Logo
Одштампајте ову страницу

Време није релативно – време је живот

Оцените овај чланак
(2 гласова)

autizammmmmmmmУдружење „Аутизам – право на живот“ покреће апел и континуирану друштвену акцију која ће трајати до испуњења захтева за достојанствен живот деце, младих и одраслих особа са аутизмом.

 

Са овог скупа, биће упућена отворена писма Министру здравља, Министру образовања, Министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије као и Секретарки за социјалну заштиту града Београда. Председнику Републике биће упућено писмо којим га обавештавамо о иницијативи.

 

Родитељи деце са аутизмом упућују отворена писма држави, не тражећи одговоре, већ конкретно деловање.

 

„Тражимо да држава Србија престане да се понаша као да се аутизам појавио јуче и да ће проћи сам од себе. Тражимо да систем заузме проактивну улогу и понуди програмска решења, у складу са законима Републике Србије”, наводе у отвореном апелу.

 

„Тражимо да град Београд и све велике самоуправе, ускладу своје прописе са републичким законом и почну да спроводе услуге социјалне заштите у целости, у циљу побољшања положаја особа са аутизмом и њихових породица. Тражимо да држава почне са највећом пажњом да се бави најрањивијом групом у друштву и да буџет почне професионално да се планира, у складу са реалним потребама особа са аутизмом и њихових породица”, истиче се у апелу.

 

„Тражимо да власт покаже политичку вољу да се спроведу закони и конвенције које је донела држава Србија”, додаје ово удружење.

 

Свесни да пуно тога морају да ураде сами, родитељи деце са аутизмом најављују и почетак континуиране друштвене кампање која има за циљ сензибилизацију читавог друштва и промену досадашње праксе игнорисања проблема.

 

Рок почиње да тече у среду 3. октобра 2018. у 11,00 у Медија центру, када ће, како је најављено бити одржана конференција за новинаре Удружења „Аутизам – право на живот“

.

 

Учесници конференције биће:Др Весна Миловановић, специјалиста дечје психијатрије, Снежана Максимовић, родитељ, један од оснивача и потпредседница Удружења, Дарио Роси, родитељ, потпредседник Удружења, Милан Продановић, родитељ.

 

Пренос уживо обезбеђује Видео Нет, а снимак целог догађаја моћи ћете да погледате и скинете са сајта http://www.autizampravonazivot.org.rs.

 

Аутизам је поремећај широког спектра, уједно један од најчешћих развојних неуропоремећаја. Аутизам није болест већ доживотно стање, нажалост често праћено коморбидитетом тј. придруженим болестима.

 

Сматра се да је преваленца аутизма 1-2% становништва једне земље. То значи да у Србији живи минимум 70 хиљада деце, младих и одраслих, који имају неки вид поремећаја из спектра аутизма. Држава Србија још увек званично оперише бројем од 2500 људи захваћених овим поремећајем.

 

Непостојање регистра, непостојање референтне медицинске установе која се бави аутизмом, непостојање уџбеника нити рада уз помоц асистивне технологије, недовољан број асистената, непостојање услуга социјалне застите као сто је предах услуга или становање уз подршку, непостојање стратегије за збрињавање одраслих лица са аутизмом и пре свега, недостатак системске сарадње у троуглу министарстава здравља, образовања и социјалне застите - само су неке од тема на које скрећемо пажњу шире јавности.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 02 октобар 2018 12:00
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015