Logo
Одштампајте ову страницу

МАЛА ЗЕМЉА СА ВЕЛИКИМ ЉУДИМА: Прве две медаље на Олимпијским играма за Србију

Оцените овај чланак
(2 гласова)

damirpobednikererereУспешан старт Србије на Олимпијским играма у Токију.

 

Србија је први дан завршила са две медаље, једном сребрном, коју је освојио Дамир Микец и бронзаном, којом се окитила Тијана Богдановић. Успешни веслачи, тенисери и баскеташи

 

Србија се тако уврстила међу прве земље освајаче медаље на 32. Летњим олимпијским играма

 

Дамир Микец је заблистао у стрељаштву, у дисциплини 10 метара ваздушни пиштољ, у којој је заузео друго место и освојио сребро!

 

Иако је у финале ушао на мала врата, као осми и то после великог кикса ривала који је био испред њега, Микец је у финалу био сјајан, чврсто се држао четвртог места до саме завршнице, када су задрхтале руке ривалима, једном за другим.

 

Први пут у каријери Дамир Микец је освојио олимпијску медаљу. И на претходне Игре је ишао као кандидат за одличје, али није успевао да издржи притисак. И сада, када су можда била и најмања очекивања, био је на висини задатка. Све време му је рука била мирна, поглед оштар и са коначних 237,9 кругова у финалу је освојио сребро.

 

Репрезентативац Србије у стрељаштву Дамир Микец изјавио је за РТС да ће прва медаља за Србију на Олимпијским играма, коју је он освојио, дати ветар у леђа и осталим спортистима, како би у што већем броју освајали одличја.

 

Злато је узео Иранац Џавад Форуги, који је заистао био импресиван, недодирљив, док је бронза припала Кинезу Веи Пангу.

 

У основном делу Микец је ишао од другог до деветог места и пред последњи хитац чинило се да ће му финале измаћи за длаку. Али, кикс ривала је погурао српског стрелца у борбу за медаљу.

 

Први део финала Дамир је завршио на четвртом месту, а онда су кренуле елиминације у којима после сваког круга по један такмичар, са најмање бодова, отпада.

 

Када су остала четворица најбољих, жестоко је подбацио Украјинац Короштилов, који је погодио само 8,4 круга и тиме је Микец узео медаљу, питање је само било коју. А, онда је био бољи и од Кинеза Панга, који је гађао 9,9 и 9,3, док је српски стрелац био сјајан са 10,3 и 10,1 и пробио се на друго место.

 

У распуцавању за злато Микец није могао ништа да уради, јер је Форуги имао велику предност.

 

Удовичић честитао Дамиру Микецу освајање олимпијског сребра – Честитам мајсторе!

 

Министар омладине и спорта Вања Удовичић честитао је нашем стрелцу Дамиру Микецу освајање сребрне медаље на Олимпијским играма у Токију, у дисциплини ваздушни пиштољ.

 

„Олимпијски вицешампион је наш Дамир Микец! Прва медаља за Србију у Токију! Честитам, мајсторе! Честитке и твом стручном штабу и Стрељачком савезу Србије, идемо даље! Србија”, налази се у честитки министра Удовичића.

 

Још мало о Микецу

 

 

Жетва медаља сада броји на десетине одличја. Два злата на Европским играма, два на Еврпским првенствима, четири на Светским куповима, два у Њу Делхију и Болоњи.

 

Уз то је имао још прегршт сребрних и бронзаних медаља, али је свима њима додао и сребро са Светског првенства из Чангвона на 50 метара пиштољем 2018, а затим и ову у Токију.

 

Дуго би времена прошло да се опише све што је Микец освојио до сада, али је лепо знати да су многе од тих медаља дошле у последњих пет година.

 

Спрема се за велика такмичења у клубу „Полицајац“ и наш је најстарији и најискуснији такмичар у Јапану, али је занимљиво да његов спортски пут није почео пуцањем.

 

Почео је са каратеом где је успео да се домогне браон појаса, после неколико година тренинга. На стрељаштво га је усмерио брат Горан.

 

Паралелно са успоном у стрељаштву и доласком првих резултата попут бронзе на Медитеранским играма у Алмерији 2005, Микец је упознао и своју животну сапутницу.

 

Реч је о „колегиници“ из Ел Салвадора. Мелиса Ивет Перез Карбаљо која је свом презимену додала и Микец. Она се удала за Дамира 2010. године, пет година после упознавања у Атланти.

 

Њих двоје су комуницирали путем мејла, успели да одрже контакт и на крају се она преселила у Србију. До тада су се виђали само по такмичењима и ствари су се промениле 2009.

 

Дамир је решио да оде у Ел Салвадор да би упознао породицу своје данашње супруге и потом су уприличили две свадбе.

Како је њихова веза напредовала, исто се дешавало и са Дамировом каријером која је сада у Токију добила један нови врхунац и мотив за даље.

 

Тијана након освојене бронзе: Била сам одлучна да се побијем за медаљу како треба

 

Српска теквондисткиња Тијана Богдановић освојила је бронзану медаљу.

 

Након освајања бронзане медаље на Олимпијским играма у Токију изјавила је да јој је наступ на овогодишњим ОИ био тежи него на претходним, али да је искористила указану прилику како би освојила медаљу.

 

Богдановићева је до медаље дошла након репасажа и победе над Јапанком Јамадом.

 

"Била сам јако нервозна и напета пред прву борбу, иако сам желела да будем опуштенија. Али, када је дошао репесаж, нисам имала шта да изгубим, решила сам да дам све од себе, ако треба и да „умрем" на терену, да се побијем за медаљу како треба. Била сам толико одлучна", изјавила је Тијана.

                                                    tijanaserverdffdfdfd

 

Српска теквондисткиња рекла је да јој је наступ у Токију пао теже него онај на прошлим играма у Рију.

 

"Велика је разлика у односу на период од пре пет година. То су биле моје прве Олимпијске игре, сећам их се кроз маглу. Сада је све другачије, много је већи притисак, пре свега лични. Доста сам сада свеснија целе ситуације, можда ме то и коштало прве борбе, али и то је једна фаза мог развоја, био је ово велики изазов."

 

Тијанина медаља имала је посебну посвету.

 

"Медаљу желим на првом месту да посветим мојој баки, која је преминула пре два месеца. Знам да би била поносна на мене, као што је увек била. Такође, посвећујем је и Дамиру Штајнеру, шефу нашег олимпијског тима, који је имао несрећу и није са нама, желим му брз опоравак", поручила је српска теквондисткиња.

 

Министар омладине и спорта Вања Удовичић честитао је нашој теквондисткињи Тијани Богдановић освајање бронзане медаље на Олимпијским играма у Токију, у категорији до 49 килограма.

 

„Олимпијска бронза за нашу Тијану, друга медаља за Србију! Ти си наш понос и узданица српског спорта, девојка која се неустрашиво сваки пут бори за Србију! Честитке и твом стручном штабу и Теквондо асоцијацији Србије на наставку олимпијских успеха! Ваш континутет у освајању медаља вредан је сваког поштовања и дивљења”, налази се у честитки министра Удовичића.

 

Резултати српских спортиста првог дана на ОИ:

 

Стрељаштво - Дамир Микец је освојио сребрну медаљу у дисциплини ваздушни пиштољ.

 

Таеквондо - Тијана Богдановић је освојила бронзану медаљу, савладавши Јапанку Јамаду.

 

Стони тенис - Димитрије Левајац поражен је од руског играча Кирила Схачкова са 4:2 у сетовима.

 

Пливање - Ана Цревар завршила је на шестом месту у својој групи у дисциплини 400 метара слободним стилом, док је Ћаба Силађи био осми у дисциплини 100 прсно.

 

Тенис - Стојановићева и Крунићева испустиле предност и напослетку поражене од кинеских играчица Ји Фан Шу и Жаошуан Јанг са 6:4, 4:6, 16:18.

 

Тенис - Миомир Кецмановић пласирао се у друго коло победом над Пољаком Камилом Мајшаком резултатом 6:4, 6:2.

 

Стрељаштво - Андреа Арсовић и Сања Вукашиновић нису успеле да се пласирају у финале у дисциплини ваздушна пушка.

 

Веслање - Милош Васић и Мартин Мачковић пласирали су се у полуфинале Олимпијских игара у дисциплини двојац без кормилара.

 

Џудо - Милица Николић елиминисана је у другом колу олимпијског турнира, након што је поражена од Украјинке Дарије Билодид.

 

Српска таеквондисткиња бори се против Јапанке Јамаде за бронзану медаљу.

 

13:55

 

Силађи осми у својој групи

 

Почео је добро Чаба, у једном тренутку имао треће, па четврто место, али је у финишу пао на последњу, осму позицију са временом 1:00,19.

 

13:54

 

Скачков осваја четврти сет (11:7) и поравнава резултат на 2:2

 

Чаба Силађи у базену

 

Српски пливач отпочео је трку на 100 метара прсно, налази се у првој траци шесте групе.

Левајац стиже до предности, јер је трећи сет освојио резултатом 11:6

 

13:40

Димитрије Левајац осваја други сет резултатом 13:11

 

13:35

Ања Цревар шеста

 

Српска пливачица заузела је шесто место у трци на 400 метара слободним стилом са временом 4:40.50, што је око три секунде слабије од националног рекорда.

 

13:30

Цреварева почела своју трку

 

13:29

Димитрије Левајац и Кирил Скачков играју други сет

Први је добио Скачков, који представља руски олимпијски комитет, резултатом 11:4.

 

13:21

Ања Цревар ускоро у базену

Српска пливачица Ања Цревар налази се у трећој групи дисциплине 400 метара слободним стилом. Очекује са да ће Ана пливати око 13.45.

 

12:42

Тијана победила Ву, бориће се за медаљу

Иако је губила са 5:0 у првој рунди, Тијана је направила преокрет и победом од 12:9 изборила борбу за бронзану медаљу. За бронзу ће се борити против Јапанке Јамаде, тај дуел на програму је око 14.00.

 

12:32

Тијана Богдановић има нову шансу

Српска таеквондисткиња покушаће кроз репесаж против Кинескиње Цуњу Ву да стигне до бронзане медаљe.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/РТС/агенције


Последњи пут измењено субота, 24 јул 2021 16:37
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015