Кућа Добрих Вести

Login

Зашто је лепак за плочице тако важан?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

lepakplociceПриликом поставке плочица, изузетно је важно да одаберемо квалитетан и модеран производ, поузданог и прецизног мајстора, али не смемо заборавити да и лепак игра важну улогу на путу добијања пода из снова.

 

Све пожељнија подна облога

 

Плочице су редован избор подних облога у купатилима и кухињама, али све чешће и у осталим просторијама кућа, посебно јер су згодне за комбиновање са подним грејањем. И поред гранитних или мермерних, керамичке су и даље задржале статус омиљених, вишенаменских и веома прикладних. Широк дијапазон боја, мотива, и сада све необичнијих димензија – како стандардних, тако и веома малих или пак врло великих, чини их занимљивом и надасве атрактивном опцијом приликом уређења. Ипак, колико год могу да употпуне и оплемене ентеријер, толико могу и да га наруше уколико нису на правилан начин залепљене, те је стога избор лепка за плочице веома важан.

 

Различите врсте лепка

 

Како постоје различите врсте подлога, које се пре свега разликују по тврдоћи и лакоћи рада на њима, разликују се и лепкови за керамику који се користе. Тако да није свеједно да ли је подлога једноставна, односно од цигле, цементне кошуљице или бетона, или, са друге стране, паркета, већ постојећих плочица, дрвета или неког другог материјала.

Врсту лепка за плочице, односно његову јачину и отпорност, детерминише и место на којем се керамика поставља јер се разликују услови и околности, као што су температура, влажност, прометност, односно подлегање различитим физичким и хемијским утицајима. Отуда није исто да ли се ова подна облога налази у пословном хангару или кухињи, базену или предсобљу.

Такође, својства лепка за керамику која потребујемо у неком простору условљена су и формом и величином плочица, односно њиховим обликом и тежином. Тако да, приликом ове набавке треба да сагледамо све параметре – од подлоге, преко намене просторије, па до перформанси самих плочица како бисмо направили одговарајући одабир.

 

Уз то, уколико пазаримо сами, неопходно је консултовање са стручним лицима.

 

Начин наношења

 

Да би се уопште на неку подлогу поставила керамика, она мора бити потпуно равна, те се мора претходно приступити њеном равнању и нивелисању. Након тога се у дебљини од неколико милиметара, назубљеном глетерицом, наноси лепак и на подлогу и на плочицу, која се потом спушта на подлогу. Најбитније је да она сама добро налегне, где значајну помоћ одиграва лупкање гуменим чекићем или помоћна средства као што су клинови и крстићи.

 

Осим правилног наношења и распоређивања лепка за плочице, а подразумева се претходно адекватног одабира, изузетно је битно и да се сама поставка врши на стручан начин и према правилу, како би се користила оптимална количина лепка, а како би крајњи продукт био компактан, целовит и професионално урађен.

 

 

Не заборавимо опрез

 

Будући да лепак за плочице представља снажну материју, којом се напослетку обезбеђује каткада и вишедеценијска постојаност керамике на зиду или поду, важно је бити и одговарајуће опремљен. То значи да лепљењу треба приступити, с једне стране, наоружан вештином и знањем, а са друге рукавицама и другим потребним заштитним средствима.

 

Дакле, избору овога средства важно је посветити се како би наш под био гладак, раван и сјајан, постојан и квалитетан.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 23 јул 2022 15:58

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија