Кућа Добрих Вести

Login

Бразил и Србија у очима амбасадорке Изабел Кристине де Азеведо Хејверт

Оцените овај чланак
(7 гласова)

RIODEJINERO1111111БРАЗИЛ - Бразил, нација пуна позитивног духа и разноликости, позната по мирољубивости и толеранцији, увек је гајила олимпијске вредности, изјавила је уочи данашњег почетка глобалног мега догађаја у Рио Де Жанеиру амбасадорка најпространије и најмногољудије земље у Јужној Америци Изабел Кристина де Азеведо Хејверт.

 

Амбасадорка Хејверт је казала за Данас да је “све спремно да читавом свету покажемо природне лепоте Бразила и Рио де Жанеира, гостољубивост нашег народа и наше културне вредности. Учешће у Олимпијским играма биће незаборавно искуство за спортисте и туристе, као све укључене у остварење тог пројекта,” рекла је амбасадорка Бразила у првом интервјуу за један медиј у Србији одкако је у јануару дошла на челу дипломатске мисије у Београду.

 

AMBASADORKA                                                                         

                                                                 FOTO: Aida Mulo


Амбасадорка је подсетила да је Бразил спортска нација, позната по својим изузетним успесима, не само у фудбалу и другим тимским спортовима, већ и у атлетици и пливању…. “Спорт је саставни део бразилске свакодневице и један од најважнијих аспеката наше културе,” додала је Хејверт.


Да ли је недавна промена на челу државе утицала на завршне припреме за почетак Олимпијаде?


Промене у Савезној Влади никако нису утицале нити на припрему Игара, нити на регуларно функционисање државних органа. Уосталом, потпуно невезано за ту промену, треба нагласити да припреме за Олимпијске игре још од 2009. године, по основи поделе одговорности, не спадају у надлежност савезних органа, већ органа државе и града Рио де Жанеира.


После Светског купа 2014, Бразил је домаћин новог изузетног и великог догађаја чије је значење веће од спортског. Шта од тога очекују народ и држава Бразил?


Припреме за Олимпијске игре измениле су лик Рио де Жанеира. Наш циљ није само да обезбедимо комфор и безбедност за скоро милион посетилаца, већ и да допринесемо суштинској промени на боље, када је у питању свакодневни живот свих становника Рија и Бразила, како за време трајања Игара, тако и након њих. Поред побољшања већ постојеће инфраструктуре, многи нови пројекти су такође довршени. Око 3,6 милијарди долара, углавном из приватних инвестиција, уложено је у изградњу олимпијске инфраструктуре. Неки од најзначајнијих новоизграђених објеката су Олимпијски паркови у насељима Бара и Деодоро, Олимпијски велодром и, наравно, Олимпијско село.

 

BRAZIL3333


С друге стране, Савезна Влада и органи државе Рио де Жанеиро, заједно са локалним властима и приватним сектором, много су рада и средстава уложили у довршавање великих инфраструктурних пројеката у граду. Међу реализованим пројектима свакако треба истаћи реформу лучке зоне, отварање нове, четврте линије метроа (са шест станица, укупне дужине 16 километара), увођење најмодернијег облика шинског градског превоза, унапређене активности у очувању животне средине итд. Укупна вредност ових улагања, највећим делом остварених кроз разне облике партнерства приватног и јавног сектора, достиже чак 7,5 милијарди долара.


Поред финансијских инвестиција, држава се побринула и за увођење многобројних нових политика, које имају за циљ да међу омладином промовишу спортске и олимпијске вредности.


Србија и Бразил имају деценијама дипломатске односа. Како их оцењујете?


Односи између Бразила и Србије постоје још из времена Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, и од тада се одликују поверењем, срдачношћу и узајамним поштовањем, а конкретније, у фокусу заједничке агенде, увек су били присутни отворен дијалог и сарадња на свим пољима. За све ово време, вреди ипак истаћи изузетну блискост између Бразила и тадашње Југославије, за време Покрета несврстаних земаља, нарочито током 70-их година, затим јак дух солидарности Бразила према Србији, који је у свим околностима, па чак и 1999. године, одржао у редовном раду своју амбасаду у Београду, као и позицију Бразила у погледу територијалног интегритета Србије, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених Нација.

 

BRAZIL4444


Напомињем, осим тога, да су између наше две земље увек постојале значајне подударности у принципима и гледиштима на главна питања на глобалном плану, што је увек омогуц́авало плодан и конструктиван дијалог између насих земаља на свим кључним мултилатералним форумима.


Самим тим постоји чврста основа за развој билатералне сарадње у разним областима, као на пример у побољшању трговинских односа или сарадњи у области војне индустрије. Када говоримо о сарадњи, важно је додати - и то је један од циљева моје мисије - јачање веза између академских институција, и сарадњу универзитета, имајући у виду њихову кључну улогу у обликовању међународних односа. Мислим да је од кључне важности боље међусобно упознавање наших млађих генерација, које ће бити лидери у својим земљама у будуц́ности, самим тим способнији да наставе и побољшају стечено наслеђе.


Привредне везе између субјеката у две земље су слабе. Како унапредити економску сарадњу?


Иако је Бразил најзначајнији трговински партнер Србије у Латинској Америци, имамо простора и потенцијала за повец́ање размене, посебно уколико се упореди са разменом Ваше са другим европским земаљама. У овом тренутку, бразилска влада ставља посебан нагласак на економски развој и стимулацију спољнотрговинског сектора.


Тако је Сектор за промоцију трговине (СЕЦОМ) Амбасаде Бразила у Србији добио на значају и ради на истраживању нових пословних могућности и ширењу постојец́их. Покушавамо да успоставимо стални дијалог са индустријским и пословним удружењима обе земље, пружамо релевантне информације свим предузећима заинтересованим за сарадњу са партнерима у Бразилу, или обратно, а дајемо и препоруке које могу да подстакну њихове одлуке. У том контексту, морам да напоменем значај и других актера, као што су на пример парламентарне групе пријатељства Бразил-Србија, или представника парламентарних одбора, са којима сам имала плодан дијалог, који би могао значајно утицати на повец́ање динамике економских и трговинских односа.


Бразил има нову администрацију привременог председника Мишел Темера. Које су њене главне карактеристике на домаћем плану?


Вршилац дужности председника Мишел Темер ступио је на дужност у мају ове године и одмах почео да спроводи политику дијалога и разумевања између различитих страна бразилског политичког, друштвеног и економског миљеа. Очекује се, у најкраћем року, потпуно успостављање устаљеног ритма у економији и одрживом развоју.


Шта одликује спољну политику садашње администрације Бразила?


Бразилска спољна политика заснива се на принципима успостављеним уставом из 1988. године: национална независност, поштовање људских права, право свих народа на самоодређење, изостанак интервенисања у туђим унутрашњим питањима, једнакост међу државама, одбрана мира, мирољубиво решавање конфликата, осуда тероризма и расизма, сарадња међу народима ради напретка човечанства и додељивање политичког азила. Уставом је предвиђено и да се Бразил ангажује на пољу економске, политичке, друштвене и културне интеграције у Латинској Америци, са циљем да се успостави обједињена заједница латиноамеричких народа.

 

BRAZIL1111

 

Ти су принципи непроменљиви и засновани на консензусу читавог бразилског друштва. Нови министар спољних послова Жозе Сера од ступања на дужност настоји да управо на тим принципима учвршћава односе са нашим најважнијим партнерима. С друге стране, имајући у виду колико међународна трговина може да допринесе иновацијама и одрживом развоју, министар Сера ради на обнављању трговинске дипломатије, нарочито путем ревитализације постојећих споразума о слободној трговини и преговора о новим документима те врсте, као и на укључивању Бразила у светске ланце вредности. Одличан пример ових нових настојања је заједнички напор у процесу примене споразума Меркосур (скраћеница за подрегионални блок 10 сталних и придружених земаља Јужне Америке које развијају заједничко тржиште, прим. БВК) – Европска унија.


Како се у Бразилу гледа на садашња кретања у Латинској Америци?


Са поносом подсећамо да је наша регија једна од најмирнијих у данашњем свету, будући да се последњи оружани сукоб, Парагвајски рат, одиграо још у XIX веку. Ми представљамо стабилну заједницу коју повезују заједничка историја, култура и циљеви, што је све изнад било каквих актуелних кретања. У том смислу, Бразил тежи економској, политичкој, културној и друштвеној интеграцији латиноамеричких народа и стварању њихове заједнице. Такав дух био је одлучујући и у формирању „Иберо-америчке конференције“, дипломатског регионалног форума који на председничком нивоу окупља представнике 19 латиноамеричких земаља, као и Андоре, Шпаније и Португала, са циљем да наступају обједињено у међународним токовима, промовишући, пре свега, техничку и научну сарадњу.


Да ли су са новом администрацијом односи са Сједињеним Америчким Држава постали складнији?


Билатерални односи Бразила и САД потичу још од успостављања бразилске независности, 1822. године. Они су веома плодоносни и разноврсни и обухватају теме као што су наука и технологија, култура, одбрана и безбедност, борба против корупције, трговина и улагања и друге. Прилив директних инвестиција и трговинска размена постојани су и доказују комплементарност двеју привреда. Вреди напоменути и велику бразилску заједницу у САД, са више од милион припадника, која додатно подстиче јачање економских, друштвених и културних веза између две земље.


Како нова администрација види сарадњу унутар гупација БРИКС И ИБСА?


Групације БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Народна Република Кина, Јужна Африка, прим БВК) и ИБСА (Индија, Бразил, Јужна Африка, пим БВК) представљају важне платформе за сарадње у више сектора међу највећим земљама у развоју, где морамо истаћи конституисање 2014. године Нове развојне банке и заједничкидевизнихрезерви. Министар спољних послова Бразила Жозе Сера у свом првом говору јасно је назначио важност коју његова влада даје групацији, рекавши да "Бразил намерава да искористи могуц́ности које БРИКС нуди како би убрзао трговинску размену, инвестиције и размену искустава." Такође је истакао као "приоритет односе са азијским партнерима, посебно Кином и Индијом, такође чланицама групације ИБАС", додајући “да разноврсност праваца сарадње Бразила са светом нису контрадикторни ни међусобно искључиви".

 

BRAZIL5555
Бразил је чланица Г-20 најутицајнијих привреда на свету. Како се у земљи оцењују садашњи међународни економски односи и (не)прилике?


Појава Г-20 представља платформу за сарадњу и координацију процеса изградње и управљања међународним финансијама. Као што је вец́ поменуто, Бразил намерава да искористи могуц́ности за повећање трговинских размена. У том смислу, министар Жозе Сера се залаже за подстицање трговинске дипломатије, како би се у што краћем року постигли конкретни резултати.


Која је Ваша порука пословним људима у Србији?


Трговинско оделење Амбасаде Бразила у Београду стоји на располагању српским привредницима заинтересованим за улагања или пословање у Бразилу, омогућава такође и директно повезивање са бразилским привредницима, потенцијалним купцима или добављачима. Користим ову прилику да обавестим јавност о постојању привредног портала Инвест & Export Брасил (http://www.investexportbrasil.gov.br) у верзијама на португалском и енглеском језику. Такође позивам српске привреднике да посете Бразил, да учествују на сајмовима, успоставе директне контакте, или се на лицу места упознају са широком понудом роба и услуга, укључујуц́и оне из области фармацеутске индустрије или медицинске опреме, доступних у Бразилу.


Портрет Амбасадорке


Изабел Хејверт је дипломирала организационе науке на Универзитету у Бразилији 1976.Завршила је међународне односе при престижном бразилском институту Рио Бранко 1986. године.


Плодну дипломатску каријеру градила је у Министарству спољних послова у Бразилији и у бразилским мисијама и дипломатско-конзуларним представништвима у Камеруну, Италији, Мозамбику, Хаитију, Уједињеним Нацијама, Португалу, Етиопији... Посебно се истиче њен рад у Африци, у својству амбасадора Бразила у Адис Абеби, где је организовала многобројне међународне политичке и економске догађаје, активно учестовала у раду Афричке Уније и других међународних организација, те значајно допринела унапређењу односа Бразила са земљама на овом континенту.

 

Извор: Кућа Добрих Вести


Последњи пут измењено петак, 05 август 2016 20:14
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија