Кућа Добрих Вести

Login

ПЕРФОРМАНС: ЛаБОЛаторија23 у Дистрикту Фабрика

Оцените овај чланак
(1 Глас)

labaratorijr23434343У нашој земљи су, према писању медија, ове године 23 жене изгубиле живот као жртве родно заснованог насиља. Овај податак, који даје наслов перформансу ЛаБолаторија 23, је снажно упозорење да смо окружени насиљем које постаје све раширеније и страшније, улазећи ових дана и у медије на велика врата - а да жене све чешће и суровије животом плаћају чињеницу да су жене.

 

Перформанс ЛаБолаторија23 одржаће се 7. октобра на локацији Дистрикт, у простору Фабрика, објекат 2 (Адреса Булевар Деспота Стефана 5) од 16 до 22 часова у оквиру програма ДругаЕвропа, Фондације НовиСад 2021/22 као део пројекта Мисија Аватар.

 

Овај ангажовани перформанс испитује различите аспекте насиља над женама - феномена за који носимо одговорност као друштво али и као појединци.  

 

ЛаБолаторија23 је уметничко-социјални експеримент који у форми перформанса преиспитује једну једноставну сумњу. Да ли је можда свако од нас на неки начин, својим делањем или неделањем, одговоран за огромну стопу насиља над женама у нашој земљи? Да ли је наша зона комфора тако добро заштићена од бола да из њене удобности не можемо нити да видимо проблем нити да реагујемо на њега? Да ли је борба против насиља над женама остављена само професионалцима у јавном или невладином сектору (па су и њени резултати сходни томе) – док ми заправо и немамо никакве везе са тим, осим онда кад налетимо на њега стискајући дугмад на даљинском управљачу?

 

ЛБР23 је партиципативна форма, оквир за слику која се ствара и довршава нашим учествовањем и оним што унесемо у њу. У простору који је трансформисан у једну врсту искуствене истраживачке станице Pain Station (насупрот PlayStation) – суочени са мноштвом питања и потенцијалних одговора, посетиоци ће, учествујућу у заједничком стваралачком процесу којим се насиље над женама осветљава из више углова, сазнати нешто и о себи.

 

ЛБР23 је уметничко – социјални експеримент који уводи блискост, емпатију и суочавање као старе методе за нове облике људскости и ненасилне утопијске идеје живљења.

 

Посетиоци ће 07. октобра, од 16х до 22х – моћи да посете простор у улици Булевар Деспота Стефана бр. 5 и учествују у овом јединственом перформансу.

 

Аутори перформанса су:

Александра Јелић

Богдан Шпањевић

Јована Блануша

Наташа Милојевић

 

Продукција: Центар за позоришно истраживање АпсАрт и креативни студио НеџтГаме

 

Перформерке: Сара Симовић, Емилија Милосављевић, Кристина Милосављевић, Тања Ђурић Јосић, Наташа Милојевић

 

Костим: Борис Чакширан

Дизајн тона: Наталија Страхинић

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија