Кућа Добрих Вести

Login

ОЛИМПИЈСКИ ДАН: 4. јуна у Хајд парку

Оцените овај чланак
(2 гласова)

komitettttttОлимпијски дан је традиционална манифестација која се одржава у јуну месецу сваке године у целом свету у част обележавања рођендана Међународног олимпијског комитета.

 

У јануару 1948, на свом 42. заседању у Сент Морицу, Швајцарска, МОК је одобрио идеју о Олимпијском дану, чија би се прослава користила за обележавање оснивања МОК-а 23. јуна 1894. у Паризу. Олимпијски дан је први пут одржан 23. јуна 1948. године, са укупно девет националних олимпијских комитета који су били домаћини церемонијама у својим земљама: Аустрији, Белгији, Канади, Великој Британији, Грчкој, Португалу, Швајцарској, Уругвају и Венецуели. У издању Олимпијске повеље из 1978. године, МОК је по први пут препоручио да сви НОК-ови организују Олимпијски дан како би промовисали Олимпијски покрет.

 

Традиционална Олимпијска трка први пут је покренута 1987. године. Служила је да подстакне све НОК-ове да прославе Олимпијски дан и промовишу бављење спортом широм света и олимпијске вредности. Од 45 НОК-ова који су учествовали у првом издању 1987. године, број је нарастао на више од сто НОК-ова који данас учествују.

 

Олимпијски дан

 

Олимпијски дан се развија у много више од трчања или само спортског догађаја. Овај светски догађај има за циљ да обједини све активности НОК-а за промоцију и прославу Олимпијског дана и олимпијских вредности. На основу три стуба „покрени се“, „учи“ и „откривај“, НОК спроводи спортске, културне и образовне активности намењене свима – без обзира на године, пол, социјално порекло или спортске способности. Неке земље су овај догађај укључиле у школски план и програм. Последњих година многи национални олимпијски комитети су организовали концерте и изложбе. Активности НОК-ова укључивале су и сусрете са врхунским спортистима за децу и младе и развој нових веб страница које усмеравају људе на програме у њиховом окружењу. Ово олакшава свима да постану део Олимпијског дана. Од свог оснивања, Олимпијски дан је проширио своју публику, прилагођавајуц́и се локалним специфичностима. Последњих година, развој друштвених мрежа помогао је МОК-у да повец́а учешц́е изван активности НОК-а.

 

Олимпијски дан у Србији

 

Манифестацијом Олимпијски дан, Олимпијски комитет Србије у јуну месецу обележава рођендан Међународног олимпијског комитета. Олимпијски дан у Србији се одржава већ 27 година. Олимпијски комитет Србије континуирано ради на промоцији Олимпијског дана као породичне манифестације. Број учесника, а поготову породица, расте из године у годину. ОКС је успео да етаблира породичну трку као важан облик рекреације и надметања у оквиру ове манифестације. Породично су трчали и садашњи и бивши олимпијци.

 

У 2017. и 2018. години Олимпијски дан је одржан у Хајд парку, за разлику од претходних година када је ова манифестација била организована на трим стази Кошутњак. У 2019. години, Олимпијски дан је по први пут одржан у оквиру комплекса Војне академије. То је дошло као један од резултата сарадње која је направљена са Министарством одбране и Војском Србије. Посебно је ова сарадња значајна имајући у виду да су оснивачи Олимпијског комитета Србији били официри на челу са Светомиром Ђукићем. У промоцији ове манифестације били су ангажовани спортисти, чланови спортске чете Војске Србије: Александар Кукољ, Ања Обрадовић и Димитрије Гргић.

 

На Олимпијском дану, акценат је на анимирању породица да дођу и да се баве физичком активношћу у природи, као и да се промовишу олимпијске вредности. У промоцији Олимпијског дана ангажују се прослављени спортисти и олимпијци. Одржавају се трке за децу до 4, до 8 и до 12 година. Поред дечијих трка, организују се и трка задовољства и трка за особе са инвалидитетом. Централни догађај је „Породична трка“ у којој учествује велики број чланова породица (деке, баке, маме, тате и деца). На крају се организује и „Штафетна трка спонзора“. На Олимпијском дану промовише се апликација ТренинГО, коју је ОКС креирао са циљем да промовише физичку активност, скрене пажњу на неопходност здраве исхране и сталног вежбања. Учесници имају могућност да се укључе у вођене тренинге професионалних инструктора и да сазнају како се користи апликација. У обезбеђењу награда за најбројније породице укључени су спонзори ОКС-а.

 

У 2020. години, Олимпијски дан требало је да, у складу са, у том моменту, актуелним епидемиолошким мерама Владе Републике Србије, буде реализован у хибридном моделу. Тај модел подразумевао је подкаст концепт који би се уживо емитовао на каналима Олимпијског комитета Србије. Међутим, услед трагичне смрти олимпијке Бобане Момчиловић Величковић, Олимпијски дан је одложен и од тог концепта се одустало. Олимпијски дан је одржан у септембру месецу током манифестације „Европска недеља спорта“ у Косјерићу.

 

Наредне, 2021. године, у Србији је по 27. пут обележен Олимпијски дан. Догађај је организован у сарадњи са Београдским тркачким клубом у парку „Ушће“, где је организован јавни тренинг трчања. Преко 500 тркача узело је учешћа у обележавању 127. рођендана МОК-а. На тај начин, они су помогли у ширењу олимпијског духу. Поред тога, дали су подршку Олимпијском тиму Србије који се припремао за Олимпијске игре у Токију.

 

Ове године, Олимпијски дан ће бити одржан у Хајд парку, 4. јуна. Олимпијски дан је постала манифестација на којој из године у годину расте број учесника. Посебно је важно што се повећава број породица које се заједно баве физичком активношћу. На Олимпијском дану акценат је на промовисању олимпијских вредности као што су фер плеј, изузетност, једнакост, здрав начин живота, заштита животне средине. Породица као стуб друштва је веома важна за промоцију здравог начина живота. Стога, ОКС настоји да анимира све чланове породице да дођу на манифестацију и учествују у физичким активностима у природи.

 

Извор: Кућа добрих вести/OКС

 

 


Последњи пут измењено субота, 21 мај 2022 13:30

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија