Кућа Добрих Вести

Login

Шта аквизиција Нордеуса значи за саму компанију и домаћу стартап заједницу?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

nordeusssssuiuiuiuiЈедни су узбуђени, други су пуни критике, а ми се питамо шта јучерашња аквизиција Нордеуса значи за даљи рад компаније, њене запослене, али и за даљи развој домаће стартап заједнице?

 

У својој десетогодишњој каријери не памтим да смо имали важнију вест када је у питању домаћа ИТ заједница. Домаћи Нордеус постаће део глобалне компаније Take-Two Interactivе која у свом портфолиу има неке од највећих гејминг наслова данашњице међу којима суGrand Theft Auto, NBA 2K, Civilization и други.

 

Укупна вредност ове трансакције износи 378 милиона долара. Међутим, оно што је битније јесте то да Нордеус наставља да послује у Србији и да задржава свој тим, при ћему ће оснивачи остати на менаџерским позицијама, док ће се постојећи производи додатно развијати.

 

У разговору за Нетокрацију, Бранко Милутиновић је прокоментарисао разлог за улазак у однос са Таке-Тњо Интерацтиве:

 

После једанаест успешних година осетили смо да је време да своје пословање подигнемо на виши ниво. Удружени са компанијом Take-Two,бићемо још конкурентнији на глобалном нивоу, посебно на тржиштима попут Сједињених Америчких Држава и Кине. Take-Two је једна од највећих компанија за спортске игре на свету и чврсто верујем да ова сарадња може само да помогне Нордеусу да дође до нове публике на овим тржиштима. Ова сарадња представља и велики допринос нашој индустрији и напору да позиционирамо Србију на глобалној мапи гејминга.

 

Нордеус се придружује Тake-two породици и зато што делимо визију нашег будућег пословног развоја, који је везан за наш град и земљу. Наставићемо из Београда да радимо на развоју игара и технологије за глобално тржиште, као што смо то радили и до сада, уз додатну подршку нашој заједници и друштва кроз покретање Нордеус фондације.

 

Знање, капитал и нетњорк који могу погурати домаћи екосистем у добром смеру

 

Вест о аквизицији Нордеуса многе је изненадила, па и нас. Међутим, када се иницијални шок слегне и када се анализира читава ситуација, видећемо да је ово припајање једна стратешки битна ствар – како за  Take-Twо, за Нордеус и његове осниваче, али и за домаћу стартап заједницу. Take-Two о свом богатом портфолију сада придодаје једну од најуспешнијих видео игара у сегменту фудбалског менаџмента, али и друге игре које је Нордеус током година лансирао, а то су  Heroic и Golden Boot.

 

Исто тако, домаћа гаминг заједница сада ће бити још ближа најбитнијим светским токовима када је индустрија забаве у питању. Београд се сада дефинитивно издиже на глобалној гаминг мапи, а присуство једне овакве компаније може само да значи додатно убрзање за развој индустрије коју је и истраживање Стартуп Геноме препознало као најистакнутију када је домаћи стартап екосистем у питању.

 

Кристина Јанковић, извршна менаџерка Српске асоцијације индустрије видео игара, поделила је са нама своје виђење аквизиције и њен утицај на даљи развој домаће гаминг заједнице:

 

Као и у случају неколико важних аквизиција које су обележиле претходне две године гејминг индустрије у Србији, ово је на првом месту огромно признање самој компанији. Њиховим талентованим стручњацима, играма на којима су радили и процесима које су развили. Чињеница да један гигант попут Таке-Тњо Интерацтиве јако добро зна шта је један Топ Елевен, Нордеус, Београд, па на крају и Србија говори нам да смо већ резервисали стабилно место у глобалној гејминг индустрији.

 

Овакве вести могу само додатно да оснаже и убрзају продор домаћих игара на велика страна тржишта, да отворе потпуно нова врата и ресурсе нашим талентима који већ имају одличну репутацију, а тај утицај може само да се прелива на све мање тимове и студије код нас који тренутно предано раде на новим пројектима и оригиналним играма.

 

Као кључан аргумент томе зашто је једна оваква аквизиција битна за домаћу ИТ заједницу може се навести и чувени пример компаније Скyпе те “естонске мафије” – популарног назива за групу оснивача овог сервиса за комуникацију који су након успешне продаје постали инвеститори у велики број локалних ИТ компанија и због којих се ова балтичка држава највероватније и може похвалити степеном развијености високотехнолошке индустрије.

 

Инвеститор у South Centar Ventures фонду, Пеђа Предин, прокоментарисао је за Нетокрацију зашто је постојање јаке ангел инвестор заједнице важна ствар за Србију:

 

Као прво, желео бих да честитам оснивачима и свим члановима тима који су градили Нордеус у последних 10+ година – ово је одлична валидација свог труда који су уложили. Оснивачи су “уболи” product market fit од почетка, постали глобални лидер у својој категорији и ово је била очекивана последица тога.

 

Сад све прелази у нову димензију са “парент” компанијом која има маркет капитализацију од преко $20 милијарди долара, тако да према ономе што видимо овде се планира додатни раст и развој. Рекао бих да ово дефинитвно није крај приче већ само ново поглавље или ниво – левел уп који ће подићи све запослене, као и партнере. Ово је изузетно позитивна реклама за државу с обзиром да се о овој аквизицији чита на свим светском порталима.

 

Предин објашњава и своје виђење  Venture Capital тржишта у Србији након вести:

 

Српски екосистем наставља да се развија и поред Нордеус аквизиције. Сведоци смо неколико озбиљних инвестиција у стартапе у Србији само у досадашњем делу године и верујем да ће овај тренд да се настави. Ово је велики “liqudity event". где очекујем да су поред оснивача и неки запослени кроз ЕСОП добили капитал и овде се очекује “fluwheel"  ефекат  и да се изроде нове генерације анђеоских инвеститора, али и оснивача нових компанија.

 

Први запослени Нордеуса имају врло релевантно оперативно искуство и знање скалирања бизниса што је предуслов за грађење глобалних бизниса и привлачење страних фондова, а неки од њих ће такође добити додатно искуство кроз М&А интеграцију, али и као део компаније која је листирана на NASDAQ берзи.

 

Такође, компаније које су до сада радиле као клијенти Нордеуса ће потенцијално добити приступ ка Таке-Тњо Интерацтиве што мозе бити велика прилика. Комбинација овога са пореским олакшицама у улагању у R&D у Србији даје нови импулс и сигурно ће резултирати појачаним активностима у наредном периоду. Никад није било више капитала на тржишту у Србији и никад није било атрактивније градити нове технолоске компаније.

 

‘Никола Јокић’ српске ИТ сцене

 

Чињеница је да је ово једна од највећих аквизиција на простору Србије. Знам да ће бити и оних који кажу да Нордеус није домаћа фирма, али застаните за тренутак и запитајте се – која је то друга фирма са српским оснивачима и власницима остварила овакве резултате на глобалном нивоу? Зар Нордеус није наш понос и дика? Наши су колико и сви успешни домаћи спортисти због којих крв, сузе, зној и живце остављамо пред малим екранима док пратимо њихове успехе.

 

Штавише, чињеница да је једна домаћа компанија која послује тек 11 година продата по цени колико и 51% НИС-а довољно нам говори о успеху ове екипи и 180 запослених који су из Београда креирали производ за који се регистровало преко 240 милиона играча широм света.

 

Баш као што Јокић ових дана остварује вансеријске резултате у НБА, тако је и Нордеус за протеклих 10 година из Србије створио глобално препознатљив бренд, нешто по чему је домаћа ИТ заједница иницијално постала препозната и што је појам о раду на сопственом производу или сопственој игри учинило кул.

 

Сама продаја овде није главна вест, већ питање где ће компанија даље отићи са производима и талентом, али и да ли ћемо из редова Нордеуса да видимо неке нове успешне стартапе који ће у наредним годинама дефинисати српску гејминг и ИТ сцену.

 

Извор: Нетокрација


Последњи пут измењено четвртак, 10 јун 2021 21:16

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија