Кућа Добрих Вести

Login

Стонотенисере судски извршитељи избацију на улицу 17. јула

Оцените овај чланак
(5 гласова)

stonitenisdvoranaprotestБЕОГРАД - Сви стонотенисери Стонотениског клуба “ИМТ”, свих новобеоградских и београдских  клубова, као и репрезентативци Србије биће избачени из стонотениске сале на Старом аеродрому у Београду  17. јула, заједно са свим реквизитима, пехарима и свиме што је стечено у протеклих, више од  50 година – саопштио је Стонотенски клуб ИМТ у јавном апелу у коме се тражи помоћ за спас овог трофејног колектива.


Објекат је 1999. требало да буде адаптиран у Дом стоног тениса, у склопу Светског првенства у стоном тенису. Тада је стонотенисерима дат и власнички лист у коме је, као власник назначено: државна својина, корисник Војска Југославије! На жалост, бомбардовање је прекинуло све активности око адаптације, а светско првенство је одузето Југославији.
Уз помоћ Министарства омладине и спорта Србије и фабрике ИМТ, стонотениски ентузијасти су 2001. наставили са  адаптирањем десног дела хангара Старог аеродрома у стонотениску салу са осам столова, у којој, у протеклих 15 година, тренирали играчи Новог Београда и београдских клубова, као и репрезентативци Србије. Такође, у овој сали су организована бројна домаћа и међународна такмичења.
У обраћању јавности стонотенисери, стонотениски радници и ентузијасти упутили су и  јавни проглас у коме се позвају сви којима је спорт на срцу да 17. априла протестују. У прогласу, који је потписао директор ИМТ Ненад Јушковић се, између осталог, каже:
“Како је дошло до овакве пресуде, тако да буде “правно”  могуће,  државну својину претворити у приватну, и још се “правно” укњижити, то спортистима није разумљиво. Још мање им је разумљиво да ће бити избачени на улицу.
Репрезентативци, играчи београдских клубова, тренери, родитељи, стонотениски радници, као и сви љубитељи стоног тениса и спорта ,  доћи ће 17. јула  испред стонотениске сале, на Старом аеродрому и мирним протестом покушати да спрече насиље према спорту.
Овај проглас упућујемо и свим државним органима: Министарству омладине и спорта Републике Србије, Министарству правде, Заштитнику права грађана а биће обавештен и председник Републике Србије.
Такође, проглас ћемо проследити  и Амбасади Израела, чија компанија “Аерпорт сити” тражи, од судског извршитеља, да се стонотенисери избаце из сале. Обавестићемо и наше пријатеље у Стонотениском савезу Израела, као и европску и светску стонотениску федерацију. Али, највећу помоћ очекујемо од медија. Зато се њима посебно обраћамо да нас подрже и да објективно пренесу наша настојања за слободу и услове бављења овим, за нас,  најлепшим спортом”.  
У наставку обраћања јавнсти, клуб ИМТ је дао и прглед догађаја који су довели до судске одлуке  и избацивању из сале:
“Стонотениски клуб је, одлуком УО  ИМТ, на коришћење добио део хангара, Старог аеродрома, у објекту под заштитом државе (конструкција Милутина Миланковића). УО ИМТ је прву одлуку, о томе, донео крајем осамдесетих година, а исту потврдио 2001.
Стонотениски клуб је адаптацију простора у стонотениску дворану извео у периоду 2001. до  2003. сопственим и средствима које му је на конкурсу доделило Министарство омладине спорта Србије (донација око 250.000 ДМ, сопствена средства око 150.000 ДМ).
У међувремену фабрика ИМТ, заједно са инвеститорима из Израела, формира фирму “Аерпорт сити”, из које се повлачи и страном инвеститору препушта сва права на земљишту Старог аеродрома. Ова фирма је градила пословне објекте на локацији Стари аеродром, да би у једном тренутку затражила да фабрика обезбеди да Стонотениски клуб, који користи део постојећег објекта, потпише уговор о закупу, по коме не плаћа никакву закупнину, а клубу је презентирано да је то само формално ради комплетирања документације о свим објектима и земљишту.
Обзиром да се управа клуба противила потписивању таквог документа, на уговору се као гарант појавила и фабрика ИМТ, а трећи потписник је био тадашњи генерални директор Видан Ђоковић. Овај уговор је потписан 2004.
“Аерпорт сити” је убрзо ушао и у спор са фабриком ИМТ, која га је тужила за неплаћање суме од око 900.000 евра. Од 2007.  Аерпорт сити” је започео притисак на клуб, да почне да му плаћа веома висок закуп, или се исели из објекта, што је било неприхватљиво, па је управа клуба предложила да “Аерпорт сити” уложи у адаптацију сличног објекта, у који би се клуб преселио.
Уместо договора “Аерпорт сити” је 2008. тужио СТК ИМТ, тражећи његово исељење и огромну новчану надокнаду трошкова. Клуб је ангажовао свог правног заступника, а у спор се умешала и фабрика ИМТ, као и Министарство омладине и спорта преко правобраниоца. Спор је трајао до јуна 2013.  када је пресуђено у корист “Аерпорт ситија”. Након тога, је дошао и захтев за извршење пресуде.
Подршку клубу ИМТ пружили су Стонотениски савез Србије и Стонотениски савез Београда. Писма су потписале легенде српског стоног тениса Зоран Калинић председник СТСС и Душан Османагић председник СТСБ.
Протесту ће присуствовати и нови тренер ИМТ Александар Каракашевић.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 13 јул 2013 15:56
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

2 Коментара

  • Priština 99

    Opstanite! poruka Duletu da ne odustane. Hohštaplere u zatvor.

    Priština 99 четвртак, 18 јул 2013 16:15 Линк коментара
  • Milos

    Ovo je pravi dokaz kako drzava i drustvo sistematski unistavaju stoni tenis i njegove entuzijaste. Umesto da daju podrsku ovakvom nacinu rada i omasovljavanja zapostavljenog sporta stonog tenisa i entuzijasta koji rade u tom klubu, i bore se za decu da nisu na ulici, da budu zdravi. Protivim se iseljavanju STK IMT iz sadasnjih prostorija.

    Milos уторак, 16 јул 2013 19:33 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија