Кућа Добрих Вести

Login

Планинари Новог Пазара посматрали Европу са врха Елбруса

Оцените овај чланак
(2 гласова)

PLANINARI111111НОВИ ПАЗАР - Никада им не пада на памет да се осврћу уназад, увек с поносом гледају далеко, далеко напред. За „јунаке планинских врхова“ увек важи исто правило. Мир и задовољство пуни њихова срца корак по корак, сат по сат, дан по дан крену у освајачки поход километарски високих циљева не би ли постали „владари топлине“ ледених врхова, пуни ведрине и поноса све до тренутка када почну да „очајавају“ што поново морају у подножје планине.


То исто незадовољство и не „тиња“ превише у њиховим размишљањима, јер су у колекцији жеља преостале још само три неостварене амбиције. Више од половине громада под ведрим небом, вечитим снегом и ледом већ је архивирано. Док се ускоро и они догоде планинари ПК „Санџак“ препричаваће најновије успомене, у клупски и лични нотес уписати сваки детаљ о пријатељству и братству експедиције, коју, извесно је другарстство и подршка нигде тако успешно не спајају као у планинарству.

PLANINARI22222
Заиста, таквог мерака никада доста, а освајачи последњег у низу, највишег врха Европе Елбруса (5642 метара) на Кавказу на моменте се присећају и већ освојених Килиманџара (Африка), Аконкагве( Латинска Америка), Денали (Аљаска). Полако се кују планови за нова, за њих увек достижна, остварења.


„Најмање размишљамо о „приземљењу“. Величанствен је то осећај за свакога од нас који освоји врх џиновских планина. Причом тешко, или готово никако не можете описати тај доживљај“, искрено, са дозом одушевљења каже Мирсад Јандрић.

MIRSAD3333
По занимању фармацеут, увек задовољан, расположен, испуњен позитивним размишљањима ниједног тренутка не размишља да помешаним емоцијама прича и о „планинарској азбуци“ коју је као сарајевски студент добро савладао на Јахорини, Романији, Игману, планинским врховима у близини олимпијског града.


"Тада сам и заволео планинарство и никако га не могу поредити са било којим спортом. Да сам на почетку, апсолутно ништа не бих променио у избору. Осећате се заиста поносно на више од пет хиљада метара надморске висине, толико да све друго пада у заборав. И захтевне припреме, пуно слободног времена које би могао утрошити на одмор, још више уложеног новца", и даље у својој причи не скрива понос до сада оствареним достигнућима Мирсад Јандрић.


За освајаче највиших планинских врхова на земљи потребно је много више од љубави према планинарству?


„То се изнад свега мора волети, а онда следе и многи детаљи без којих се не сме ни размишљати о остварењу циља. Поход експедиције на врх у зависности од конфигурације терена, временских услова, али и мали милион других детаља траје између 15 и 60 дана. За тај „пут“, спортским жаргоном, потребна је квалитетна екипа која увек размишља позитивно и победнички“, каже Јандрић.

PLANINARI444444
И тако редом. Само привидан мир вратио се међу планинаре, чланове експедиције, после освајања Елбруса. Тако ће бити до новог скупа и похода на три преостала светска планинска масива.


Историја три планинарска клуба свакако је богатија за још један, 5642 метара, освојен врх.


До њега су доспели Мирсад Јандрић, Селмо Садовић, Сеад Муминовић (ПК „Санџак“) и Иван Ковачевић (ПК „Дунав осигурање“- Београд).


Али, ништа мање није вредан и подвиг најмлађег члана експедиције Вукашина Андрејића. Зауставио се на 5200 метара надморске висине. А, његова жеља увек ће бити равна очевом (Илија Андрејић, ПК „Камена Гора“- Пријепоље) подвигу, освајању Монт Евереста.


Експедицију је организовала „Служба водича Планинарског савеза Србије“.

 

Извор фотографије: Мирсад Јандрић и Иван Ковачевић


Извор: Кућа Добрих Вести


Последњи пут измењено четвртак, 21 јул 2016 14:51
Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија