Logo
Одштампајте ову страницу

ПРВА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О БИЦИКЛИРАЊУ: Будућност на 2 точка

Оцените овај чланак
(2 гласова)

BICIKLSAKSDJFKJDKFDПрва Национална конференција о бициклирању одржаће се у Новом Саду, 28. и 29. септембра, у Свечаној сали Скупштине Војводине/Привредној комори Војводине.

 

Учесницима конференције ће се обратити међународни и домаћи експерти из области бициклирања, урбанизма, саобраћаја, просвете, здравља, спорта, невладиних организација, као и представници институција и локалних самоуправа у Србији.

                                               

Грађани Европе, па тако и Србије све више препознају жељу да живе у атрактивним, сигурним, удобним и визуелно пријатним градовима.

 

Сви ми желимо да удишемо свеж ваздух, живимо активним животом и да не будемо под стресом због буке, гужве, недостатка паркинг простора. Желимо да будемо здрави и да се слободно крећемо.

 

 BUDUCNOSTDVATOCKADFDFFDFDF

Као континент, очекујемо да ц́емо бити климатски неутрални до 2050. и зато морамо да променимо начин на који приступамо питањима мобилности и употребе јавног простора.

 

Бечка декларација, коју је 18. маја 2021. усвојила 41 држава, укључујуц́и и Србију, била је важан корак у правцу постизања ових циљева.

 

Извештај српске владе у Штокхолму, на конференцији „Stockholom 50+“ обећава да ће тема урбане и активне мобилности бити промовисана и да ће добити заслужену пажњу.

 

У процесу је израда националних стратегија које ће омогућити шири спектар активности на креирању новог концепта урбане и активне мобилности за наредних 10 година и Национална стратегија бициклирања је један од важних стратешких докумената.

 

Неопходно је да се чује глас свих заинтересованих страна и да се нагласи да су главни циљеви које се желе реализовати кроз конкретне акције и мере у складу са Бечком декларацијом и битком за здравију и чистију планету.

 

На конференцији ће бити представљен нацрт националне стратегије о бициклирању (2022-2026), разговараће се о развоју бициклирања у Србији, биће представљени занимљиви развојни пројекти, повезнице са туризмом, бициклистичка мрежа Србије, размениће се искуства са колегама из иностранства.

 

Позивамо вас да заједно рушимо баријере, да учинимо Србију државом кратких удаљености, а наше градове местима која су атрактивна и привлачна за живот наших грађана.

 

Више о конференцији прочитајте ОВДЕ.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 26 септембар 2022 20:08
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015