Logo
Одштампајте ову страницу

Такмичење у државном параглајдингу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

nebojegranicaНИШ - Уједињене три државе – Словенија, Босна и Херцеговина и Србија заједнички ће бирати нове државне прваке у параглајдингу у дисциплини прелет, на Државном првенству Словеније, БиХ и Србије, које ће се одржати у периоду од 10. до 16. јуна на теренима код Нишке Бање.

 

 

Такмичење је уједно отвореног међународног карактера па ће учешће узети укупно 110 пилота из 15 држава. Дакле, поред окупљања пилота параглајдера са „домаћих“ простора, организатори Ваздухопловни савез Србије, Параглајдинг клуб „Грунф“ из Ниша и Клуб слободног летења „Арес“ из Београда, ће угостити пилоте и из Америке, Финске, Русије, Кине, Јапана и других земаља.

 

Са параглајдинг полетишта Релеј, Факир и Нишка Бања, пилоти ће стартовати сваког дана од понедељка 11. јуна до суботе 16. јуна у зависности од временских услова. У реализацији дневних задатака – прелета, такмичари ће имати прилику да досегну раздаљине и преко 100 километара на висинама преко 3000 метара, уз помоћ ваздушних струја, са безмоторном опремом за летење, на подручју изнад Ниша и дела југо-источне Србије. Све ваздушне трке пилота ће бити видљиве и публици која не буде на лицу места, у штабу или на сајту такмичења, кроз систем праћења уживо путем одређених уређаја за праћење пилота.

 

                      pticjilet

За новог државног првака Србије у параглајдингу у дисциплини прелет бориће се укупно 44 пилота из 15 клубова, а прилику да брани титулу имаће актуелни државни првак Владимир Бачанин из Параглајдинг клуба „Аир 037“ из Крушевца.

 

„Уз све институције које су нас подржале у реализацији организационих активности овог такмичења, нарочито уз огромну подршку градске управе Ниша и Општине Пантелеј, велико је задовољство бити део оваквог догађаја, како у улози организатора, тако и у улози такмичара. Уједно смо и у обавези да, поверење које су нам пружили најбоњи светски пилоти доласком у Нишку Бању, оправдамо и учинимо ово подручје Србије незаобилазном параглајдинг дестинацијом,“ закључује Жељко Овука, организатор и уједно такмичар.

 

Подсетимо, претходну посету овом терену светски параглајдеристи су имали 2017. године, када је одржано једно од кола престижног такмичења Светског купа. Иначе, Ниш је познат као светски параглајдинг центар још од 2008. године, када је одржано Европско првенство у овом спорту. Данас је гостопримство великом броју најбољих светских пилота омогућено уз велику подршку Министарства омладине и спорта, Спортског савеза Србије и на локалном нивоу од стране Града Ниша и Општине Пантелеј.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 11 јун 2018 20:32
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015