Кућа Добрих Вести

Login

Зашто је Београдски маратон један од највећих догађаја на свету: Невероватни подаци

Оцените овај чланак
(4 гласова)

fotoalekzivkovicvvvvvvКада би се рачунао укупан број претрчаних километара на Београдским маратонима до сада добила би се невероватна бројка од чак 2.5 милиона километара.

 

То је око шест пута раздаљина од Земље до месеца. Још упечатљивије звучи податак да је то 62 хиљаде пута претрчан круг око наше планете.

 

Велики догађај који нас очекује у престоници 6. јуна је неисцрпан извор рекорда и занимљивих бројки, укључујући и ону да је број учесника на свим такмичењима под окриљем Београдског маратона до сада (маратон, полумаратон, трка задовољства, дечији маратон) око 1.150.000 људи.

 

Од тога, забележено је да је највише учесника на једном маратону виђено 2019. када је укупно 8.000 маратонаца кренуло са циља, а ако се рачуна и Трка задовољства рекорд држи 1994. година, када је чак 50.000 тркача било део овог спектакла.

 

За овогодишње, 34. издање по реду, Спорт Висион је обезбедио мајице за тркаче које ће им бити подељене у оквиру стартног пакета. Мајице имају посебан дизајн, на ком доминира споменик Победнику као добро познати симбол града на ушћу двеју река, и пламен као знак маратона још од давнина. Та два елемента спојена су у једно – снагу и жељу за победом. Победом над свим оним што је у претходном периоду задесило цели свет, победом над сопственим границама, победом за спорт, за здрав начин живота и здраве навике.

 

Тек, услед здравствених мера и препорука и чињенице да битка против Ковид19 и даље траје, биће одржана само главна трка у маратону и полумаратону. Старт ће бити организован у “таласима” од по 500 учесника. Таласи ће бити у размацима од неколико минута.

 

Трка за прву групу креће у 08:00 часова, а временски лимит за маратонску трку је шест сати. Сви такмичари у маратону морају ући у други круг у Новом Београду (раскрсница Булевара Михајла Пупина и Николе Тесле) до 10:45. У супротном се искључују из трке. Такве временске одреднице у историји нису биле проблем рекордерима Београдског маратона - забележено је да је најбржи учесник до сада био Кенијац Јафет Косгеи, у времену 2:10:54. У конкуренцији дама, најбрже време држи Румунка Кристина Помаку 2:29:44. Најбржи српски маратонац и маратонка су Борисав Девић (2:13:57) и Оливера Јевтић (2:25:23).

 

Стаза је дугачка 42 километра и 195 метара, креће се са раскрснице улица Булевар краља Александра и Ресавске и наставља даље уобичајеном рутом. Највећи успон, и многима најтежа деоница, на стази Београдског маратона је улица Кнеза Милоша код Лондона.

 

Куриозитет је да је најстарији маратонац који се суочавао са успонима и дужинама улица по престоници имао 74 године, а маратонка 64, и са успехом су завршили трку. Када је реч о младима, законски је ограничено да маратонац мора да има барем 18 година.

 

Први победник и победница Београдског маратона су били Јозев Нзау из Кеније и Сузана Ћирић из Југославије, а богата архива памти и да је такмичар са највише учешћа Душан Николиш који је чак 28 пута носио стартни број.

 

Укупан број земаља које су имале представнике на Маратону у једној години су 72 земље, док укупан број износи округло 100, што је око половине свих држава на свету.

 

Извор: Б92

 

 


Последњи пут измењено петак, 28 мај 2021 10:35

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија