стварима у којима уживамо, да бисмо уз помоћ њих ослободили љубав у нама, позитивну енергију.

Сасвим је логично да, ако већ тежимо позитивним вибрацијама, да треба уједно и прекинути доток негативних, пише Предраг Дамњановић у четвртом наставку  текста који је насловио „Трећи проблем – не уочавање порекла патње“.

Најбољи начин да то урадимо је да погледамо директно у очи ономе што нас мучи – да схватимо како и зашто је патња настала - и шта је у ствари патња, јер само ако успемо да разумемо проблем – моћи ћемо и да га се решимо.

Кренимо редом.

Предуслов за патњу настаје оног трена када СЕБЕ поистоветимо са својим циљевима, или плановима. Када своје планове директно вежемо за себе - када они постану део нас.

То везивање је погрешно, и непотребно.

 

Непотребно везивање за планове 

 

Будући да срећа и љубав долазе изнутра - и да у себи имамо све што је потребно да бисмо били природно срећни - јасно је зашто би везивање за планове (као спас) било непотребно, спас долази изнутра.

Планове би требали да посматрамо као искуство, као авантуру, игру, а не као прилику за спас.

Када вежемо планове за себе, и када их у својој глави посматрамо као шансу за спас, и када та шанса пропадне - наступа патња,  јер пораз плана доживимо као свој лични пораз, што је погрешан доживљај - јер ми (наша енергија у нама, љубав у нама) нема НИШТА са тим. Пораз је у крајњој линији доживео наш

его - који нас је убедио да наша срећа зависи од тог плана.

Убеђење да наша срећа зависи од тог плана је заблуда, не само зато што срећа зависи од нас самих, већ зато што тај план, све и да успе, не може донети трајну срећу.

Када кажем да срећа зависи од нас самих - дословце тако и мислим,  јер своју срећу можемо искључиво МИ да покваримо – не постоји нико и ништа што ће ући у нашу главу и рећи нам „буди несрећан“ - једино ми то можемо учинити, и тако увек и бива - у процесу који сам горе описао.

План који вежете за себе не може донети трајну срећу – паре се могу изгубити, потрошити, проћердати, девојка вас може оставити, кола можете слупати, посао можете изгубити, стан можете запалити. И ви то савршено знате, јер и када добијете то што сте хтели, опет нисте потпуно срећни - јер кренете да

страхујете да ћете то изгубити. Дакле, одмах постанете свесни да то можете изгубити – и кренете да бринете, да страхујете, да живите у грчу (не сви, али многи, бар кад је у питању љубав).

Оно што можете изгубити није – и никада неће ни бити – права срећа.

 

Права срећа је у нама самима

 

Права срећа је у вама самима, то сте ви сами, а сами себе наравно не можете изгубити.

ЗАБОРАВИ све оно што би требао да будеш у животу, одбаци планове које си себи доделио! Јер ће то само да притиска твој ум, и само ће изазивати осећај нелагодности. Савршен начин да стално осећаш тугу је управо тај - очекивање од планова.

У мојој младости сам био много несрећан – желео сам да имам девојку - да будем вољен. Сада схватам колико сам година свог живота буквално БАЦИО у својој заблуди да само тако могу бити срећан - нисам схватао да је љубав свуда у природи, у парковима, у лишћу, у реци, у сунцу, и најглавније - у мени самом. Проћердао сам доста година у депресији и безвољности - нисам ништа радио - нисам имао вољу - посао ми је стајао у месту (а конкуренција није спавала...), само зато што сам убедио себе да ми треба љубав неке девојке.

Дакле - шта сам урадио - везао сам СЕБЕ за план/жељу,  а како је тај план (да имам девојку) пропадао - пропадао сам и ја са њим.

Шта је требало да урадим? Требало је само да отворим своје срце за свет који ме окружује - да ослушнем своју душу - и осетим колико природне љубави има у свему томе.

 

Не очекивати ништа – најлепше је олакшање

 

Људи греше када очекују нешто од некога/нечега, и то је ствар на коју посебно треба обратити пажњу - то је сама суштина заблуде.

Када сам то схватио - престао сам да очекујем, а када сам престао да очекујем - отклонио сам шансу да будем повређен и/или разочаран. 

Не очекивати ништа је најлепше олакшање које можете себи донети. 

Сада бих вас кратко упутио у још један начин сагледавања проблема.

Било би добро да све негативне ситуације које нам се у животу дешавају посматрамо из трећег лица.

Навешћу пример: када ми раде операцију на руци - желим да то има ефекта, да операција успе, да ме не оперишу бадава - али не очекујем ништа, не вежем се за очекивање да ће операција успети - већ просто примим резултат као да је то туђа рука - па ако операција не успе - не доживим то као лични пораз, већ као чињеницу, као да се проблем дешава неком другом. 

Овакав начин посматрања проблема може пружити објективно сагледавање ситуације - без личног доживљаја - па сте ем поштеђени личног бола - ем можете реалније да сагледате проблем када га посматрате са дистанце... 

Велика је мудрост изаћи из себе - занемарити свој его... то је ствар која ослобађа и ум и срце у неслућеним размерама.... Једноставно – ставите се ИЗНАД проблема.

Почните већ сада своје проблеме да посматрате из трећег лица, благодети таквог посматрања ћете одмах увидети. Изађите из себе.

Још само на кратко ћу се осврнути на патњу.

Антони Де Мело, један од „најбуднијих људи“ који су икада корачали земљом, је волео да каже:

 

Патња значи да у нама постоји илузија

 

„Патња значи да негде у нама постоји илузија“. Заиста је тако, и то је једна од највећих мудрусти изречених икада. Илузија да ће нас неки догађај или нека особа усрећити.

И сваки пут када осетимо патњу - можемо бити сигурни да је у нама постојала нека илузија. Илузија да ће партнер да нам посвети два сата дневно данас. Илузија да ће девојка/дечко који нам се свиђа да нам се јави. Илузија - да ће баш нас изабрати на конкурсу за посао. Илузија - да је једино љубав партнера потребна да бисмо имали успешан брак, или везу и да бисмо били срећни у животу.

Све је то илузија - очекивање неког исхода, везивање своје среће за исход.

Мудри људи немају очекивања - они само играју - имају жеље, али не и очекивања. Они мирно сачекају исход, и нису погођени ако је исход лош. Сваки пут када очекујете нешто - ви се заправо везујете за исход, другим речима, стварате у себи илузију.

 

Имајте жеље – али не очекујте исходе

 

Патња је производ те илузије - ако патимо - то је сигуран знак да смо имали неко нереално очекивање. Не очекујте ништа - то је најбољи начин да свој ум одржите чистим, и да га поштедите илузија и патњи.

Имајте жеље - али не очекујте исходе.

Када сте у љубавној вези - не оптерећујте се тиме да ли ћете за месец дана бити и даље заједно - поштедите свој мозак те тортуре - и уживајте у садашњем тренутку.

Растеретите се очекивања!

На крају, морам рећи да је и туга нормална ствар, сви смо ми понекад тужни, и неприродно би било да по сваку цену избегавамо тугу. Не можемо ништа на силу урадити, свака промена у вама мора бити природна и спонтана.

Када ја патим - осећам тугу у себи, жалостан сам - али успевам да направим дистанцу и разлику између туге и себе - нисам тужан ја већ је туга присутна у мени - то су две одвојене ствари. Не допуштам тузи да ме отме целог - већ сам свестан своје туге као засебне ствари која обитава у мени. Туга не може да захвати моју енергију, моју унутрашњу љубав, моју суштину, и зато ме она никада не обори, никако не може да ме „узме под своје“.

 

Разграничите себе и тугу у себи

 

И када сам тужан - ја заправо умем да будем сасвим добро.

Немојте се бранити од туге, јер би то било сасвим неприродно, уместо тога само разграничите себе и тугу у себи, будите свесни да су то две одвојене ствари, и тако она никада неће да вас преплави потпуно, умећете да будете добро и када сте тужни.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 01 октобар 2012 10:33
Предраг Дамњановић

Програмер, оснивач два велика сајта у Србији www.vesti.rs и
www.mycity.rs, дуги низ година води своју фирму из Ниша. Игром
судбине, због церебралне парализе од рођења и немогућности да
детињство проведе на улици као сва остала деца, још у раној младости
се почео бавити компјутерима. По природи увек позитиван, живи и дише
љубав, ужива у свакој секунди живота. Пише поезију у слободно време.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија