Logo
Одштампајте ову страницу

Доброчинитим Србије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

srcerukeerrererereДанас је у Комбанк дворани Коалиција за доброчинство коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац уз подршку УСАИД-а, представила кампању за промоцију филантропије и мотивисање свих грађана који желе да волонтирају, донирају, уче о филантропији и мотивишу друге.

 

Назив кампање је Доброчинитим и она окупља филантропе и активисте, а идеја је да се тај круг шири.

 

Коалиција за доброчинство ће 29. новембра представити ДОБРОЧИНИТИМ, тим састављен од шест познатих филантропа - Тамара Кларић, Ружица Поповић, Ивана Радојичић, Зоран Мартинов, Филип Вукша и Ана Дивац – повезаних племенитошћу, и безусловним, филантропским опредељењем . Њихов циљ је заједничка промоција филантропије и давања и охрабривање грађана да се укључе у филантропске активности.

 

Доброчинитим је део Пројекта за унапређење оквира за давање који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи Коалиција за доброчинство, коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац. Остали чланови коалиције су Траг фондација, Catalus Balkans, СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.

 

Репрезентативци Доброчинитима:

 

Тамара Кларић

 

Тамара Кларић је, заједно са Богданом Стевановићем, иницијатор акције „Пружи корак“, која је покренута 2017. године, у циљу прикупљања средстава за завршетак изградње дечјег хемато-онколошког одељења Клинике за дечје интерне болести у Нишу. Шетњом од Београда до Ниша, Тамара и Богдан су позивали на подршку сваког њиховог корака донирањем – слањем СМС-а. Тамара и Богдан су ове године пешачили од Ниша од Београда, са циљем прикупљања средстава за изградњу родитељске куће у Београду за смештај и бригу о деци оболелој од рака и њиховим породицама. У оквиру овогодишње акције, захваљујући подршци више од 500.000 људи и преко 60 компанија кроз апликацију “Пружи корак” прикупљено је преко 50 милиона динара. Тамара је по професији дипломирани правник.

 

Ивана Радојичић

 

Ивана Радојичић је једна од координаторки удружења Преводилачко срце. Ова организација је основана са намером да уједини што више преводилаца и медицинских радника који волонтерски, удруженим снагама и знањем, преводе обимну медицинску документацију потребну за лечење људи у земљи или иностранству. На тај начин корисницима превода “уштеде” значајну суму новца и поштеде их додатних трошкова. „Преводилачко срце” је настало 2014. године као група на Фејсбуку, а сада је у базу Преводилачког срца уписано преко 500 преводилаца волонтера из земље и региона, а њих око стотинак редовно преузима преводе и покривају 25 светских језика. Ивана је специјализант јавног здравља и преводилац за енглески језик у овој организацији.

 

Ружица Поповић

 

Ружица Поповић је председница Фондације „Хумано срце Шапца”, основана 2009. године на њену иницијативу, како би помогла социјално-угроженима и болесним суграђанима у виду обезбеђивање хране, смештаја, огрева, одеће, обуће у целом региону Шапца, али често и ван овог региона. У досадашњем раду, фондација је до сада изградила, купила и реконструисала стотинак кућа и за помоћ угроженима прикупила средства у износу око 40.000.000,00 динара. За свој досадашњи хуманитарни рад Ружица Поповић је добила многа признања и захвалнице. Ружица је медицинска сестра у пензији.

 

Зоран Мартинов

 

Зоран Мартинов је председник Удужења „Чеп за хендикеп“, која се бави прикупљањем и продајом чепова, како би се за добијени новац обезбедила ортопедска помагала за особе са инвалидитетом у Србији, Црној Гори и БиХ. Удружење је настало као друштвена реакција на неповољну законску регулативу у Србији, која предвиђа замену ортопедских помагала у веома дугим (3-6 година у зависности од инвалидитета), у поређењу са знатно краћим роковима у земљама ЕУ. Преко Удружења Чеп за хендикеп за седам година прикупљено је више око 330 тона чепова и обезбеђено 85 ортопедских помагала за особе са инвалидитетом. Један од циљева ове акције јесте и промена свести о особама са инвалидитетом.

 

Филип Вукша

 

Филип Вукша је градски активиста који се преко десет година бави уређењем града. До сада је поднео више од 14.000 пријава за уређивање стаза и улица, оспособљавање јавне расвете, унапређење рада јавног превоза. Када је имао 15 година, писмом је упозорио градску управу да је бициклистичка стаза од Дорћола ка Ади Циганлији пуна рупа, без одговарајућих ознака и јавне расвете и три године касније, стаза је заиста реновирана. Путем пријава надлежним институцијама подстакао је засађивање 3.000 стабала. Утицао је на редовност полазака ноћних градских линија из приградских насеља, на уређење аутобуских стајалишта, обележавање ноћних линија градских аутобуса. Филип је студент пејзажне архитектуре.

 

Ана Дивац

 

Ана Дивац је један од оснивача Фондације Ана и Владе Дивац, коју је формирана у Србији као наставак двадесетогодишњег хуманитарног рада започетог у САД у оквиру Хуманитарне организације Дивац (ХОД). Организација је протеклих година била првенствено усмерена на подршку избеглим и расељеним лицима (нарешавање њихових стамбених и економских проблема), унапређење услова за квалитетно одрастање деце и младих, развој филантропије и социјално предузетништво. Захваљујући подршци 700.000 појединаца, 670 компанија и 82 организације, Фондација је до сада прикупила 20 милиона долара и обезбедила помоћ за 700.000 људи. Ана Дивац је покренула пројекат Стварно важна картица, чији је циљ унапређење квалитета живота у локалној заједници.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 29 новембар 2019 11:09
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015