Logo
Одштампајте ову страницу

БЕОГРАДСКИ МАРАТОН: Пријатељство на дуге стазе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

martonnnnnn343434Београдски маратон одржаће се 15. маја 2022. године, под слоганом ”Пријатељство на дуге стазе”.

 

 

Тркачи из целе Србије, региона и света поново це се окупити у великом броју на београдским улицама како би истрчали дистанцу дугу 21 или 42 километара, а након две године паузе Београдски маратон поново ће организовати и „Аква вива Трку задовољства“. Најмасовнија трка у оквиру Беградског маратона, организује се на велико задовољство рекреативних уцесника свих узраста и категорија, али и великог броја породица који ће истрчати или прошетати стазу дугу 2,5 километара.

 

Важно је истћи да се јубиларни 35. Београдски маратон одржава под слоганом „Пријатељство на дуге стазе“, које симболизује традицију дугу 35 година и заједништво измеду Београдског маратона и свих његових домацих и страних уцесника, градана Београда и Србије, града Београда као покровитеља, многобројних државних институција и организација, спонзора и партнера.

 

Као и сви претходни догађаји у организацији Београдског маратона и овај це бити посвецен изузетно важним и актуелним друштвеним темама, као што су промоција знацаја бављења физицком активношћу, промоција значаја заштите животне средине и помоћ и подршка особама са инвалидитетом, као и њихово укљчивање у редовне токове рекреације, спорта и живота.

 

Изузетно је знацајно и велико признање то што ће 35. Београдски маратон бити и квалификациони маратон за Светско првенство у Мастер категоријама 2023. године, у оквиру World Marathon Majors Серије – којој припадају највeћи светски маратони у Њујорку, Цикагу, Бостону, Лондону, Берлину и Токију – што је показатељ врхунског квалитета, али и додатни подстрек за све у тиму Београдског маратона да што квалитетније организују ово јубиларно издање.

 

 

Први мартон одржан на иницијативу новинара Ђоке Вјештице

 

Први „Београдски маратон” је одржан на иницијативу Ђоке Вјештице, новинара радио станице „Студио Б” и атлетског радника Бране Радовића, у организацији града Београда 1988. године.

 

Стаза је била – ни маратонска и полумаратонска. Била је дуга 23 км, а учествовали су само домаћи такмичари.

 

1989. године исти тим организује и другу трку, овог пута двоструко дужу, тако да је стаза износила 46,7 км, а први пут учествовало је и неколико такмичара из иностранства.

 

Београдски маратон је преживео и турбулентне 90. када су тркачи ипак долазили, а маратон је одржан уз бројне потешкоће.

 

Неколико година потом, победницима је први пут додељен трофеј „Fred Liboy“, установљен у знак сећања на великог пријатеља Београдског маратона и оснивача њујоршког маратона.

 

1999. под слоганом „Зауставите рат – трчите светом” одржан је први маратон на свету у условима ратног стања, иако се због бомбардовања одустало од свих програма. Без позива, у Београд су дошли тркачи из седам земаља, као и многобројни пријатељи ове манифестације из иностранства па је одржана манифестациона маратонска трка у којој је 39 маратонаца сложно претрчало целу стазу за 3:17,00 ушавши заједно у циљ високо подигнутих руку.

 

Био је то први и једини маратон у ком су сви учесници били победници. У „Трци задовољства” учествовало је око 15.000 тркача, а полумаратон није одржан. Истог дана у 21 руском граду – од Москве до Владивостока – одржани су локални „Београдски Штарк маратони” у знак солидарности са београдским маратонцима.

 

Колики је његов значај говори и податак да је септембра 2003. године Скупштина града Београда донела одлуку којом се Београдски маратон проглашава манифестацијом од посебног значаја за град. Чињеница је да су многа позната имена из света маратонаца долазила управо на Београдски маратон – Боб Бимон, Карл Луис, Мајк Пуел, Симон Кипкетер и други.

 

Како је маратон изгледао ранијих година погледајте у наставку:

 

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 14 мај 2022 16:37
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015