Logo
Одштампајте ову страницу

Подржите „Куће могућности“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

centarzvezdaaaaaaaБЕОГРАД - Центар Звезда које је основано пре више од пет година са циљем да пружи подршку младима без адекватног родитељског старања, нарочито онима који су изашли из система социјалне заштите (Домова за незбринуту децу и хранитељских породица).


Од пре две и по године започели су међународни пројекат „Кућа могућности“ као програм који се припадницима ове осетљиве групе младих пружа свеобухватна подршка (смештај, храна, учење животних вештина, завршетак формалног и неформалног образовања, запошљавање...), а све у циљу припреме за самосталан живот.


У Кућама могућности у Београду (од новембра 2015.године) и у Нишу (од октобра 2016) подршку је добило 20 младих без родитељског старања. Они су наставили или завршили своје образовање, пронашли посао, научили су да кувају, пеглају, одржавају хигијену, али су пре свега осетили прихваћеност, свеобухватну подршку, љубав и осећај припадања породици. Њихови животи, погледи на свет, понашање, ставови, планови за будућност су се променили, обогатили, добили су нову димензију. Опасност од укључивања и криминал, проституцију, алкохолизам, од безнађа па и самоубиства, за ове младе људе је уклоњена. Код нас су добили безбедно место за живот и људе који ће им помагати у свакодневним активностима на путу ка потпуној самосталности.
Био је на корак да се потпуно преда, а сада је апсолвент биохемије, пронашао је своју родбину и место где му је некада била породична кућа.


Након изласка из хранитељске породице, живео је у напуштеним кућама, без личних докумената. Сада има посао, безбедно место за живот и много планова за будућност.


Без ичије подршке је скоро одустала од свега. Данас је међу 5 најбољих студената на свом факултету.


Побегли су од породичног насиља, само са неколико ситница у торби. Он је завршио средњу школу, она се запослила. Можда ће ове године по први пут на летовање.


Млади корисници су рекли....


Млади корисници услуга су о овом програму рекли:


„Овај програм ми је помогао као нико раније. Морао сам да изађем из Дома за незбринуту децу, а нисам имао диплому, породицу нити кућу где бих отишао. Овде су ме подржали да завршим своје образовање, по први пут сам добио пасош и негде отпутовао. Пронашао сам и упознао чланове своје фамилије. Планирам да завршим факултет, да се запослим и започнем нови живот. А раније сам помишљао чак и на самоубиство.“


„Свој живот сам провео без родитеља, код рођака, у великом сиромаштву и без довољно подршке. Пропустио сам своје детињство и доста од образовања. Сада сам уписао факултет који волим и бавим се спортом. Осећам се заштићеним и прихваћеним у Кући могућности и веома сам захвалан што сам их пронашао у правом тренутку.“


Креативне радионице


Обе „Куће могућности“ у Србији имају организоване креативне радионице на којима израђујемо сувенире. Тиме покушавамо да се што боље представимо јавности, наши млади уче нове вештине и добијају прилику да зараде свој џепарац, и увек имамо спремне поклоне за драге људе.


Сувенире који су резултат рада на креативним радионицама продајемо на разним манифестацијама и заинтересованим компанијама, млади стичу радне навике, развијају своју креативност и стичу знања о занатима и предузетништву.


У овом тренутку, реализујемо 2 краткорочна пројекта кроз грант донације. Станари Куће могућности у Београду уче вештину изливања украсних свећа (уз подршку ТРАГ фондације), а у Нишу се обучавају за шивење тихих књига и украсних јастучића (уз подршку Међународног клуба жена).


Дугорочни циљ тима јесте да кроз ове пројекте оснује социјално предузеће које би запошљавало младе из наведене групе, али и допринело самоодрживости пројекта „Кућа могућности“ у Србији.


Донација


Како су међународни пројекти најчешће орочени на две године, тако је и наша финансијска подршка од Фондације за социјалне промене и инклузију из Бугарске (Софија) управо престала. То значи да смо у ризику да затворимо обе Куће, почев од 1.јула ове године. Уколико не успемо да се снађемо, целокупан рад на умрежавању, промоцији, имплементацији програма у нашој земљи ће бити поништен. Млади људи који се тренутно налазе у програму ће морати да се врате на улицу и покушају да се сами снађу, иако и ових дана имамо захтеве за пријем нових станара.


Трошкови одржавања једне Куће су око 1700 евра месечно (6-8 младих по једној стамбеној јединици). То обухвата станарину, месечне рачуне, храну, књиговодствене услуге, лекове и кућну хемију и надокнаде за кућне родитеље који дежурају свако вече од 19 часова до 07 ујутру наредног дана. Без њиховог ангажмана у току и ван наведене смене, ови млади људи не би постигли резултате, не би имао ко да их подучава, прати, подржава и брине о њима онако како би у свакој породици требало да буде. Овај пројекат је јединствен у Србији, а неколико стотина младих сваке године излази из система социјалне заштите и не постоје релевантни где одлазе и шта се са њима догађа.


Постоји ризик да се затворе Куће могућности


Ако сте у прилици помогните овом Центру и пројекту како би наставили са радом и помогли још десетинама младих да остваре своје потенцијале и сачувамо их од ризика као што су-криминал, проституција, наркоманија, трговина људима, самоубиство.


Ваша једнократна финансијска помоћ или мањи месечни износи ће помоћи да се продужи трајање пројекта док не остваре планове о оснивању предузећа и самоодрживости. Рачун удружења је 160-0000000387258-71.


У супротном, обе Куће ће бити у великом ризику да се затворе 1.јула, а млади људи ће поново бити препуштени улици и сами себи. Добро дошли сте да нас посетите, а стојимо Вам на располагању за сваку додатну информацију која Вам је потребна. Унапред се захваљујемо на стрпљењу и интересовању за „Кућу могућности“ и њихове станаре.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 16 мај 2018 11:54
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015