Кућа Добрих Вести

Login

НОВАК ДЕСЕТИ ПУТ ШАМПИОН МЕЛБУРНА: И велики плачу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

Fnot7P0aIAES5qC3434343434Кућа добрих вести честита Новаку Ђоковићу на победи Стефаноса Циципаса са 3:0 у финалу Аустралијан опена.

 

Новак је освојио своју 22 гренд слем титулу, поново се вратио на листу најбољих тенисера и заузео број један.

 

Након завршетка меча отишао је до бокса у ком су се налазили чланови његовог тима и породице. Новак се у једном тренутку само сломио, пао на земљу и кренуо да плаче.

 

У загрљај су му притрчали сви ближњи који су били присутни, а Новакове сузе нису нестале ни неколико минута касније.

 

Са Ђоковићем су заплакали и многи навијачи на трибинама. Плакали смо и сви ми. А то је вероватно што подсвесно знамо колико је труда потребно за један људски успех те величине, за историју, за вечност и шта све треба преживети да се опет дође до врха.

 

Новаков животни пут свако од нас жели и сања,  али само се на томе зауставља. Не иде даље. А он је достигао и престигао своје границе. Он је огледало у коме се сви ми огледамо.

 

Велики филозоф Имануел Кант је рекао: Две ствари ме испуњавају све већим поштовањем: звездано небо нада мном и морални закон у мени.

 

Обе ове реченице могу се поистоветити са нашим асом: Достигао је звезде са својом врхунском спортском игром а морални закон у себи – свакодневно живи.

 

„Увек треба да поступаш са другим човеком као да је он циљ самоме себи, а не само као да је средство за нешто друго“, мислио је овај велики филозоф. Други део ове реченице може да важи за све бирократе који су Новака прошле године протерали из Аустралије због тога што није вакцинисан против коронавируса. Данас ту вакцину нико више не помиње, нити је поставља као услов за улазак у земљу. Тако је време дало свој суд и показало да је Новак  - донекле био у праву.

 

Сада је дошло време да се покаже ко је ко и ко је какав!

 

Игра је прошла на најбољи могући начин, јер је Новак у Аустралији изгубио само један сет и то у другом колу.

 

Колико је напорно радио Новак за овај трофеј показала је и његова реакција након меча.

 

Током церемоније је послао и јаку поруку за сву децу која сањају да некада постану гренд слем шампиони.

 

„Све је могуће, немојте да вам нико отме сан. Одакле год да сте овде, што сте имали више изазова у детињству, што је било теже, то сте постајали јачи. Не дозволите да вам ико одузме сан, заливајте као цвеће, ако нађете само једну особу која верује у вас, сањајте и успећете“, рекао је Новак.

 

Кад јавно говориш о својим слабостима

 

„Толеришете моје најгоре стране… Шта се смејеш, Горане?“: Новак застао док је причао о тешким моментима

 

Током меча, Новак се у неколико наврата окренуо ка свом боксу, беснео је на Горана Иванишевића, али и на поједине навијаче и након тешког и напетог окршаја, Ђоковић је дао себи одушка и извинио се тренеру.

 

„Какав је ово пут био за мене и породицу, ништа не узимам здраво за готово, знам да понекад толеришете моје најгоре стране на терену и ван њега. Зашто се смејеш, Горане? Хвала вам, не знам да ли ћете ми икад опростити шта сам вам урадио, али овај трофеј је ваш колико и мој“, рекао је Новак после меча свом боксу.

 

За финале с Циципасом је рекао да му је највећа победа у каријери, утолико већа јер је прва три кола играо са видном повредом задње ложе.

 

И још више зато што је прошле године на истом месту протеран из Мелбурна јер није вакцинисан против коронавируса.

 

„Ово је био један од најтежих турнира у животу са обзиром на услове, нисам играо прошле године, сада сам се вратио. Желим да се захвалим људима који су учинили да се осећам комфорно, овде сам играо најбољи тенис у каријери пред легендарним Род Лејвером, хвала вам што сте вечерас овде. Покушао сам да се уштипнем и да останем у тренутку, само тим и породица зна кроз шта смо прошли у последњих четири, пет недеља. Са обзиром на околности ово ми је највећа победа у каријери“, поручио је Ђоковић.

 

Без премца

 

А како је текла игра?

 

Још једном је Ђоковић потврдио да му у свету тениса нема премца - био је ово његов десети пехар у Мелбурну и 22. гренд слем у каријери чиме се изједначио са ривалом Рафаелом Надалом.

 

Уз то, Ђоковић је претекао Надала по укупном броју титула у каријери, ово му је била 93, а стигао је и до 28. узастопне победе у Мелбурну.

 

Настављена је тако и невероватна традиција, Новак и даље не зна за пораз у финалима у Род Лејвер арени, има 10/10, а рекло би се да је и његова игра била на том нивоу, за "десетку".

 

И што је, не тако неважно, опет се вратио на чело АТП листе. Циципас је дао све што је могао, али то очигледно није било довољно за шампиона какав је Ђоковић.

 

Од самог старта меча је наметнуо свој ритам игре, да се зна ко је ко на овом терену.

 

У том почетном сету, који је трајао 36 минута, није дозволио Циципасу ниједну брејк лопту.

 

Новак је до брејка дошао у чертвтом гему за 3:1, потом га је лако оверио. Предност сервиса држао је до краја и тако повео у мечу.

 

Циципас је успео да среди игру у другом сету, буде чвршћи на сервису, знатно агресивнији, тако да је Ђоковић имао много тежи задатак да дође до прилике за брејк.

 

И нервоза се некако увукла у игру Новака, тражио је од Горана Иванишевића савета како да реагује на ту изненадну промену ритма у игри противника.

 

Грк је био бољи у дефанзиви, а Новак никако није успевао да стигне до брејк шансе.

 

У деветом гему, после једне Новакове грешке, Циципас је добио прилику за брејк, уједно је то била и сет лопта, али је сјајном паралелом из форхенда, Новак успео да је неутралише, а потом добије и гем за 5:5.

 

Ускоро су стигли до тај-брејка у којем је Новак имао мирније нерве, добио је тај део игре са 7:4 и стигао до великих 2-0 у сетовима.

 

Играли су тај други сет готово 70 минута, било је доста драме, али је Новак још једном показао колико је постојан на овом терену.

 

Отишао је Новак на краћу паузу, а када се вратио заиграо је агресивније.

 

Истина Циципас је одмах дошао до брејка, али није му вредело, Ђоковић је одмах одговорио истом мером за 1:1.

 

Играо је Новак све сигурније, подигао ритам, знатно појачао ударце, посебно форхенд.

 

Међутим, ни Циципас није посустајао, држао се веома добро.

 

И још једном су стигли до тај-брејка. Ђоковић је лако дошао до 5:0, да би Грк стигао до 5:3, али ускоро је све било готово, Новак је искористио трећу меч лопту на 6:5.

 

Ђоковић никада није крио колико жуди да каријеру заврши са највише гренд слем титула у историји.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Агенције


Последњи пут измењено недеља, 29 јануар 2023 20:27

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија