Кућа Добрих Вести

Login

ПОЧЕО ЕВРОПСКИ ОЛИМПИЈСКИ ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ: Србија са троје спортиста

Оцените овај чланак
(2 гласова)

eshofdfdfdfdfdfУ италијанској регији Фриули Венеција Ђулија 22. јануара почео је 16. Зимски Европски олимпијски фестивал младих (EYOF).

 

Око 1300 младих спортиста из 47 европских националних олимпијских комитета такмичиће се у укупно 12 спортова.

 

Србију на овом такмичењу представља троје младих такмичара у два спорта, а Србија већ има освојену сребрну медаљу из брзог клизања коју је освојио млади Лука Јакшић.

 

Млада нада брзог клизања  освојио је сребрну медаљу у трци на 500 метара на зимском Европском олимпијском фестивалу младих и ово је први пут после 16 година да је Србија освојила медаљу на зимском EYOF.

 

Такође, Лука је постигао још један успех на овом такмичењу, уз освојена два 5. места у трци на 1.000 и на 1.500 метара, постао је наш најуспешнији млади спортиста из зимских спортова до сада.

 

На путу до сребрног одличја, Лука је низао успехе.

 

Најпре, он се пласирао у четвртфинале у брзом клизању на 500м, освојивши прво место у својој квалификационој групи временом 43.462.

 

Потом, Јашић је временом 44.266 заузео челну позицију у својој четвртфиналној групи и на тај начин обезбедио пласман у полуфинале у брзом клизању на 500м.

                                                     lukaolimpijskidfdfdfdf

 

У полуфиналној групи, Лука је временом 43.713. освојио друго место и тако се пласирао у финале.

 

Лука Јашић је завршивши финалну трку временом 43.805 донео нашој земљи сребрно одличје на овом такмичењу. То је уједно и први пут после 16 година да је Србија освојила медаљу на зимском Европском олимпијском фестивалу младих.


У изјави након завршене трке, наш млади брзи клизач је исказао велико задовољство освојеном медаљом: „Осећам се поносно и веома срећно. Изузетно сам задовољан резултатом, дао сам све од себе, а друго место је заиста било мој сан“.

 

Свој наступ на зимском ЕYОФ-у, Лука Јашић је отворио такмичећи се у брзом клизању на 1.500м.

 

У трци на 1.500м, Лука је временом 2:44.001 заузео прво место у својој квалификационој групи, чиме је обезбедио пласман у полуфинале.

 

У својој полуфиналној групи, Лука Јашић је резултатом 2:31.092 освојио прво место и сигурно стигао до финала.

 

Наш млади брзи клизач је у финалу брзог клизања на 1.500м временом 3:09.750 заузео пето место, чиме је постао наш најуспешнији млади спортиста из зимских спортова до сада.

 

Након свог наступа, Лука Јашић је рекао: „Перфектно сам клизао четвртфинале и полуфинале. Нажалост, у финалу сам пропустио један мали детаљ и нисам имао баш пуно среће. Ипак, све је добро прошло на крају, пети сам завршио, ја сам задовољан.“

 

Последњи свој наступ на овом такмичењу, Лука Јашић је добро започео заузевши временом 1:36.696 друго место у својој квалификационој групи у брзом клизању на 1000м, чиме је обезбедио пласман у четвртфинале.

 

Лука је у брзом клизању на 1.000м у својој четвртфиналној групи временом 1:33.70 освојио друго место и тако се пласирао у полуфинале. Наш млади брзи клизач је временом 1:38.05 заузео прво место у својој полуфиналној групи и обезбедио пласман у финале у брзом клизању на 1.000м.

 

Лука Јашић је финалну трку завршио за 1:31.665, освојивши пето место у брзом клизању на 1000м. На овај начин, наш сјајни млади клизач Лука Јашић заокружио је свој феноменални наступ на зимском Европском олимпијском фестивалу младих Фриули Венеција Ђулија 2023.

 

„Задовољан сам, могло је боље да прође, нисам имао среће, али то је ипак добро. Испунио сам своја очекивања и померио сам своје резултате, што ми је и био циљ пре почетка овог такмичења“, изјавио је сјајни Лука Јашић.

 

У алпском скијању такмиче се Алекса Лалић и Сара Нендвич.

 

Нендвич ће наступити у све три алпске дисциплине које ће се одржати на овогодишњем EYOF у слалому, велеслалому и супервелеслалому.

 

С друге стране, Алекса Лалић ће се такмичити у слалому и велеслалому. Лука Јашић надметаће се у брзом клизању на кратким стазама, и то на следећим деоницама: 500м, 1.000м и 1.500м.

 

"Све је спремно за наступ нашег Тима у Италији. Ово такмичење ће бити специфично по томе што се одржава у три кластера, на 12 такмичарских објеката који се налазе у регији Фриули Венеција Ђулија, као и у суседној Аустрији и Словенији. Сви наши спортисти биће смештени у Олимпијском селу у Тарвизију заједно са осталим члановима делегације коју чине тренери, доктор, физиотерапеут и администрација ОКС и имаће све оптималне услове за свој наступ", рекла је шефица мисије за EYOF Наташа Јанковић, пренео је сајт Олимпијског комитета Србије.

 

Европски олимпијски фестивал младих (EYOF) је међународно спортско такмичење које припада Европским олимпијским комитетима и које се одржава под покровитељством Међународног олимпијског комитета.

 

EYOF је намењен младим спортистима узраста од 14 до 18 година. Постоје зимско и летње издање овог такмичења, која се одвијају у двогодишњим циклусима, током непарних година.

 

Овај догађај одржава се под олимпијском заставом и богат је олимпијским традицијама, од олимпијског пламена до заклетве спортиста и званичника.

 

EYOF је погодна прилика за многе будуће европске спортске звезде да направе своје прве кораке на међународној сцени.

 

Такође, Европски олимпијски фестивал младих представља место окупљања младих спортиста из Европе.

 

Поред тога, на овом такмичењу млади спортисти се упознају са вредностима и идеалима садржаним у Олимпијској повељи.

 

Пратите нас на нашој Фejсбук и Инстаграм страници, Твитер налогу и укључите се у нашу Вибер заједницу.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 24 јануар 2023 16:09

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија