Logo
Одштампајте ову страницу

ХИТАЦ КОЈИ УЛАЗИ У ИСТОРИЈУ: Адриана Вилагош освојила светско злато и оборила рекорд

Оцените овај чланак
(2 гласова)

vilagossssАдриана Вилагош још једном је доказала зашто је називају “чудом од детета”, она је од малих ногу показивала екстреман таленат, а већ неколико година уназад она ниже фантастичне резултате.

 

Талентована млада атлетичарка прошле године постала је Светска јуниорска шампионка у бацању копља, а ове године надмашила је свој резултат и још једном потврдила да је на трону и да нема намеру да га препусти неком другом.

 

Нови златни хитац, као и нови национални рекорд и рекорд шампионата за старије јуниорке Вилагош је извела на стази стадиона у Колумбији резултатом – 63,52 Адриана је ударила нови печат на историју српске, али и светске атлетике.

 

Данашњи дан остаће заувек уписан као дан краљице спортова, дан када се у далекој Колумбији певало “Боже правде”,

Адриана је “одувала” своју конкуренцију када је њено копље летело до невероватних 63.52 м у трећој серији. Поред овог фантастичног резултата, она је имала још три хица преко 60 м што говори о њеној супериорности И врхунској форми у којој се налази. Остале такмичарке бацале су скоро 10 метара мање од наше Адриане.

 

Вицешампионка света постала је Валентина Барриос из Колумбије са 57,84 м, док је треће место заузела атлетичарка из Уругваја Мануела Ротундо резултатом 55.11 м.

 

Погледајте и њен хитац који улази у историју:

 

<iframe width="620" height="374" src="https://www.youtube.com/embed/Sp7CghqutG0" title="Vilagos breaks CR to repeat her world U20 javelin title | World Athletics U20 Championships Cali 22" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

 

Резултати:

 

Адриана Вилагош рођена је 2. јануара 2004. године. Чланица је атлетског клуба ЖАК Сента. Тренер јој је мајка Ђерђи Вилагош.

 

Освојила је златну медаљу на Светском првенству за јуниоре 2021. у Најробију, са баченим хицем од 61,46 метара. У јуну 2021. године је била првакиња Балкана за такмичаре до 18 година, када је поставила светски рекорд у тој конкуренцији.

 

На Европском првенству за јуниоре 2021. године у Талину, заузела је друго место са хицем од 60,44 метара. Заузела је другу позицију у такмичењу за најбољег младог спортисту Европе 2021. у избору Европских олимпијских комитета.

 

Олимпијски комитет Србије доделио јој је награду за најбољу младу спортисткињу 2021. године.

 

Освојила је златну медаљу на Медитеранским играма 2022. године у Орану у дисциплини бацање копља. У августу 2022. стигла је до другог светског злата у Калију новим националним рекордом и рекордом шампионата за старије јуниорке — 63,52 метра.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 03 август 2022 21:19
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015