A+ A A-

СВЕТСКИ ДАН ПОРОДИЦЕ: Фамилија је стуб опстанка и развоја друштва

Оцените овај чланак
(2 гласова)

svetskidanannananana3434343Данас се Светски дан породице са циљем да истакне важност породице као једног од најчвршћих стубова опстанка и развоја једног друштва.

 

Генерална скупштина Уједињених нација је 1993. године, одлучила је да се 15. мај сваке године обележава као Међународни дан породице. Овај дан пружа прилику да се унапреди свест о питањима која се односе на породице и да се повећа знање о друштвеним, економским и демографским процесима.

 

Дана 25. септембра 2015. године, 193 државе чланице Уједињених нација једногласно усвојиле су сет од 17 циљева који имају за циљ елиминисање сиромаштва, дискриминације, злостављања и смрти које се могу спречити, као и решавање питања уништавања животне средине.

 

Слоган овогодишњег обележавања овог датума носи назив „Демографски трендови и породице“. Демографске промене су један од најважнијих мегатрендова који утичу на наш живот и добробит породица широм света. Демографски трендови су углавном обликовани обрасцима фертилитета и морталитета. Пад стопе фертилитета резултира бенефицијама за породице јер су у могућности да улажу у здравље и образовање своје деце, што заузврат помаже у смањењу сиромаштва и бољем друштвено-економском развоју.

 

Кисић: Бол и туга због трагедија

 

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић рекла је данас да Светски дан породице, 15. мај, Србија ове године дочекује са великим болом, тугом и немерљивом жалошћу због трагичних догађаја који су се догодили у ОШ "Владислав Рибникар" и у Младеновцу, у којима су животе игубила деца.

 

Министарка Кисић је истакла да сви морамо да будемо свесни значаја породице, која је темељ нашег друштва, покретач и смисао сваког од нас.

 

"Сваки дан јесте и треба да буде дан породице, али на данашњи дан је важно да се запитамо шта можемо још да урадимо да породица заиста буде наша оаза и место одакле добијамо љубав, енергију и снагу“, рекла је Кисић.

 

 Шапић: Београдски дани породице 17. и 18. јуна

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је данас да ће "Београдски дани породице" бити одржани 17. и 18. јуна.


Шапић је подсетио да је манифестација требало да се одржи протеклог викенда, али да је одложена због трагичних дешавања у Србији.


Он је истакао да је породица нуклеус свега и да од породице све креће, као и да, како је рекао, на породицу никада не смемо да заборавимо и морамо да је чувамо и негујемо.


"Због тога ће 'Београдски дани породице' бити најзначајнија манифестација која ће се догодити у овој години у нашем граду и коју смо прогласили манифестацијом од посебног значаја за наш град. Позивам све људе да 17. и 18. јуна изађу на београдске улице, које ћемо наменски тог викенда затворити, где ћемо организовати прегршт културног, спортског, забавног и сваког другог садржаја", рекао је Шапић.


Градоначелник каже да ће дати прилику Београђанима да у што већем броју броју дођу са својим породицама, са својом децом и најближима, да проведу лепо, корисно и забавно време са својим суграђанима, те да сви заједно покажу "да су породичне вредности оно чега се никада српско друштво, наш народ и сви наши грађани неће одрећи".

 

Црвени крст: Међугенрацијска размена у Србији обимна и интензивна

 

Црвени крст се придружује овом обележавању кроз подршку породичним вредностима, поготово имајући у виду да је породица остала најважнији ресурс када је у питању пружање помоћи и подршке особама којима је она потребна за независтан живот.

 

На основу истраживања које је Црвени крст Србије спровео 2018. године, међугенерацијска размена у Србији је обимна и интензивна. Она подразумева учешће свих генерација, укључујући најстарију, средњу и генерацију младих, а иде у свим смеровима. У Србији се учешће у међугенерацијској размени дешава у свим фазама животног циклуса а приближно четвртина испитаног узорка прима ову врсту помоћи и подршке од чланова породице. Како је највећи део помоћи који се прима онај везан за кућне послове, а затим за помоћ око транспорта и набавке, јасно је да неке од основних активности везане за независтан живот у великој мери зависе од расположивости ове врсте помоћи. Прерачунавањем вредности примљених услуга у цене које би ове услуге имале на тржишту рада, може се закључити да на месечном нивоу чланови породице улажу рад који је виши од једне минималне пензије помажући онима којима је помоћ потребна.

 

Црвени крст препознаје значај подршке унутар породице особама које су функционално зависне па због тога и подсећа на неопходност да се породичним неговатељима пруже помоћ и подршка из саме заједнице, али и са нивоа читавог друштва.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 15 мај 2023 20:21

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани